Pes bez PP a výcvik

52 příspěvků / 0 nových
Poslední
VeVes
Obrázek uživatele VeVes
Offline
Viděn(a): 4 roky 8 měsíců zpět
Moderátor
Registrace: 18.5.2007
Jen takový postřeh - u nás

Jen takový postřeh - u nás "chová" baba yorky, má tam od ní psy půl sídliště. Že je každý pes, jiná ves je jiná kapitola, ale 90% těchto super odchovů chodí po třech nohách, s tím, že ty zadní střídá dle toho jak si odlehčuje a vůbec nikomu to nepřijde divné - tak to jsou ty parádní odchovy bez PP. Kamarádka má LR bez PP s těžkou dysplazií, čtyř letá fena podobná na ohaře a venku chodí krokem jak důchodce. Když někdo chce riskovat toto, budiž. A tito psi rozhodně nepocházeli z množíren typu kotec - zbytky od jídla - občas voda, jsou to "rodinné odchovy", kterým ovšem nikdo nenařizuje testovat zdraví rodičů a tak to také nedělají. Na druhou stranu další kamarádce zemřela minulý týden fenečka v nedožitých 19 letech - útulkářka na níž nikdo nepozná co vše se jí v linii připletlo, snad možná trocha špice tam byla vidět. Ano, chci li zdravého psa, je určitá šance zkusit to u takového vořecha, ale rozhodně ne u psa podobného určité rase, čili u psa bez PP. Pokud chci určitou rasu, tak si také pořídím psa s PP, kde budu mít o moc šancí více, že pes bude vypadat jako ten v atlasu plemen, bude mít takovou povahou jako se v ní píše a pokud nesáhnu po tom prvním a trochu se budu snažit, načtu si i v rodokmenu co je který pes zač a hlavně uvidím jasně napsané, kterých nemocí jsou rodiče prostí. Ale každý svého štěstí strůjce, že? 

Verča a Aisha (9.1. 2006), Praha
"Stáváš se navždy zodpovědným za to, cos k sobě připoutal." (Malý princ - Antoine de Saint-Exupéry) 

Bailiška
Obrázek uživatele Bailiška
Offline
Viděn(a): 6 let 8 měsíců zpět
Registrace: 19.5.2009
Přesně jak píše Ve Ves.

Přesně jak píše Ve Ves. Neměla bych problém vzít si nějakou totální míchanici z útulku, ale pokud chci psa s určitou povahou a vzhledem, tak jedině s PP. Do chovu bez PP jde odpad, to co nesplnilo chovné podmínky, což znamená buď zdravotní problém, nebo totálně v háji povaha. Rodokmen neslouží k tomu, aby se měli snobi čím chlubit, ale aby chovatel věděl, jaké znaky a vlastnosti jeho odchovy ponesou a také jaká jsou ve které linii zdravotní rizika, aby se jim mohl vhodným krytím vyhnout. U štěněte bez PP se můžu s klidem vsadit, že rodiče jsou příbuzní jako bratranec a sestřenice. Miluju výroky typu že bez PP jsou zdravější, protože nejsou přešlechtění a obdobné perly. Že si od množitele bez PP přivezu krásné, zdravé a dobře socializované štěně je asi tak stejně pravděpodobné, že u stánku u Vietnamců koupím značkový notebook se zárukou. Ale komu není rady.... Kdyby to neodnášeli psi, ale jen kapsa lidí, co se nechají napálit, bylo by mi to šumák.

VeVes
Obrázek uživatele VeVes
Offline
Viděn(a): 4 roky 8 měsíců zpět
Moderátor
Registrace: 18.5.2007
 Kdyby to neodnášeli psi, ale

 Kdyby to neodnášeli psi, ale jen kapsa lidí, co se nechají napálit, bylo by mi to šumák - přesně tak!!

