Štěně s PP nebo BEZ PP?

438 příspěvků / 0 nových
Poslední
zmrzka
Obrázek uživatele zmrzka
Offline
Viděn(a): 6 let 9 měsíců zpět
Registrace: 8.9.2012
Tak já nevím, já jen z toho,

Tak já nevím, já jen z toho, co si namátkou vzpomenu vím o 3 dalších, které mají zdraví uvedené na webovkách a nejsou to stanice, které by se nedaly dohledat. Já byla naprosto labradory nepolíbený člověk, neznala jsem nikoho, kdo by labradora měl a když, tak byl bez pp, takže informace 0. Informace jsem hledala na webu (v podstatě jsem začala cca 4 roky zpátky), šla jsem se mrknout na výstavu, kde jsem se prostě zeptala lidí, co stáli u kruhu a měli na vodítku labradora apod. Já si prostě myslím, že kdo si informace zjistit chce, ten je najde.

Bailiška
Obrázek uživatele Bailiška
Offline
Viděn(a): 6 let 8 měsíců zpět
Registrace: 19.5.2009
Nevím jak to dělají ostatní,

Nevím jak to dělají ostatní, ale podle sebe soudím tebe. Každopádně je dobré mít zpětnou vazbu, pro obě strany. Za patnáct už by mělo být hodně slušné štěně, dnešní průměr je tak 8-9, ceny šly hodně dolů (náklady ne, takže naštěstí pro plemeno snad začnou řídnout řady zlatokopů). Pomůže někomu ve výběru, když napíšu na stránky, že za štěně ze zahraničního krytí chci 10 - 15, podle předpokladů? Těch "dvackových" je tak možná jeden vrh za rok, a to už je opravdu spíš pro lidi, kteří vědí co chtějí a proč. Naprostá většina nabídek se tedy pohybuje v tomhle rozmezí, takže rozdíl v ceně u různých chovek je opravdu max dva pytle kvalitních granulí. Proto mi přijde zvláštní orientovat se primárně podle ceny. Že za ten rozdíl budu mít krmení na několik let.... Já prokrmím na jednoho psa cca 1500 měsíčně, další výdaje nepočítám. Pokud chci opravdu jen kámoše a mám hluboko do kapsy, proč si nevzít opravdu toho útulkáče? Až mě jednou omrzí lítat po tréninkách a zkouškách, udělám to taky.

Proč je shánění štěněte martyrium? Chovatel přece štěňátka prodat chce, divila bych se, kdyby někdo byl na zájemce hrubý nebo nepříjemný. Dnes skoro všechny chovky mají webovky, které si prošmejdím a vyberu tři čtyři, které se mi líbí a tam potom zavolám. Můžu se těšit, plánovat, něco se dozvědět, to k tomu přeci patří. Snažím se dávat na web vyčerpávající informace včetně vysvětlení dědičnosti a genetických testů, i když se může stát, že vynechám něco co mě samotné přijde samozřejmé. Takže za sebe to cítím tak, že "svojí půlku" mám splněnou, víc už těžko udělám, i pokud jde o volbu psa a péči o štěňata. Zisk tedy s tímhle přístupem fakt nemám, takže mi přijde spravedlivé, že kdo ode mne štěně chce, tak aspoň slušně zavolá a bude se normálně bavit. Myslím, že takových chovatelů je většina.

Bailiška
Obrázek uživatele Bailiška
Offline
Viděn(a): 6 let 8 měsíců zpět
Registrace: 19.5.2009
waw: Copak databázi, ale něco

waw: Copak databázi, ale něco do ní. Němci mají vyhodnocených cca 60% štěňat, u nás je to 6%. Podle výsledků, co mi chodí, máme nejzdravější chov v Evropě - no možná druhý nejzdravější, ještě líp jsou na tom Slováci. JaponecAle to je zase jiná kapitola. Offtopic

waw
Obrázek uživatele waw
Offline
Viděn(a): 4 roky 10 měsíců zpět
Moderátor
Registrace: 10.4.2007
Bailiška: Njn, vždyť já vím.

Bailiška: Njn, vždyť já vím. Ono by pro začátek bohatě stačilo zveřejňovat všechny výsledky těch vyhodnocených štěňat, i kdyby šlo pouze o 10 %. Hlavně, aby to byly informace všechy a ne pouze ty pěkné a pozitivní.

To mi připomíná, jak se sem kdysi někdo přišel poradit ohledně kryptorchismu - no a jakmile nahodil rodokmen, hned se mu z několika stran dostalo odpovědi "že je to přece jasné a nese to tam ten a ten". Mít tyto informace někde ucelené (a nemusí to být zrovna databáze), tak aby si je každý zájemce o štěně mohl dohledat, by jistě pomohlo nejen začátečníkům.

