Štěně s PP nebo BEZ PP?

438 příspěvků / 0 nových
Poslední
veronika
Obrázek uživatele veronika
Offline
Viděn(a): 4 roky 8 měsíců zpět
Registrace: 12.4.2007
Co všechno do něj

Co všechno do něj počítáte?

 

Bud jsem chovatel A, mam fenu v atraktivni barve napr, udelam 2x VD na vystave, jedny OVVR a jedny kycle a mam za cca 6 000 uchovneno. Pak muzu co rok praskat vrhy, s trochou stesti deset kousku rocne a to se to pak vydelava.

 

Nebo jsem chovatel B, fene vyjezdim intersampiona, udelam 7 genetickych vysetreni, kycle, lokty, ramena, zkouskovat budu prubezne po cely zivot feny a udelam na ni maximalne 3 vrhy. 

 

Samozrejme se chovatel A pohybuje v jinych cislech nez chovatel B. Presne jak pise wawka, mnozi se ani netaji tim, jak jim ksefty se psama sypou.

A dalsi vec je ta, ze vetsina veci, co dela chovatel B, delam i ja u svych nechovnych fen. Ze zajmu o plemeno, o to moje konkretni zvire, nebo pro vlastni poteseni. A necekam, kdy se mi to zacne rentovat. Proto zapocitavat do ceny stenete napr chovatelovu osobni vasen k objizdeni vystav nebo absolvovani 20x podzimek za sezonu, kam chodil hrabat cacty na CH prace, to je trosku mimo.

veronika & retrívři v útulcích

 

arthur
Obrázek uživatele arthur
Offline
Viděn(a): 6 let 9 měsíců zpět
Registrace: 11.4.2011
Takže pokud bude o štěňata

Takže pokud bude o štěňata labradora zájem jaký je budou se ceny pohybovat mnohem výš nežli štěňata jiných plemen?Možná to řeknu blbě,ale příjde mi to jako výhodný obchod i pro chovatele typu B a je podivné,že se tady nevyjádřili k nákladům chovatelé,kteří vehementně obhajují,že to vše dělají hlavně z lásky:))

 

Orin
Obrázek uživatele Orin
Offline
Viděn(a): 1 rok 3 měsíců zpět
Registrace: 8.6.2009
Já se klidně

Já se klidně vyjádřím...

 

Takže - do aktuálního odchovu započítávám následující:

cenu za krytí, uchovnění, dvě výstavy, zkouška, DKK/DLK, provedené nepovinné genetické testy, vyšetření feny spojené se štěňaty (progesteron, ultrazvuk), rozdíl ceny granulí pro březí a kojící fenu proti běžným, štěněcí mléko pro odstav, hračky pro štěňata, výbavička pro nové majitele, porodní bednu.

NEzapočítávám:

benzín a ubytování za cestování spojené s krytím, uchovněním a porodem (a že to opravdu není zanedbatelná suma), veterinární péči v případě jakýchkoliv porodních nebo štěněcích komplikací, dovolenou spojenou s odchovem (moje celá letošní dovolená), telefonáty a další korespondenci spojenou s odchovem, elektřinu a plyn spojené se zvýšeným topením a praním během odchovu a spoustu dalších maličkostí.

 

Výsledek mého součtu je přibližně 73000 Kč. Mám aktuálně šest štěňat, takže abych na nich "netratil", měl bych je nabízet za cca 12000. Za tu cenu mám dobrý pocit, že jsem plus minus na svém, nemám ovšem kromě štěňat žádnou letošní dovolenou, několik týdnů se pořádně nevyspím. Předávám (nebo se alespoň o to snažím) štěňata která budou dobře socializovaná, budou mít základní hygienické návyky, reagují na své jméno, některá rychlejší třeba mají základy poslušnostního výcviku (resp. výchovy). Majitelům svých štěňat nabízím (jako motivaci), že pokud po roce věku štěňat zkusí splnit podmínky pro uchovnění, vrátím jim část kupní ceny - ne proto, že bych chtěl aby každý z nich odchovával, ale protože mne zajímá, jak na tom moje odchovy jsou, jestli maj v pořádku kyčle a lokty, jak jsou na tom s exteriérem, jestli pracují a jak (a to bez ohledu na výsledek). Nabízím jim samozřejmě radu a pomoc kdykoliv budou potřebovat, nabízím jim hlídání jejich štěňěte v případě, kdy budou potřebovat štěně pohlídat, atd...

 

Stačí takhle jako ilustrace?

--

Petr + Teddy + Kira

Orin
Obrázek uživatele Orin
Offline
Viděn(a): 1 rok 3 měsíců zpět
Registrace: 8.6.2009
Jo, a ještě jsem zapomněl

Jo, a ještě jsem zapomněl započítat veterinární péči o štěňata, vystavení PP, tetování/čipování...

