Pes bez PP a výcvik

52 příspěvků / 0 nových
Poslední
jarca
Obrázek uživatele jarca
Offline
Viděn(a): 3 roky 2 měsíců zpět
Registrace: 13.10.2010
Pes bez PP a výcvik

Ahojky všem,

V pátek si jedeme pro štěňátko černého labradora. Štěňátko máme bez PP.

A já na Vás mám skromnou otázku. Může se pejsek bez PP zúčastňovat výcviků a podobných akcí společně s pejskami s PP?

Moc díky za Vaši odpověď i názor.

Jarča

veronika
Obrázek uživatele veronika
Offline
Viděn(a): 4 roky 8 měsíců zpět
Registrace: 12.4.2007
  Nemuzes se ucastnit toho, k

 

Nemuzes se ucastnit toho, k cemu byl labrador spoustu let slechten, coz je lovecka praxe. Na praxi sou potreba zkousky podle cmmj, na ktere se psem bez pp nemuzes. Taky nemuzes na working testy, coz je priprava na praci v praxi.

 

Se psem bez pp se muzes ucastnit zkousek agility, dogfrisbee, coursingu, obedience, podle KJ ČR, podle CKS-  (BH, SchH / VPG - A, 1, 2, 3, FPr 1, 2, 3, FH 1, 2, IPO, SchH/VPG).  Taky se muzes stat musherem, coz znamena psa pouzivat k caniscrossu (chuze se zaprazenym psem v postroji), scooteringu (pes zaprezen pred kolobezku) a dalsi sporty pohaneny psem, ale je treba pocitat s tim, ze je existuje mnoho lepsich plemen a ucelovych krizencu, ktery se k tomu hodi lip a lip jim to jde. Dalsi otazkou je, jak moc bude labrador nadsen timhle vycvikem, poslusnost na centimetry, obrana, prekazky. A ne kazdej na to ma vhodnou telesnou schranku, napr pokud mam standardniho labradora, tak tomu cvicenim agility nebo dogfrisbee spis odrovnam klouby, nez abych mu k necemu pomohla. 

 

Zkratka a dobre, vsechny cinnosti, ktery popisuju v druhym odstavci, sou spis znouzectnost, jak nejak zamestnat psa, aby se mi doma 15 let svyho zivota nenudil, ale nemuzu s nim delat to, k cemu byl primarne slechten. Teda samozrejme muzes doma hazet nejaky aporty, klidne ho ucit vsechno to, co se chce na loveckych zkouskach, ale nemuzes to nikde prezentovat, tzn spoustu let uplne zbytecny prace.

 

Radsi bych si jeste rozmyslela a sla do psa s PP. PP muzes doma dat do supliku a nikdy ho nevyndat, ale mas tu jistotu, ze mas doma labradora s dohledatelnyma predkama. U bezpapiraku je to kazdymu fuk, nakrejou nejblizsim psem a nikdo ani netusi, jestli nejou nahodou pribuzni. Dalsi vec je ta, ze bezpapiraci zpravidla vznikaji z jedincu, kteri neprosli do PP chovu, ktery ma nejaka urcena kriteria, at uz zdravotni nebo exterierovy. Rodice papirovych stenat musi byt vysetreni na dysplazii, spoustu chovatelu dela i dalsi nepovinny vysetreni, u bezpapiraku jsou vetsinou vysetreni vyjimkou.

A to uz neberu v uvahu to, ze leckde je produkce bezpp stenat vydelkem pro celou rodinu, takze feny sou zdimany, jak to jde, vysetreni zadny, krmeni vselijaky, neb vsechno stoji penize, odebirani od matky co nejdrive, aby se nemusely kupovat granule pro stenata, stenata byvaji neockovana,...

 

 

veronika & retrívři v útulcích

 

jarca
Obrázek uživatele jarca
Offline
Viděn(a): 3 roky 2 měsíců zpět
Registrace: 13.10.2010
ahojky, proč si myslíš, že

ahojky,

proč si myslíš, že pejsek bez PP se bude 15 let nudit? Vždyť to samé může dělat i pejsek s PP. Nemyslím si, že s pejskem bez PP nemůžu dělat všechno co s pejskem s PP, akorát vím, že se nemůžu účastnit akcí a tím i prezentací.

Taky si nemyslím, že to všechno co svého pejska bez PP naučím bude pro mě i něho zbytečná praxe.

Jarča

waw
Obrázek uživatele waw
Offline
Viděn(a): 4 roky 10 měsíců zpět
Moderátor
Registrace: 10.4.2007
Už tady bylo pár lidí, kteří

Už tady bylo pár lidí, kteří si pořídili pejska bez PP a pak se přišli na toto fórum zeptat, jestli a jak PP zpětně vyřídit. Protože byl jejich pes strašně šikovný a chtěli složit nějakou loveckou zkoušku, nebo protože jim lidé na ulici říkali, že je krásný a proč nezkusí nějakou výstavu - no a jim bylo najednou líto, že ty "blbé" PP nemají a nic z toho udělat nemůžou..