Bailiška
Obrázek uživatele Bailiška
Offline
Viděn(a): 6 let 8 měsíců zpět
Registrace: 19.5.2009
Zveřejňuje se všechno co

Zveřejňuje se všechno co vyhodnocovatelé pošlou, ve Zpravodaji RK. KCHLS nezveřejňuje nic a nechystá se k tomu, bohužel. Jenže tam funguje "předfiltr" - veterinář koukne na snímek a řekne "To nevypadá dobře, to ani nikam neposílejte, radši kupte psovi za ty peníze chondro." Proto je ta česká statistika trošku nadhodnocená. Pokud jde o další info, klub smí zveřejnit pouze to, s čím majitel souhlasí, jinak je to porušování zákona na ochranu osobních údajů. Dnes každý hned vyhrožuje žalobou, soudní spor by v takovém případě vyhrál, i když by se jednalo o pravdivou informaci. Třeba jednou lidi pochopí, že bez sdílení těchto informací budeme pořád Balkán, že za svůj chov je odpovědný každý sám a že každý chovatel se potýká s nějakým problémem. Tvrdit, že můj chov je nejlepší a dokonalý je dost směšné.

Beenee
Obrázek uživatele Beenee
Offline
Viděn(a): 4 roky 10 měsíců zpět
Registrace: 12.4.2007
Beenee napsala: Někdy cena

Beenee napsala: Někdy cena štěněte může pokrýt náklady na x měsíců i x roků, chcete-li. A jen "prodavač" může říci, že to nic není. Kdyby to byla zanedbatelná částka, tak by na ní chovatel nelpěl a psa neprodával a staral se o něj sám. 

 

Není to zrovna šťastná formulace, omlouvám se. Snažila jsem se to uvést na pravou míru svým dalším komentářem.

 

Beenee napsala: Vždy bude rozdíl mezi tím, jestli mám nacpanou pořizovací cenu psa ve "strožoku" já nebo ji tam má chovatel. 

 

Určitě jsem tím nechtěla říct následující:

 

Bailiška napsala: Pořád nechápu, co jste tímhle chtěli říct, v čem je problém. Jak by tedy podle vás mělo ideálně být? Chovatel je amorální lump, protože chce dostat zpátky aspoň část peněz, které do štěňat investoval? Automechanik vám taky opraví auto zadarmo a ještě vám naúčtuje za součástky menší částku, než kterou za něj sám zaplatil? Když má o svoje štěňátka starost a nechce aby skončila někde u popelnic, tak je to taky špatně. Teď jsem vážně zmatená, jak by to tedy mělo být. Zatím mi to vychází tak, že štěňata by měla být k mání pouze po naprosto zdravých, špičkových rodičích, měla by být zásadně zadarmo, objednávala by se přes web shop a dodání do druhého dne DHL. To vše na náklady chovatele, s doživotní zárukou. 

 

Moc se mi to nepovedlo, tak to teď zkusím vysvětlit, jak jsem to myslela. Nemyslím si, že všichni chovatelé jsou amorální lumpové, ale myslím si, že jich není ani jako šafránu. Některým chovatelům jde o peníze, některým o „dobré jméno“, někteří se nezištně snaží o zkvalitnění chovu, … chovatelé jsou různí. Taktéž si nemyslím, že existuje ideální chovatel pro každého. Každý člověk je jiný, chce něco jiného, proto neexistuje prototyp ani chovatele. To prostě nejde. Na druhou stranu, ano, myslím si, že štěňata by se měla dělat jen po naprosto zdravých rodičích nebo by měla nést předpoklad něčeho výjimečného pro chov. Jinak mi smysl chovu uniká.
Jen jsem nabyla dojmu, že spousta lidí v ČR má strašný problém mluvit o penězích za štěně (labradora). Dělají se kolem toho strašný cavyky. Přijde mi nemístné, aby chovatel jakkoliv obhajoval cenu za štěně a na druhou stranu je velmi nevkusné přesvědčovat někoho o tom, že jakýkoliv peníz je bezcenný. Někdy i „pitomá“ stovka může člověku zachránit život. Úplně jsem se do toho zamotala, nedaří se mi to vysvětlit. Zkusím to třeba na příkladu toho zmíněného automechanika.

