Kousání vodítka

97 příspěvků / 0 nových
Poslední
Jackey
Obrázek uživatele Jackey
Offline
Viděn(a): 7 let 1 měsíc zpět
Registrace: 2.5.2007
janinas - pokud vím, já

janinas - pokud vím, já nikoho neurážím a ani jsem si s tím nezačala...a moc dobře si pamatuji, co jsi řešila na minulém webu...ale to tu fakt nebudu vytahovat, protože bych zase mohla být nařknutá z toho, že někoho urážím...

janinas
Obrázek uživatele janinas
Offline
Viděn(a): 8 let 1 měsíc zpět
Registrace: 30.1.2009
přesouvám se do hospody

přesouvám se do hospody

Jana+Amy(14.10.2008) Kladno

veronika
Obrázek uživatele veronika
Offline
Viděn(a): 4 roky 8 měsíců zpět
Registrace: 12.4.2007
Martine tos me zklamal, tvuj

Martine tos me zklamal, tvuj vstup sem cekala mnohem driv.

Ja sem se drzela dlouho, ale v diskusi ja o voze ty vo koze sem to nasledne vzdala. Bohuzel, pokud se tu jede v osobnich urazkach a nikdo se faktu nedrzi, tak bych byla za trapacka, kdybych se ve vlakne urcenym ke smazani psala neco s hodnotou, kdyz se probiraj decka a kdo za jak dlouho pochyti zasadni informace o hyerarchii.

 

 

veronika & retrívři v útulcích

 

Beenee
Obrázek uživatele Beenee
Offline
Viděn(a): 4 roky 10 měsíců zpět
Registrace: 12.4.2007
Jackey napsala: A otázka, co

Jackey napsala: A otázka, co by se stalo, kdyby pes přejal post vůdce smečky..co na tom není jasného? Jelikož pes není přirozeně alfou(až na to velmi malé procento) post vůdce ho velmi stresuje a to má za následek psy, kteří vyjíždí po svých pánech, nejsou si jistí v kramflecích, takže mají neustálou potřebu si něco dokazovat ať už buzerací druhých psů a nebo jen ,,bezdůvodným" vyjížděním a hysterií...to můžete mimochodem vidět na každém sídlišti:oD

 

Já na sídlišti potkávám vyjíždějící a hysterické psy, kteří se JEN BOJÍ. Většinou jsou to psi se špatnou zkušeností nebo svým vzrůstem se těch větších bojí. Jejich páneček rozhoduje o tom, kdy půjdou ven, kdy budou jíst, kam půjdou na procházku. Od malička jim určuje místo na spaní atd. Jenže ti psi venku se bojí, protože jim nikdo nevysvětlil, že se bát nemusí, nevidím na tom nic "vůdcovského". 

 

Jackey napsala:  Něco jiného je, pokud skutečný pes alfa převezme vůdcovství...pak bych v takové smečce nechtěla být ani za nic, protože psi narozdíl od lidí jsou mnohdy ve vykonávání své vůle a ujišťování smečky o svém postu velmi krutí...

 

Dočetla jsem se, že pes, který vůdcem smečky má být, protože je zrozen k tomu být alfa, tak naopak svým chováním nemá rozhodně potřebu někoho o svém postu ujišťovat, protože to všichni vědí. Alfa samec je od toho, aby svou smečku chránil před nebezpečím zvenčí. Alfa samec neřeší roztržky ve smečce ani nic jiného. Maximálně pes, který se rozhodne ho vystřídat ve vedoucí pozici a vzhledem k tomu, že Alfa samců je tak málo, tak je to jen výjimečný stav. Nebo na stáří ho někdo vystřídá tím, že ho zabije. Určitě svoji smečku nijak neterorizuje. On je ochránce, dokud se ho někdo silnější nepokusí zabít. 

 

Ewiczko, tys mi odpověděla, že vůdcem jsi, protože psovi určuješ, kdy bude jíst, kdy půjde ven, co mu vezmu a co ne. Já ti odpovím, že můj pes si řekne sám, kdy půjde ven a kdy bude jíst, protože je na to zvyklý a ty mi na to řekneš, že je to něco jiného? Ne, to opravdu nechápu. Já v tom rozdíl prostě nevidím. SmÄ›ju se

 

Lenka, Danny a Kip z Brna

Ewiczka
Obrázek uživatele Ewiczka
Offline
Viděn(a): 2 roky 11 měsíců zpět
Moderátor
Registrace: 27.10.2007
Leni, přesunulo se to do

MrkLeni, přesunulo se to do hospody a dle mne to už nemá smysl.

Beenee
Obrázek uživatele Beenee
Offline
Viděn(a): 4 roky 10 měsíců zpět
Registrace: 12.4.2007
Do hospody? Píšu k tématu ne

Do hospody? Píšu k tématu ne k osobním urážkám. SmÄ›ju se Navíc, já jsem se k odpovědi na své otázky nedopátrala. 

Lenka, Danny a Kip z Brna

alohai
Obrázek uživatele alohai
Offline
Viděn(a): 4 roky 4 měsíců zpět
Registrace: 5.6.2008
Ráda bych se připojila se

Ráda bych se připojila se svým, zde na webu získaným poznatkem ohledně vůdce čili šéfa svého psa. Poradila mi Jackey, začala jsem se podle její rady chovat a musím říct, že to výborně funguje, já i Darča jsme daleko klidnější a sehranější a značná část problémů je pryč!

