Kousání vodítka

97 příspěvků / 0 nových
Poslední
Beenee
Obrázek uživatele Beenee
Offline
Viděn(a): 4 roky 10 měsíců zpět
Registrace: 12.4.2007
Jackey: Turid Rugas mám také

Jackey: Turid Rugas mám také načtenou. Tam ale o vůdcovství či hierarchii nemůže být řeč. Také nedělám nic jiného celý den, než čučím na zvěřinec a koukám, co provádí, co se snaží říct. Proto se na to všechno ptám, protože u nás to nevypadá, že by někomu někdo šéfoval. Pečujeme o sebe všichni včetně kočky. Zajímá mě, jak to s tím šéfováním je. Kdyby sis vzpomněla na název těch knih, tak mi prosím napiš. Jediné co jsem jako knihu našla: 

Etologie - Zdeněk Veselovský
Publikace vychází z úspěšné autorovy knihy Chováme se jako zvířata?, která vyšla před 13 lety v nakladatelství Panorama, a je doplněna o nové poznatky. V jednotlivých kapitolách se dovíme o historii výzkumu chování zvířat, o zákonitostech, kterými se toto chování řídí, o schopnostech zvířat se učit, používat nástroje, přenášet poznatky tradicemi. Pronikneme do pozoruhodného světa smyslů a budeme sledovat zachycené signály na jejich pouti nervovou soustavou.

Lenka, Danny a Kip z Brna

Jackey
Obrázek uživatele Jackey
Offline
Viděn(a): 7 let 1 měsíc zpět
Registrace: 2.5.2007
Mám pocit, že hlavním

Mám pocit, že hlavním problémem je, že se nějak nemůžeme dohodnout na tom, co je vlastně hierarchie...já tu naší taky ve smečce neřeším, nechávám je žít uplně normálně a i přesto je jasné, kdo kam patří aniž bych to já nějak rozdělovala, jak jsem už psala, vyplývá to z přirozeného chování psů...oni sami si to mezi sebou určí, já do ničeho nezasahuji ..jen v případě nedorozumnění na obou stranách pomáhám situaci zvládnout, když je neúnosná, protože já jsem tam ten, kdo má poslední slovo...o nic jiného nejde...možná si představujete, že hierarchie je o tom, že já jako šéf budu řešit každé pohnutí svých psů, ale to je holý nesmysl...já zasahuji jen v krajních případech, ke kterým vlastně ani nedochází, protože naše smečka funguje a pokud tomu tak je, nemá vůbec smysl něco řešit:o))

 

Ano to je ona:o)) Jen z každé knížky si člověk musí vzít to, co je užitečné...a ne bezhlavě praktikovat vše, co je v nich napsané:o)

Beenee
Obrázek uživatele Beenee
Offline
Viděn(a): 4 roky 10 měsíců zpět
Registrace: 12.4.2007
Jsem z toho zmatená.  Pořád

Jsem z toho zmatená. Jsem smutnĂ˝ Pořád jsem se nedověděla, co to ta hierarchie a vůdcovství je. To že si psi navzájem olížou tlapky? Tedy péče o druhého? 

 

Věta: "já zasahuji jen v krajních případech, ke kterým vlastně ani nedochází, protože naše smečka funguje a pokud tomu tak je, nemá vůbec smysl něco řešit:o))" té vůbec nerozumím. Jsem smutnĂ˝ Šéf smečky je ten kdo zasahuje, ale nezasahuješ, protože vše funguje. Tak podle čeho ses určila jako šéf smečky? Nebo v jakých případech zasahuješ jako šéf? 

 

Lenka, Danny a Kip z Brna

VeVes
Obrázek uživatele VeVes
Offline
Viděn(a): 4 roky 8 měsíců zpět
Moderátor
Registrace: 18.5.2007
Jackey naprosto souhlasím se