Můj pohled: Tak jak je třeba pro mě nemyslitelné, že dojedu do servisu a automechanik mi opraví okamžitě auto (nejkvalitnějšími součástkami a přístroji) a zadarmo, tak je pro mě naprosto přirozené, že přijedu nebo zavolám do servisu a mechanik mi hned bez vytáček řekne čím a za kolik. Ten mechanik si své práce „jasně“ cení a ví, kolik ho budou stát ty součástky. Takže vyplivne cenu a já mám obvoláno ještě dalších 8 servisů a kývnu na nabídku (a objednám si termín) nebo ji odmítnu.

Druhý pohled: Zákazník obvolává autodílny, chce vědět čím a za kolik a doví se: dílna A a dílna B součástky stejné kvality vymění jedna za 8 tisíc a druhá za 15. Dílna C (má málo zákazníků) chodí kolem ceny jako kolem horké kaše, protože nechce ztratit zákazníka, ale nechce na tom prodělat. Dílna D třískne s telefonem ve vzteku, protože zákazníka zajímala cena víc než to, že si mechanik už dlouho s nikým po telefonu nepokecal.  

 

Ano, proboha, štěňátko není rozbité auto. Ale ten princip je velmi podobný. Můj pohled je můj a netvrdím, že je správný, ale vysvětluje to, proč mi nepřijde nic špatného na tom, když by se u inzerátu uváděla i cena nebo nebyl chovatel v tomto směru na slovo skoupý. V tématu nevidím nikoho, že by psal o tom, že mu jde jen o cenu. V tomto tématu se řeší cena, protože většina dalších informací je dohledatelná.

Mé povědomí o ceně štěněte v ČR je špatné, tyto informace jsem přestala vyhledávat asi před 5ti lety. Protože podle sebe soudím tebe, proto jsem také napsala tak velký rozptyl, že pořizovací cena štěněte pokryje náklady na „provoz“ štěněte na x měsíců i x roků. Pro mou osobu je to zanedbatelná částka, nezáleží mi na tom, ale není to tak pro každého, především pokud si pořizuji „průměr“ jako více méně kamaráda, proto si dokážu představit, že je to nepříjemné, když to někdo bagatelizuje. Upřímně, kdo z nás se necítí lépe, když má v peněžence o tisícovku víc než míň.       

 

Lenka, Danny a Kip z Brna

veronika
Obrázek uživatele veronika
Offline
Viděn(a): 4 roky 8 měsíců zpět
Registrace: 12.4.2007
nemusí to být zrovna

nemusí to být zrovna databáze

 

S cimkoliv mensim nema vubec cenu se patlat.

 

jinak je to porušování zákona

 

a to je presne ten duvod, proc nikdo nic nevyvesil verejne.

Taky bych stonala na databazi podobnou tem nemeckym, ale uz sem to cekani vzdala. To bych taky mohla mit fousaty deti, nez bych se dockala...

veronika & retrívři v útulcích

 

arthur
Obrázek uživatele arthur
Offline
Viděn(a): 6 let 9 měsíců zpět
Registrace: 11.4.2011
Zkuste si prosím uvědomit, že

Zkuste si prosím uvědomit, že slušný chovatel ve většině případů na odchovu nevydělá - většinou sotva pokryje náklady, které mu s odchovem vznikly, ve spoustě případů i prodělá.

 

Můžete prosím vyčíslit náklady na odchov?Co všechno do něj počítáte?

zmrzka
Obrázek uživatele zmrzka
Offline
Viděn(a): 6 let 9 měsíců zpět
Registrace: 8.9.2012
K tomu je docela zajímavý
waw
Obrázek uživatele waw
Offline
Viděn(a): 4 roky 10 měsíců zpět
Moderátor
Registrace: 10.4.2007
Na druhou stranu, všechny

Na druhou stranu, všechny tyto výdaje (kromě výdajů na krytí, porod a štěňata) může mít i každý majitel feny či psa, kteří chovní nejsou - a ten nevydělá nikdy nic. Přeci s každou investicí do psa nekalkuluju, zda se mi to jednou vrátí nebo ne.

Myslím si, že co se chovu v ČR týče, tak mnoho chovatelů předvádí, že se chovem vydělat dá. Někteří to i klidně přiznají. Pokud je fena jednou chovná, tak do ní chovatel už nemusí vrazit nic, pouze opět zase náklady spojené s krytím, porodem a štěňaty, takže když má štěstí (a znáte to přísloví - blbí mají štěstí), tak na vrhu bez problémů vydělá.

Čímž nechci házet všechny do jednoho pytle. Sem na fórum chodí spíše chovatelé z druhého konce, jenže nebudeme se tvářit, že jsou takoví všichni, že..

Stránky