Před příchodem štěněte

58 příspěvků / 0 nových
Poslední
Efka
Obrázek uživatele Efka
Offline
Viděn(a): 6 let 9 měsíců zpět
Registrace: 26.8.2009
Pokud by paní "chovatelka"

Pokud by paní "chovatelka" své fence nechala udělat rentgeny kyčlí a loktů a vyšetření alespoň na EIC a totéž požadovala po otci štěňátek, tak tu nikdo proti ní neřekne ani popel. Jenže tohle množitelé zásadně nedělají (a nemluvím teď jen o množitelích bez PP, upřímně řečeno o leckteré chovatele s PP bych si taky neopřela ani kolo). Nezáleží jim totiž na zdraví jejich štěňat, ale jen na výdělku. Mně by tedy netěšilo, že takového člověka nechám vydělat na možném utrpení, které svým štěňatům připravil... ať už jsou to štěňata s PP, či bez, to je jedno.

A pro úplnost: nejsem chovatelka. Mám jednu fenku a ta je kastrovaná.

 

Přeju ti, ať je fenečka přes to přese všecko zdravá, veselá a dělá vám jen radost!

 

 

 

Eva, Baysha (* 12. 5. 2010) a Brego (* 29. 11. 2012)

VeVes
Obrázek uživatele VeVes
Offline
Viděn(a): 4 roky 8 měsíců zpět
Moderátor
Registrace: 18.5.2007
Komu není rady... mimochodem

Komu není rady... mimochodem jedno si neodpustím - NIKDO kdo zde přispěl nechová labradory, takže pro vlastní blaho a mamon jsme si zde dobře míněné poznámky nepsaly. 

Verča a Aisha (9.1. 2006), Praha
"Stáváš se navždy zodpovědným za to, cos k sobě připoutal." (Malý princ - Antoine de Saint-Exupéry) 

veronika
Obrázek uživatele veronika
Offline
Viděn(a): 4 roky 8 měsíců zpět
Registrace: 12.4.2007
Mailou, aneb slecno ci pani

Mailou, aneb slecno ci pani Radko:

 

Na jednu stranu Vam rozumim. Ja se tedka nedavno regla na jednom foru, kde vsichni vedi vsechno k tematu a ja jsem rada, ze se zvladnu aspon prihlasit. Jsem rada, ze cokoliv jsem tam potrebovala, mi bez emoci vysvetlili, ac to kazdej z nich nepochybne dela desekrat denne. To kdyz se pta zacatecnik jako ja, co necte cely forum, protoze vetsine stejne nerozumi. Takze si dovedu predstavit, ze tady vsichni mluvime skoro svahilsky. Zkusim to lip, poporadku.

 

Koukam, ze ptate na boudu, zaroven na hracky a krmeni stenete, takze predpokladam, ze jste na zacatku zjistovani informaci, jeste pred zakoupenim stenete. Vyborne Mrk I kdybyste si vzali tuhle fenecku, tak mate jeste mesic casu na zjistovani co a jak, tak doporucuju si jeste jednou, v klidu precist jednotlivy prispevky. Necham uplne stranou nejake bydleni v boude nebo doma, to je na kazdym, kazdy na to ma svuj vlastni nazor a je to podruzny resit ted. Uvidite, az budete mit stene doma, treba to nakonec dopadne jinak, nez ted planujete Směju se.

 

 

 

Poradit pani mnozitelce at mého vysneneho pejska nechá uspat protože by náhodou mohlo byt v budoucnu nemocné?

Samozrejme ted uspavat mesicni stenata je dost humus, takze to samozrejme nikdo nezada. Jenze prave ty nemoci jsou jeden z duvodu, proc vam tu bezpapiraka vsichni rozmlouvaji. Pani mnozitelka (nechova s nejakym ucelem, jen mnozi) nema fenu vysetrenou ani na nejzakladnejsi choroby, jako je dysplazie kycli a loktu. Pokud by mela, samozrejme by se s tim pochlubila v inzeratu a zvedla by cenu stenat. Sice dysplazie kycli neni nic extra zavaznyho (i kdyz samozrejme vyjimky existuji), ale chce to brat na psa ohled. To znamena, aby nespal na studenym, aby neprochladl, aby se neprepinal atd. Pak to chce taky nejaky finance na leky pomahajici kloubum - ty opravdu kvalitni jsou docela draha zalezitost. K dysplazii kycli se dost casto pridava spondyloza (srustani obratlu). Jeji postup muzete zbrzdit operaci patere - dalsi draha sranda, operace v radech desitkach tisic korun.