 

veronika
Obrázek uživatele veronika
Offline
Viděn(a): 4 roky 8 měsíců zpět
Registrace: 12.4.2007
proč si myslíš, že pejsek bez

proč si myslíš, že pejsek bez PP se bude 15 let nudit? Vždyť to samé může dělat i pejsek s PP. Nemyslím si, že s pejskem bez PP nemůžu dělat všechno co s pejskem s PP, akorát vím, že se nemůžu účastnit akcí a tím i prezentací.

Taky si nemyslím, že to všechno co svého pejska bez PP naučím bude pro mě i něho zbytečná praxe.

 

Protoze pes bez pp nemuze na lovecke zkousky a do lovecke praxe, takze at s nim budes delat cokoliv, nebude to to, k cemu byl slechtenej a pro co ma vlohy. Me konkretne to prislo skoda u moji nejstarsi cuby a od ty doby mam jasno a bezpapiraka uz si rozhodne neporidim. Samozrejme muzes to vsechno delat se psem sama doma, ale kdyz uz do toho ten cas vrazis, nebude ti lito, ze na zkousky a do praxe nemuzes? 

Co teda se psem bez pp planujes?

veronika & retrívři v útulcích

 

Kim
Obrázek uživatele Kim
Offline
Viděn(a): 4 roky 9 měsíců zpět
Registrace: 20.2.2008
Ráda bych také přidala svůj

Ráda bych také přidala svůj komentář ke všem těmto narozům.

Já sama jsem udělala chybu, ještě jako dítě jsem hučela do rodičů "mami, tati já chci psa!" a tak dlouho jsem si dupala nohou, až se rodiče rozhodli mi splnit přání.. Bohužel, moji rodiče a tenkrát ani já jsme nepovažovali za vhodné "vyhazovat" peníze za to, že by měl pes PP , když můžeme mít i o třetinu ceny papírového psa levnější štěňátko, takřka podobné. Sehnala se paní v našem blízkém okolí, 5 000 Kč se protlo mezi našemi dlaněmi a huráá, měla jsem pejska - tedy, ještě stále mám :o). Za tuhle cenu jsem i já sama byla ráda, protože byl velký problém sehnat čokoládové štěně po čechách...

Když se na to podívám zpětně, byla tam spousta chyb. Hlavně - moje nepřipravenost. Jak na výběr štěněte, tak na příchod, výchovu, výživu a spoustu dalších věcí. Až díky tomuto fóru se mi začalo dostávat rozumu a dnes jsem si 100% jistá s tím, že pokud dalšího psa, tak s PP a rozhodně vše jinou cestou, než doposud.

Pákrát jsem se byla podívat na výstavách, závodech, zkouškách. Samozřejmě, že mě ta nádherná souhra psa a páníčka stáhla a ta touha, zkusit si to také, neopadla. Ale vím, že nemohu. Nemám psa s PP.

Nejen ta "touha" by mě donutila ke psovi s PP. Především upřednostňuji mnohem větší "záruku", nebo něco jako pojistku toho, že pejsek s PP nebude mít žádné zdravotní problémy, které by po něm mohli zanechat rodiče. U Kima jsem vůbec neviděla otce (pouze na fotografii), bylo mi řečeno, že matka má PP, ale nikdo mi je neukázal. Vždyť já ani nevěděla, jak to vypadá :o)... Do dnes mi paní majitelka žádné zdravotní výsledky u rodičů neřekla. Očekávám dysplazii a další nedokonalosti, které z mého vysněného čokoládového labradora dělají pouličního křížence, který bude mít větší pravděpodobnost problémů se zdravím, než opravdu dobře vybraný pejsek ze správného vrhu s PP....

Jak již psala Lucka (waw), že zde byli někteří, kteří chtěli svému bezpapírovému pejskovi PP navrátit - já patřila mezi ně. Bylo pro mě nepochopitelné, že matka PP má a otec údajně také, ale Kim ne. Všem na fóru jsem tvrdila, že se asi Kim narodil jako jeden z posledních a tak nedostal PP a podobně. Dnes se nad těmito "výroky" červenám a říkám si, jak jsem mohla být tak hloupě nepřipravená, když stačí tak málo...

 

Souhlasím se všemi, co vám zde radí, protože mají naprostou pravdu. I já pevně doufám, že své rozhodnutí ještě promyslíte. Vím sama moc dobře, proč to rozmlouvám nejen vám.