Verča a Aisha (9.1. 2006), Praha
"Stáváš se navždy zodpovědným za to, cos k sobě připoutal." (Malý princ - Antoine de Saint-Exupéry) 

labradorronny
Obrázek uživatele labradorronny
Offline
Viděn(a): 7 let 5 měsíců zpět
Registrace: 20.4.2012
Plně souhlasím s Mishka.

Plně souhlasím s Mishka. Několik lidí tu píše o vrcholových závodech apod.. Ale ono je to i o pánovi, né každý je schopen dotáhnout psa na vrcholové závody a často se za vynikajícími výsledky v mistrákách skrývají praktiky ve výcviku se kterými já se neshoduji. Nemám takové ambice, rád se zúčastním závodů na mé úrovni jako Podřipský pohár apod... Jak říká Mishka řešíte tu zbytečnosti. Mám také psa bez PP, obrany ho baví a to moc na to se můžete podívat zde (video ze začátků) 

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=nKBz3GTU1oU

Poslušnost pilujeme, a za 2 měsíce na cvičáku jsme zvládli ZOP a BH, stopy miluje a čuchá je krásně. Někde jsem tu četl názor že dotyčná chodí 1x týdně na cvičák a poslušnost nic moc ale že se psem PP by byla poslušnost daleko lepší, na to mám odpověď asi takovou. 1x týdně nic není, já jsem na cvičišti 4x týdně, stopy dělám doma, 3x týdně poslušnosta 1x týdně obrana. Labrador a tomu věřte toho zvládne dost, se psem bez PP nemůžete na mistroství, ale kategorie sport. kynologie má otevřené, závody také, pravda je že working testy nelze. Znám též labradorku s PP která kouše na mistroství. Ono jak říkám je to dámy a pánové o Vás a čase který tomu dáváte, Labrador je víceméně všestraný pes, jediné kde chce citlivý přístup jsou obrany, ale když na to příjde společně s kvalitním figurantem, půjdou mu také. Měkká morda se v tomto cvičení jedině posiluje.   

labradorronny
Obrázek uživatele labradorronny
Offline
Viděn(a): 7 let 5 měsíců zpět
Registrace: 20.4.2012
A ještě jedna věc, kdo mne

A ještě jedna věc, kdo mne bude tvrdit že papíry jsou zárukou zdraví jedince tak sním absolutně nesouhlasím. Bohužel se kolem mě pohybuje hodně psu s PP, ať už ovčáci, belgičáci, labradoři a jiní. Předci zdravý, chovy super, a jeden má vrozený výrustky na páteři, další zase v háji kyčel jiní loket apod.. V naší republice se psi s PP množí neuvěřitelně a né nadarmo Ti zasvěcení si raději jedou za hranice pro štěně, jelikož je to tu hodně proklemovaný 

Bailiška
Obrázek uživatele Bailiška
Offline
Viděn(a): 6 let 8 měsíců zpět
Registrace: 19.5.2009
Takže podle vás je nejlepší

Takže podle vás je nejlepší koupit si bezpapíráka a začít s ním dělat obrany? To je vtip, ne? Aby disluze nestála.... JaponecKdyž chci psa, mám tři možnosti:

1. Pořídit si štěně s PP plemene, jehož vlastnosti se mi líbí a které se hodí na aktivitu, které se chci věnovat. Labrador je lovecký pes, ideální aktivita pro něj je tedy lovecký výcvik a working testy. Chovatelé se celé generace snaží ustálit požadovaný temperament, povahu, vzhled a pracovní vlohy a selektovat jedince, kteří tato kriteria nesplňují nebo mají zdravotní problém. Štěně s PP neznamená záruku dokonalého jedince, ale značně zvyšuje pravděpodobnost, že z něj vyroste to co chci a budu se sním moci věnovat jakékoliv kynologické aktivitě bez omezení. Na obrany se patrně moc hodit nebude....