Jackey naprosto souhlasím se vším co jsi tady napsala. Já mám teď také dost na pozorování a zkoumání zatím nepoznaného, nejen, že do smečky přibylo nové štěně, ale navíc v posledních měsících mají třetí parťačku do smečky. Malé bude příští týden rok a zatím je patrné, že Aishu uznává jako toho kdo je výš. Nešetří konejšivými gesty, i když ve hře to občas vypadá, že je drzá, tak v běžné situaci vždy kouká co udělá ta stará, "ptá" se jestli může oblíznout apod. A také jsem přesně poznala kdy ta třetí opravdu zapadla do smečky a to nejen tím, že se u nás cítí jako doma, čili se pokládá na záda při spánku apod., ale hlavně tím jak se k sobě holky navzájem chovají. A to je to přitom fenka s kterou dřív jezdily pár let na srazy, čili se dobře znaly. Teď jsou jejich vztahy naprosto někde jinde, než když byla pouhá kámoška z party lidí a psů, kteří se občas setkávali na společných víkendovkách/dovolených. Zajímavé je pozorovat všechny tři při hře, Elsa s Koki si hrají jako sobě rovné, ale když si Koki hraje s Aishou, tak i když Aisha je rozdováděná a naprosto uvolněná, tak Koki je stále připravená používat konejšivá gesta, když se jí zdá hra příliš hr.. je to mnohem zajímavější než knížky, které jsem kdy četla a studovala. Pokud to člověk nemá šanci pozorovat na vlastní oči, tak to prostě není ono. A přesto, že se k nim snažím být maximálně vnímavá, tak stále mám pocit, že je toho tolik co nevím, čemu nerozumím, že je to prostě studium na celý život, ale krásné studium :). Jinak já sama se hierarchicky nikdy nesnažila křečovitě být ta pověstná "alfa", psi spí v posteli, do dveří si chodíme jak se nám chce, někdy ony, někdy já, žerou vždy dřív, než já, protože mi to tak víc vyhovuje, ony jsou nacpaná a jdou si lehnout a já se v klidu najím a takových věcí je spousta. A nikdy jsem neměla pocit, že by byl problém, prostě si žijeme jako smečka, ale automaticky jsem já ta, která nenásilně určuje pravidla a jim to tak dle jejich projevu vyhovuje. Proč by taky ne, když se nemusí o nic starat, jen se nacpat, pohrát si a vyspat (obrazně řečeno). A jim do jejich vztahů také nekecám, ony si své pozice určily samy a pokud budou nějaké změny, až Elsa odhárá a dospěje, tak uvidím jak se to bude vyvíjet a budu se dál učit a získavat informace. Stále je pro mě otázka zda li kastrovaná fena může být nad tou plnohodnoutnou nekastrovanou, nebo ne. Někde říkají, že ano, jinde, že ne, protože ta nekastrovaná se cítí jako něco víc. Jak to bude u nás, poznám zase, až z vlastní zkušenosti a ta je nejcenější. 

Verča a Aisha (9.1. 2006), Praha
"Stáváš se navždy zodpovědným za to, cos k sobě připoutal." (Malý princ - Antoine de Saint-Exupéry) 

veronika
Obrázek uživatele veronika
Offline
Viděn(a): 4 roky 8 měsíců zpět
Registrace: 12.4.2007
A co se tyce knizek, tak

A co se tyce knizek, tak vsechno, co se da v cestine sehnat, sou popularne naucny knizky (teda az na par vyjimek).  Tzn, ze autor si muze informace, vyzkumy a jejich vysledky cucat z prstu.

 

Ten veselovsky je dobrej, ale byl to zoolog, ne kynolog, takze psi a psoviti jen tak tu a onde. Ale dobre se cte.

Nebo zkus Lorenze, ten ma neco o husach, neco o psech, neco o lidech :-) Dobra je od nej Zaklady etologie, ale ta je strasne hutna, maly pismenka, tenkej papir a spousta stranek, ta je na dlouho, ale zas je to dostupnej a sehnatelnej prechod mezi popularne naucnou a vedeckou literaturou.

Mozna mikulicu, ale ten uz je myslim trosku jinde.

abrantes se tez dobre cte, ma tam spoustu odkazu k tematu (zel v odborny aj), odkazy na zdroje a spoustu maluvek. Bohuzel vetsina vlku, sem tam ovcak, sem tam belgicak..

Taky trumler, to by ti taky mohlo vyhovovat.

 

A urcite i dalsi.

Nepovinne mozna desensky, pokud preskocis par sebestrednych pasazi o tom, kdo kde. Mozna fisher nebo pravda o psech a dost dalsich, ale tam tu etologii jen tak minou na par radkach nebo se opiraji o vyzkumy, ktery nebyly nikdy publikovany.