Kdysi jsem popisovala Darčino chování k velkým psům, jak si jejich nežádoucí chování k sobě "vyřizuje" sama, jak po nich občas vyjede a že jí do toho nezasahuji. Domnívala jsem se, že je to tak správně a nechala jsem jí "volnou ruku". Jackey mi to ale popsala úplně jinak, v tom smyslu, že ve mě Darča nemá oporu, že se na mě vlastně nemůže spolehnout, že bych ji ochránila a vyřídila to sama, že bych měla být šéf, který stojí za psem a že by měl mít pes ve mně zázemí a jistotu, že ho v ničem nenechám a že mu pomůžu. Nevím, jestli to popisuju úplně správně, ale tak jsem to tehdy pochopila. Jackey mi tehdy nastínila, jak bych se měla chovat správně, zmínila se i o Peggy, že kdysi měly s nedůvěrou taky trochu problém, navedla mě dobrým směrem a musím říct, že velice citlivě a působivěSmÄ›ju se. Popřemýšlela jsem a začala se dle její rady chovat - a ejhle, ono to funguje!

Pokud potkáme velkého psa, neopouštím Darču ani na chvíli, pokud vidím, že se hodně bojí, klidně na ni mluvím, pohladím ji a většinou je pak zvědavá a sama se chce se psem poznat. A pokud jí to začne být nepříjemné, tak se za mě schová a přitiskne se mi k noze. Pro mě je to signál, že psa k ní už nepustím. Někdy ještě sama vyleze, jindy dá najevo, že chce už jít pryč. Samozřejmě vždy upozorním druhou stranu, že se moje fena bojí a požádám, aby si psa drželi. Nevím, jestli je to úplně dobře, ale funguje nám to a i v ostatních věcech, kterých se Dara bojí nebo jim nedůvěřuje, jsem s ní a při ní. Aby věděla, že ji ochráním a že se na mě může spolehnout.

Jen s tím štěkáním nám to nějak nefunguje, ale jak tak mluvím s ostatními pejskaři, dělají to tady všichni mně známí sídlištní psi až na jednoho zlaťáka, který na povel přestane... Ovšem ten je perfektně cvičený včetně canisky.

Snad jsem funkci šéfa pochopila dobře, pro mě to znamená funkčí a příjemné soužití se psem, kde pes bude poslouchat a chovat se slušně, já zase budu respektovat jeho důstojnost a nebudu ho zbytečně buzerovat. Do domovních dveří vcházím první já, do výtahu zase Dara, postel má důsledně zakázanou, ale zase má v obýváku svoje staré křeslo (i když je to hrůza), do misky se žrádlem si nechá sáhnout bez problémů, ale zbytečně a z plezíru jí tam nesahám (jen občas pro formu), o večeři si broukne ve svůj čas - někdy se zvednu hned, jindy řeknu "za chvíli" a je to v pohodě.

Tímto bych chtěla Jackey poděkovatSmÄ›ju se


 

Lída + Rita (*1.4. 2013)

veronika
Obrázek uživatele veronika
Offline
Viděn(a): 4 roky 8 měsíců zpět
Registrace: 12.4.2007
Beenee: ale tato komunikace

Beenee: ale tato komunikace neměla s vůdcovstvím ani hierarchií nic společného

 

Leni, nasla sem ti neco k ty hierchachicky komunikaci pes - pes, resp vlk - vlk, sou to sice takovy ty elementarni veci, ale je to pekne jednoduse a hlavne konkretne napsany, zadny mlzeni nebo obraceni k tem, co maj uz patnact psu a/nebo rychle chapou. Mrk

 

 

________________________________________________________________________________________________

 citace, autorem textu i fotek je L. Pinc:

 

VIZUÁLNÍ KOMUNIKACE 

Dvě hlavní dimenze

•Agrese/strach

•Dominance/submise

 

Dominantní vlk

•Vzpřímený postoj.

•Vztyčená hlava i ocas.

•Vzpřímené uši.

 

Agresivní dominantní vlk

•Zježené chlupy na hřbetě.

•Obnažené zuby

 

Submisivní vlk
•Snížené držení těla.
•Sklopené uši.
•Ocas sklopený, držený u těla (zmenšení obrysu těla).
•U bázlivého, podřazeného zvířete jsou tyto projevy výraznější.

 

Aktivní submise
•Podřazený jedinec se přibližuje k nadřazenému ve skrčeném postoji, uši sklopenéna hlavu, ocas sklopený.
•Podřazený jedinec vrtí ocasem nebo zadkem.
•Pokouší se nadřazenému olíznout tlamu nebo čenich.
•Zvedání přední tlapy.

 

Pasivní submise

•Často reakce na přiblížení dominantního jedince.

•Podřazené zvíře leží částečněna boku a na zádech s ocasem stočeným mezi zadníma nohama a ušima sklopenýma dozadu na hlavu

 

 

 

 

konec citace, autorem textu i fotek je L. Pinc

_______________________________________________________________________________________________

 

a to samy jeste jednou, tentokrat zdroj R. Abrantes

 

veronika & retrívři v útulcích

 

veronika
Obrázek uživatele veronika
Offline
Viděn(a): 4 roky 8 měsíců zpět
Registrace: 12.4.2007
Beenee: naopak svým chováním

Beenee: naopak svým chováním nemá rozhodně potřebu někoho o svém postu ujišťovat

 

mam stejny nazor, je na vyber mezi rozhodnutim despotickym a demokratickym, ale demokraticky je vzdycky vyhodnejsi, protoze vede k min extremni situaci, spis nez ze by mel ten danej jedinec nejakej podstatnej vliv. To teda neni z my hlavy - Conradt & Roper (2003).

veronika & retrívři v útulcích

 

Jackey
Obrázek uživatele Jackey
Offline
Viděn(a): 7 let 1 měsíc zpět
Registrace: 2.5.2007
Ludi, jsem moc ráda, že vám

Ludi, jsem moc ráda, že vám to funguje a že jsem mohla pomoct:o) To soužití je hned o něčem jiném, že? :o)

Stránky