--

Petr + Teddy + Kira

jc
Obrázek uživatele jc
Offline
Viděn(a): 5 dnů 1 hodina zpět
Admin
Registrace: 6.2.2008
(Žádný předmět)

Palec nahoru

Honza, Irena a Fox (*25.1.2017)

Bailiška
Obrázek uživatele Bailiška
Offline
Viděn(a): 6 let 8 měsíců zpět
Registrace: 19.5.2009
Hlavní položky jsou krytí

Hlavní položky jsou krytí (900 Eu), cesta cca 2000 km, ubytování, progesteron, ultrazvuk, bakteriální kultivace, krmení březí feny a štěňat (speciální psí sunar, škrábané libové hovězí, dětská nemléčná kaše), GAG, perlan na dva měsíce, čipování, očkování, několikrát odčervení, vystavení PP, chovatelské poplatky a asi milion drobností. Nepočítám všechnu dovolenou plus dva týdny neplacené. Nepočítám uchovnění, zkoušky, výstavy  a genetické testy. Račte si to vy zelení závistí zkusit, jak budete rýžovat prachy. Cool

arthur
Obrázek uživatele arthur
Offline
Viděn(a): 6 let 9 měsíců zpět
Registrace: 11.4.2011
Kdo chce psa bít,hůl si
Kdo chce psa bít,hůl si najde...zelený závistí tady nikdo není jen je dobré vysvětlit proč je cena labradora tam,kde je.Překvapuje mě,že toto všechno absolvují i jiná plemena a cena je kolikrát nižší.Napíšu to blbě,ale příjde mi,že výstavy,zkoušky (myslím ty co pro odchov nejsou potřeba) děláme proto,že nás to baví i když rozumím tomu,že na webkách to taky pěkně vypadá všechny ty úspěchy..atp
veronika
Obrázek uživatele veronika
Offline
Viděn(a): 4 roky 8 měsíců zpět
Registrace: 12.4.2007
Vim, co myslis arthure. Treba

Vim, co myslis arthure. Treba u ovcaku je nutny splnit k uchovneni aspon vsestrannou zkousku prvniho stupne (stopa, poslusnost, obrana). Na obranu je nutny mit figuranta, vetsina jich bere i tri kila na hodinu a tech hodin potreba aspon deset. To neni jak OVVR, ktery usmudlam i s boudakem. Taky je potreba odebrat DNA - ceska laborator 1000,-, nemecka 2500,-, plus kycle, lokty a jedna vystava. A to je jen ten zaklad, samozrejme cim vyssi zkouska a lepsi vystavni vysledek, tim lip se prodavaji stenata. A prumerny stene se kupuje uz za sest tisic, ty lepsi spojeni deset. Ale ovcaku se rodi neuveritelny mnozstvi, proto je ta konkurencni cena tak nizka.

 

Jinak, abych odpovedela na tvou otazku,  proc sou LR tak "drahy" - protoze muzou a jsou za tu cenu prodejny. Protoze i ten prumer se deset proda a kdyz mam hnedaky, tak bez ohledu na kvalitu rodicu je diky barve muzu prodat i za 13 - 14 tis. Osobne znam hnedy zvire z nic moc spojeni (podle myho nazoru), ktery slo na mazla za dvacet...

 

veronika & retrívři v útulcích

 

waw
Obrázek uživatele waw
Offline
Viděn(a): 4 roky 10 měsíců zpět
Moderátor
Registrace: 10.4.2007
arthur jen je dobré vysvětlit
arthur jen je dobré vysvětlit proč je cena labradora tam,kde je.Překvapuje mě,že toto všechno absolvují i jiná plemena a cena je kolikrát nižší.

Zákon nabídky a poptávky, nic jiného. Pokud jsou lidé ochotni tolik za labradora dát, proč by je chovatelé prodávali levněji? Jeden z důsledků popularity plemene..
Bailiška
Obrázek uživatele Bailiška
Offline
Viděn(a): 6 let 8 měsíců zpět
Registrace: 19.5.2009
Osobně se nepovažuji za

Osobně se nepovažuji za chovatele, spíš bych řekla, že jsem měla možnost zkusit si to i z "druhé strany", je to velmi poučné. Každý umí násobit počet štěňat jeho cenou, ale.... Možná jsem špatný manažer, ale ani jedno krytí nebylo v plusu, takže tuto legraci mohu opakovat maximálně jednou za tři roky, častěji bych by na to neměla ani peníze, ani sílu. Přišlo by mi odpovídající, kdyby cena štěněte kryla náklady na jeho odchov plus aspoň něco navíc, protože starat se pořádně o štěňata znamená lítat kolem nich na plný úvazek dva měsíce. I během té doby člověk musí něco jíst a platit účty. V Německu se cena štěněte běžně pohybuje v rozmezí 1000 až 1500 Euro, což tak zhruba odpovídá. Přitom náklady na odchov jsou při zahraničním krytí srovnatelné. Když jsem majitelce krycího psa odpověděla na otázku, za kolik se u nás prodávají štěňata, jen vytřeštila oči, "to přece není možné, za takové štěně musíte chtít nejmíň dvojnásobek!" Takže z mého pohledu se u nás kvalitní štěňata dávají pod cenou. Pokud by mi šlo o peníze, tak na dvouměsíční brigádě kde by se makalo od nevidím do nevidím bych vydělala tak asi 50 000 x víc. Pokud se jiná plemena prodávají ještě levněji, chovatelé buď chov dotují ze svého ještě víc, nebo sníží náklady na odchov. Určitě jsou chovatelé, co to tak dělají a potom třeba i něco vydělají, ale žádné megasumy to nebudou. Ale to by mě nebavilo, šetřit na štěňatech a krýt někde u sousedů, co z toho? To se na to můžu vykašlat a radši mít normální dovolenou. Silný tlak na cenu způsobí totéž jako v případě potravin - začne se šetřit na kvalitě, protože jinak to prostě není možné. Nezapomenu na výrok manžela mé kamarádky chovatelky krátce po tom, co se vrh rozešel do světa: "Až zase příště začne mluvit o štěňatech, strčím jí hlavu do kýble se studenou vodou. "

Stránky