 

Pokud chces vedecky prace k tematu v cr, tak se lze dostat k lidem kolem brnensky veteriny, ale ti maji publikovany prace typu Srovnani aktivity stenete a staryho psa. Vysledek zkoumani - stene ma vetsi aktivitu nez starec Mrk Co se tyce jinych zvirat, tam to tak zly neni a da se neco sehnat, otaźkou je, k cemu.

 

Pak jedine aj krz databaze a vedecky casopisy.

 

Kamenem urazu se muze zdat i to, ze malokdo zkouma smecky coklu, vetsinou sou zkoumanym objektem vlci nebo psi jednotlivci.

 

veronika & retrívři v útulcích

 

Ewiczka
Obrázek uživatele Ewiczka
Offline
Viděn(a): 2 roky 11 měsíců zpět
Moderátor
Registrace: 27.10.2007
Tak podle čeho ses určila

Tak podle čeho ses určila jako šéf smečky?

 

Člověk je snad vždy vůdcem smečky, myslíš, že by to mohlo fungovat na principu, že by byl pes "výše" postavený a určoval by chod smečky?

Vše tady bylo vysvětleno, to musel pochopit opravdu každý.

Beenee
Obrázek uživatele Beenee
Offline
Viděn(a): 4 roky 10 měsíců zpět
Registrace: 12.4.2007
Ewiczka napsal: Člověk je

Ewiczka napsal: Člověk je snad vždy vůdcem smečky, myslíš, že by to mohlo fungovat na principu, že by byl pes "výše" postavený a určoval by chod smečky?

Vše tady bylo vysvětleno, to musel pochopit opravdu každý.

 

No já to opravdu nechápu. To je právě ono, kdes přišla na to, že jsi vůdcem smečky? Z čeho jsi to vyčetla? Neříkám, že pes má být "výše" postavený a určovat chod smečky. Na druhou stranu proč ne? Když by byl celý den zavřený na zahradě sám nebo bych tam měla 10 psů, ať si velí komu chtějí. Proč by nemohl být pes a jeho majitel na stejné úrovni "velení"? Co by na tom nefungovalo? 

 

Veronika: děkuji za tipy. Určitě se do něčeho z toho pustím. Desenského už mám za sebou. 

Lenka, Danny a Kip z Brna

Ewiczka
Obrázek uživatele Ewiczka
Offline
Viděn(a): 2 roky 11 měsíců zpět
Moderátor
Registrace: 27.10.2007
No já to opravdu nechápu. To

No já to opravdu nechápu. To je právě ono, kdes přišla na to, že jsi vůdcem smečky? Z čeho jsi to vyčetla? Neříkám, že pes má být "výše" postavený a určovat chod smečky. Na druhou stranu proč ne? Když by byl celý den zavřený na zahradě sám nebo bych tam měla 10 psů, ať si velí komu chtějí. Proč by nemohl být pes a jeho majitel na stejné úrovni "velení"? Co by na tom nefungovalo? 

 

Kde jsem na to přišla? Přijde mi to přirozené, já zkrátka určuji psovi, kdy se bude jíst, kdy se půjde ven, co mu vezmu a co si může nechat. A co by nefungovalo - jak jsem napsala výše. Myslíš, že mi pes bude určovat, kdy se půjde ven, kdy dostane nažrat a co si bude přede mnou bránit, v domění, že je to jeho... že mne vystrčí z postele a tak dále. Na stejné úrovni rozhodně nejsme, ano, je to můj přítel a parťák, ale když dám povel, zkrátka poslechne, nemá na výběr a to nás staví do odlišných pozic, mimo jiné.

janinas
Obrázek uživatele janinas
Offline
Viděn(a): 8 let 1 měsíc zpět
Registrace: 30.1.2009
...:-)

...:-)

Jana+Amy(14.10.2008) Kladno

Ewiczka
Obrázek uživatele Ewiczka
Offline
Viděn(a): 2 roky 11 měsíců zpět
Moderátor
Registrace: 27.10.2007
Janinas, na to jde jen  vůbec

Janinas, na to jde jen SmĂ­ch vůbec jsi nepochopila, o čem se tady baví, takže čti znovu a znovu a znovu..... a třeba to pochopíš.

Nikde jsem nepsala, že je to o tom, že jde pes přede mnou a tak dále a aportování, prosímtě SmĂ­chSmĂ­chSmĂ­ch

 

Fakt díky.

Stránky