Eliška a Kim (*4.8.2007)

http://kimuv.blog.cz/

Butkovičová Pavla
Obrázek uživatele Butkovičová Pavla
Offline
Viděn(a): 4 měsíců 2 dny zpět
Registrace: 9.7.2009
Jarčo: je jasný, že už ti to
Jarčo: je jasný, že už ti to tady nikdo nerozmluví, jezdíš se na pejska dívat a už jseš fixovaná na to , že ho budeš mít...taky mám pejska bez PP a dneska mě třeba mrzí, že je menšího vzrůstu spíš jak fena, další věc chodím s ním od půl roka na cvičák pravidelně každý týden a přišla jsem tomu na chuť, ale bohužel to je všechno...žádné zkoušky a nic a i to mě mrzí. Takže doufám, že se pejska s PP brzo dočkám :-)

Pavča a Apollo 

pysklatko
Obrázek uživatele pysklatko
Offline
Viděn(a): 5 let 12 měsíců zpět
Registrace: 28.1.2008
Ja se přidávám k názoru, že

Ja se přidávám k názoru, že pejsek s PP je rozhodně lepší. Na peníze je to jedno, protože nákupní cena štěněte je jen zlomek toho, co člověk do hafana v průběhu jeho života investuje. Já sama mám pesana bez PP a protože má dysplazii tak už do něj bylo investováno tolik, že bych za to měla dvě papírová šťěňátka.

 

Ale nesouhlasím s názorem, že cvičení doma na zahradě na loukách a v lesích je zbytečná praxe. Někomu to třeba stačí, někdo si prostě užívá tu souhru s živou bytostí a nemusí se hned předvádět a srovnávat s ostatními. A taky není pravda, že pes bez PP nemůže dělat zkoušky ze sportovní kynologie. Jen prostě labrador na to není šlechtěn a tak nebude mít nikdy nějaké extra výsledky. Nemyslím si že by pes, který je šlechtěn a chován pro lovečinu nemůže dělat nic jiného. Může dělat cokoli, když ho páneček dobře namotivuje a ukáže mu jaká je to zábava, tak hafanovi bude uplně jedno na co ho lidé chtěli výhradně používat:)

Kačenka a Charlie (*25.11.2007)

Lubník a Brno

 

veronika
Obrázek uživatele veronika
Offline
Viděn(a): 4 roky 8 měsíců zpět
Registrace: 12.4.2007
Ale nesouhlasím s názorem, že

Ale nesouhlasím s názorem, že cvičení doma na zahradě na loukách a v lesích je zbytečná praxe. Někomu to třeba stačí, někdo si prostě užívá tu souhru s živou bytostí a nemusí se hned předvádět a srovnávat s ostatními.

 

Tak to je samozrejme kazdyho pohled na vec, psala sem, ze podle me a pro me to je zbytecna prace, jestli to nekomu staci, je to jeho vec. Ja se znam, pokud nad sebou nemam bic blizici se zkousky, tak toho moc nedelam, proto by u me kazdej bezpapirak shnil zaziva obavam se.

 

A taky není pravda, že pes bez PP nemůže dělat zkoušky ze sportovní kynologie. Jen prostě labrador na to není šlechtěn a tak nebude mít nikdy nějaké extra výsledky. Nemyslím si že by pes, který je šlechtěn a chován pro lovečinu nemůže dělat nic jiného. Může dělat cokoli, když ho páneček dobře namotivuje a ukáže mu jaká je to zábava, tak hafanovi bude uplně jedno na co ho lidé chtěli výhradně používat:)

 

Ale jiste ze muze, vzdyt to vsechno ale pisu ve svym prvnim prispevku. Jo pardon, ted koukam, ze sem tam zapomnela na narodak, ale vypsala sem jiny zkousky stopa - poslusnost- obrana, takze snad nebude tak zle a je jasny, co chtel basnik rici Mrk  Jasne, muze delat cokoli, ale neco jen velmi, velmi rekreacne napr dogfrisbee, agility.

 

 

veronika & retrívři v útulcích

 

maxwell
Obrázek uživatele maxwell
Offline
Viděn(a): 6 let 6 měsíců zpět
Registrace: 11.3.2010
Souhlasím s tím co napsala

Souhlasím s tím co napsala pysklatko.Taky jsme bez PP,viděla jsem oba rodiče,otec s PP,matka bez.Je fakt,že zatím-ťuk ťuk na dřevo nemáme žádné zdravotní problémy,po výstavách a zkouškách jsme netoužili a předvádět se to můžu i doma.Nejsem zastánce množení psů bez PP,ale nadruhou stranu když už,tak i oni chtějí žít a radovat se,ale pak už musím počítat s tím,že něco nebude podle mých představ-rasa,chování,zdraví...Mého bezpapíráčka bych nevyměnila ani za sto zlatých prasat.A vím,že ani PP nezaručí kvalitu zdraví.

Psí pohled umí promlouvat tím nejkrásnějším jazykem..

http://www.max-labrador.estranky.cz/

 


waw
Obrázek uživatele waw
Offline
Viděn(a): 4 roky 10 měsíců zpět
Moderátor
Registrace: 10.4.2007
maxwell, jasně, že máš svého

maxwell,

jasně, že máš svého psa ráda a je pro tebe ten nejlepší na světě (bylo by naopak divné, kdyby to tak nebylo), ale tady jde o úplně jinou věc - o možnost rozhodnout se jinak, ještě před pořízením pejska. Dokud ho doma nemáš, můžeš vybírat, rozhodovat se, zvažovat pro a proti, až si ho přivezeš je tvůj a bude ten nej i kdyby měl tři uši..

Kdyby ses rozhodovala dnes, se všemi informacemi, vzala by sis psa s PP?

Stránky