Granule - poraďte

953 příspěvků / 0 nových
Poslední
VeVes
Obrázek uživatele VeVes
Offline
Viděn(a): 4 roky 8 měsíců zpět
Moderátor
Registrace: 18.5.2007
Friskies bych nekrmila ani

Friskies bych nekrmila ani prase, natož psa. Být vámi, tak si pročtu celé toto téma a vyberu pro štěně něco pořádného, co mu nezhuntuje zažívání a růst. Pokud si pořizuji psa, tak musím počítat s tím, že budu muset zainvestovat i do žrádla a konec konců tím i ušetříte, protože nevhodná strava se na psu v budoucnu projeví a u veterináře můžete nechat opravdu horentní sumy.

Verča a Aisha (9.1. 2006), Praha
"Stáváš se navždy zodpovědným za to, cos k sobě připoutal." (Malý princ - Antoine de Saint-Exupéry) 

ivisek30
Obrázek uživatele ivisek30
Offline
Viděn(a): 7 let 2 měsíců zpět
Registrace: 4.9.2012
Soused má taky labradora a

Soused má taky labradora a krmí ho friskies a fenka vypadá moc dobře. Nevidím nic špatného na frisies, proč je tedy dávají do reklamy a jiné co propagujete vy, tam nejsou? Není o tom, že bysme nechtěli vrazit peníze,ale prostě jsme si mysleli, že friskies jsou jedny z nejlepších granulý. 

Ewiczka
Obrázek uživatele Ewiczka
Offline
Viděn(a): 2 roky 11 měsíců zpět
Moderátor
Registrace: 27.10.2007
A moje sousedka měla taky

A moje sousedka měla taky labradora a krmila ho podobným šrotem, pejsek vypadal dobře, dobře, asi tak do sedmi let a pak prostě umřel, protože zevnitř tak dobře nevypadal ... takže asi tak.

To Vám zde napíše každý, že Friskies patří do popelnice a ne do zvířete, buď se dle toho zařiďte nebo tím krmte dál, ale není o čem diskutovat.

Dobré granule se pohybují cenově a hlavně kvalitou zcela jinde.

Efka
Obrázek uživatele Efka
Offline
Viděn(a): 6 let 9 měsíců zpět
Registrace: 26.8.2009
ivisek30proč je tedy dávají

ivisek30
proč je tedy dávají do reklamy a jiné co propagujete vy, tam nejsou?

Protože si Friskies reklamu zaplatil. Nevím o tom, že by byl nějaký zákon, který by televizi před odvysíláním reklamy přikazoval zkoumat složení a kvalitu výrobku

Nikdo tady pokud vím nic nepropaguje, zatím tu nepadla jediná konkrétní značka. Jde jen o to, že se neřídíme reklamou, ale tím, co je skutečně psáno ve složení - v reklamě může firma bájit jak chce, ale ve složení lhát nesmí. Platí pár jednoduchých pravidel:
- suroviny jsou ve složení v sestupném pořadí, tzn. co je na prvním místě, toho je nejvíc, na druhém místě o něco míň atd.
- neurčené položky znamenají hodně nekvalitní surovinu. Tedy například "živočišné tuky" je špatně, správně je třeba "lososový olej konzervovaný směsí tokoferolů a rozmarýnu".
- označení "vedlejší produkty" znamená jinými slovy odpad - peří, kopyta, střeva...
- pes je masožravec, velké množství rostlinné stravy mu neprospívá - výrobci ale s oblibou používají obilí, sóju a další rostlinné suroviny jednoduše proto, že jsou děsně levné. Kvalitní krmivo obsahuje víc masa než obilí.
- barviva, umělá aromata a chemické konzervanty jsou špatné, kvalitní krmiva jsou konzervovaná jen přírodně - tokoferoly a případně rozmarýnem.

Zkusím ti trošku rozebrat složení Friskies a proč je tak špatné:
Obiloviny (4 % kukuřice) - Na prvním místě ve složení je obilí, je ho tedy v krmivu víc než masa, které je až na druhém místě. Navíc ani nevíme, jaké obilí, víme jen, že 4% je kukuřice, ale co je to ostatní? Kdyby šlo o kvalitní obilninu, bude konkrétně označená (například "celozrnná rýže"). Takže nejen obilí, ale nekvalitní obilí, pravděpodobně směs mnoha druhů, co se zrovna výrobci podaří levně nakoupit - možný zdroj alergií.
Maso a vedlejší výrobky živočišného původu (4 % kuřete) - Zase, zcela neurčená položka. Víme jen, že 4% z granulí tvoří kuře. Ale co je ten zbytek? Takhle neurčitě se zpravidla označuje kafilerní moučka - zpracovaná uhynulá zvířata, od krav se zlomenou nohou až třeba i po přejeté psy a kočky. Ano, ve Friskies je velice pravděpodobně i kočičí a psí maso. A nejen maso, ale i srst, střeva včetně obsahu... prostě "vedlejší živočišné produkty".
Bílkovinné extrakty rostlinného původu - Pravděpodobně sójová bílkovina nebo obilnýý lepek, nejspíš od každého trochu. Rostlinné bílkoviny jsou levnější než maso, takže je výrobci používají, aby "nahnali" procenta bílkovin ve složení, ale pes je jednak neumí moc využít a navíc jsou častým zdrojem alergií. Rostlinná bílkovina nemá v krmivu pro masožravce co dělat.
Oleje a tuky - zase, naprosto neurčené. Nejspíš kafilerní tuk, oblíbená finta výrobců granulí je i vykupovat vypálený fritovací olej z hospod.
Vedlejší výrobky rostlinného původu - odpad z potravinářské výroby. Otruby, plevy, prostě nestravitelné části rostlin. Jsou skoro zadarmo, a tak jimi výrobci granule "nastavují".
Barviva, antioxidanty, konzervanty - to snad nepotřebuje komentář.