 

2. Koupit si štěně bez PP po pochybných rodičích, o kterých nikdo neví vůbec nic, s velkou pravděpodobností vyřazených z chovu pro nějakou vadu. Jeho matka měla štěňata dvakrát do roka, krmená tím nejpodřadnějším svinstvem, které je k mání, aby se ušetřilo. Potom můžu doufat, že z něj vyroste pes aspoň trochu podobný labradorovi. Možná bude mít po dědečkovi dobrmanovi vlohy pro obrany, možná bude po babičce pitbulce trochu agresivní. Koupím ho sice o trochu levněji, částka kterou ušetřím bude směšná v porovnání s penězi, které za jeho života investuji do krmení, pamlsků, veterinární péče, ale zavírám si dveře k většině sportovních kynologických aktivit. Někomu může vadit i fakt, že máma mého štěněte brzy zdechne vyhozená někde ve škarpě, až už nebude mít sílu rodit další štěňata. Jiný se může pozastavit nad faktem, že rodiče štěněte jsou bratranec a sestřenice, proč vyhazovat peníze a táhnout se někam přes půl Evropy za nepříbuzným psem?

 

3. Vzít si křížence z útulku. Je zadarmo a může mne hřát dobrý skutek. Co z něj vyroste a jak bude vypadat se přesně neví, ale totéž platí pro psy bez PP. Budo to prostě pes kamarád, se kterým nemám žádné velké ambice, takže je mi to jedno.

 

Pro mne vždy bude přicházet v úvahu pouze možnost 1. a 3., ale pokud se někomu chce platit za štěně, které reálně má stejnou hodnotu a předpoklady jako to z útulku, budiž mu to přáno.

veronika
Obrázek uživatele veronika
Offline
Viděn(a): 4 roky 8 měsíců zpět
Registrace: 12.4.2007
výrustky na páteři, další

výrustky na páteři, další zase v háji kyčel jiní loket

 

ronny, co z vyse uvedenyho ma vysetreny tvuj pes, ze srovanavas papiraky s bezpapirakama ohledne zdravi? Souhlasim, ze je to tady neni ideal, ale postavit to jako ze existujou jen dva druhy psu:  nemocnej pes s prukazem nebo paradne svivitelnej zdravej bezpapirak - to snad nemuze nikdo myslet vazne.

veronika & retrívři v útulcích

 

veronika
Obrázek uživatele veronika
Offline
Viděn(a): 4 roky 8 měsíců zpět
Registrace: 12.4.2007
svivitelnej   ehm,

svivitelnej

 

ehm, cvicitelnej :-D

veronika & retrívři v útulcích

 

aulik
Obrázek uživatele aulik
Offline
Viděn(a): 6 let 10 měsíců zpět
Registrace: 21.11.2013
ahoj.tady lidem nevysvetlis

ahoj.tady lidem nevysvetlis nic.a vycvik muzez delat s jakymkoli psem,protoze zalezi jen na tobe co ty chces.muj kamarad je u policie kde je psovodem ma nemeckeho ovcaka s pp a velkyho knirace bez pp a maji stejny vycvik,ktery si jednoduse zaplatil. a ovcak byl zarezen do sluzebniho vykonu tak ma na kazdy prd papir:-).na cvičisti jsou radi zakazdeho zakaznika.penize tocej svetem a je jen par jedincu co to delaj z lasky a pro zkusenost a zabavu.

Efka
Obrázek uživatele Efka
Offline
Viděn(a): 6 let 9 měsíců zpět
Registrace: 26.8.2009
vycvik muzez delat s

vycvik muzez delat s jakymkoli psem,protoze zalezi jen na tobe co ty chces


A to zrovna není vůbec pravda. Se psem bez PP nemůže člověk dělat to, co retrívra baví zpravidla úplně nejvíc na světě - lovečinu a working testy.

 

 

 

Eva, Baysha (* 12. 5. 2010) a Brego (* 29. 11. 2012)

Stránky