Kvalitní krmivo vypadá třeba takto (schválně neuvádím značku), vidíš ten rozdíl?
Vykostěné hovězí maso, moučka z jehněčího masa, moučka z masa sledě, červenohnědé brambory, hovězí játra, sledí olej (konzervovaný směsí tokoferolů), vykostěné bizoní maso, vykostěné jehněčí maso, na slunci sušená vojtěška, moučka z lososího masa, jehněčí játra, hrachová vláknina, dýně, špenát, listy tuřínu, rajská jablka, mrkev, jablka, mořské řasy, brusinky, borůvky, bobule jalovce obecného, kořen čekanky, kořen lékořice, kořen anděliky lékařské, pískavice řecké seno, květy měsíčku lékařského, sladký fenykl, lístky máty peprné, květy heřmánku lékařského, květy levandule, saturejka zahradní, rozmarýna lékařská.

 

 

 

Eva, Baysha (* 12. 5. 2010) a Brego (* 29. 11. 2012)

The Beagles
Obrázek uživatele The Beagles
Offline
Viděn(a): 7 let 3 měsíců zpět
Registrace: 30.8.2011
proč je tedy dávají do

proč je tedy dávají do reklamy a jiné co propagujete vy, tam nejsou?

 

Já krmím naší smečku BARFem, nechci tady rozebírat svůj názor na granule. Ale nedá mi to a musím reagovat na příspěvek.  

Reklama v televizi není levná záležitost, to znamená, že výnosy z granulek nejdou na nákup kvalitních surovin (ze kterých by měli být vyráběny, jak udává reklama), ALE jdou právě na reklamní kampaně!!!

To, že granule, co jsou tady vyjmenované, nejsou v TV, neznamená, že nemají kvalitu. Naopak - znamená to, že výrobci peníze nevráží do drahých reklam, ale do kvalitních surovin...

ivisek30
Obrázek uživatele ivisek30
Offline
Viděn(a): 7 let 2 měsíců zpět
Registrace: 4.9.2012
Jasně, já to chápu. Přiznám

Jasně, já to chápu. Přiznám se, že jsme nekoukali na složení,ale prostě jeli jsme jenom podle názvu a že jsme je viděli v reklamě a vím, že je právě dává soused taky svýmu psovi. Toť vše. Děkuji za názor. Máme 10kg pytel těch friskies, protože byli v akci, tak jsme je vzali, takže je dobereme a uvidíme, jestli koupíme jiné. 

Efka
Obrázek uživatele Efka
Offline
Viděn(a): 6 let 9 měsíců zpět
Registrace: 26.8.2009
Jiné granule bych koupila už

Jiné granule bych koupila už teď - stejně budete muset pomalu přimíchávat k původním, aby se z toho štěndo nezprůjmovalo, zvlášť pokud to bude opravdu výrazný skok nahoru s kvalitou. Takže část pytle spotřebujete na přechod na nové krmivo. A ten zbytek... no záleží na tom, jak moc velká položka v rozpočtu pro vás jsou tři nebo čtyři stovky. Osobně bych je radši vyhodila...

 

 

 

Eva, Baysha (* 12. 5. 2010) a Brego (* 29. 11. 2012)

ivisek30
Obrázek uživatele ivisek30
Offline
Viděn(a): 7 let 2 měsíců zpět
Registrace: 4.9.2012
No upřímně když vidím ty

No upřímně když vidím ty granule lepší jak jsou drahé, tak je to pro nás dost, dát za psa přes 1000 kč, když je to na chvíli :-(

ivisek30
Obrázek uživatele ivisek30
Offline
Viděn(a): 7 let 2 měsíců zpět
Registrace: 4.9.2012
http://www.mall.cz/granule-st

http://www.mall.cz/granule-stene/brit-premium-dog-junior-l-15-kg

a co tyhle, ty jsou dobré, nebo doporučjete ještě jiné?

Efka
Obrázek uživatele Efka
Offline
Viděn(a): 6 let 9 měsíců zpět
Registrace: 26.8.2009
A co vyšší řadu tohohle

A co vyšší řadu tohohle výrobce - Brit Care? Dvanáct kilo se dá sehnat už kolem 750 korun.

 

jehněčí maso a produkty jehněčího původu, rýže, drůbeží tuk, lososový olej, přírodní chuť, rýžové otruby, sušené cukrovkové řízky, pivovarské kvasnice, sušená vejce, extrakt z juky, sušená jablka, minerální látky, glukosamin sulfát, chondroitin sulfát, DL-methionin, L-lysin, mannan- oligosacharidy, frukto- oligosacharidy, síran měďnatý pentahydrát, niacin, pantotenan vápenatý, kyselina listová, cholinchlorid, biotin, vitamín A, vitamín D3, vitamín E (alfa-tokoferol).

 

 

 

Eva, Baysha (* 12. 5. 2010) a Brego (* 29. 11. 2012)

Stránky