 

Dalsi problem - dyplazie loktu. Tady budete muset podstoupit kolem 7 mesicu veku drahe operace (cca 19 tis/jedna noha), po ktere nasleduje nekolikatydenni klidovy rezim, skladajici se z nekolika vencicich prochazek na voditku. Jak je rad ten pes, kdyz ho boli nohy a je nevylitanej, a jak asi budou radi jeho lidi, kdyz si bude nudu vybijet na zarizeni domacnosti?

 

Pripada vam to jako zbytecny straseni, vzdyt matka stenat vypada dobre, stenata taky a pani mnozitelka se dusuje, ze fenka ani nezakulhala, zdrava jako ripa, ze? Bohuzel spousta chorob se projevuje az ve starsim veku (pokud se cilene nehledaji zamlada - jako je treba dysplazie pomoci rentgenu), takze fenka uz muze mit 30 potomku a teprv pak se zjisti, ze neni uplne zdrava. A i kdyby uz se neco projevilo ted, myslite, ze vam to pani rekne? Rekne vam obchodnik, ze zbozi ma vadu? Prodal by pak?

 

Nerikam, ze tohle stene bude nemocny. Ale je tu dost vysoka pravdepodobnost, ze se tak stane. Vzdyt az na vyjimky plati, ze cena je do jiste miry odvisla od kvality. Kolik asi masa bude v parku, kde nozicka vyjde na tri koruny? A kolik asi v parku, kterej stoji dvacku? Pisete, ze jste si psa bez PP nevybrali kvuli nizke cene, ale proc myslite, ze stoji tretinu papirovyho stenete? To proto, ze mnozitel neplati krome kryti psovi vubec nic. Chovatel musi zaplatit rentgen kycli, loktu, musi zaplatit dve vystavy, musi platit clenstvi v klubu, musi zaplatit krycimu psovi par tisic, musi zaplatit plemenny knize, aby vystavila rodokmeny, atd atd. Tahle administrativa totiz zajistuje, ze zvire pred ochovanim potomku s PP bude minimalne dvakrat na vystave, kde se zjisti, jak vypada "zvenku", jestli vypada aspon trochu jako dane plemeno. Taky jestli ma nejaky vlohy (labradori jsou psi lovecti) a jestli ma aspon relativne v poradku kycle a lokty. Abych zjistila tyhle nejzakladnejsi informace, musim vynalozit aspon deset tisic, spis ale mnohem vic. V chovu bez PP nic takovyho neni nutny nebo povinny, mate teda nizsi porizovaci cenu, ale nevite nic. Jak vypadali rodice (otec), jestli byli aspon tak nejak zdravi, atd. Vite jenom to, ze je stene roztomily, vic lautr nic. A to myslim naprosto bez ironie.

 

Proti pani samotny nic nemam (samozrejme ze ne, neznam ji), ale vadi mi, ze netusi ani zakladni veci ohledne chovu. Konkretne zdravotni vysetreni, to ostatni vem cert. Takze bud si to pred krytim nezjistila, nebo to zamerne taji, aby prodala. Me jako kupci by se nelibila ani jedna moznost z toho a pelasila bych jinam.

Je to dost zvlastni, pani lze ohledne vystavy, nemela cas jit na druhou vystavu, ale ted osm tejdnu denodenne beha kolem stenat?

 

No a samozrejme, diky temhle lidem jsou v utulcich mraky a mraky (kolem stovky) labradoru, ktery nikdo nechce. Proc teda primnozovat dalsi? Bez rozmyslu.

 

Je mi jasny, ze sem napsala neuveritelne dlouhej prispevek, ale prosim, zkuste si ho v klidu precist, i kdyz uz tu nemate ucet. Diky!


veronika & retrívři v útulcích

 

Majlinka
Obrázek uživatele Majlinka
Offline
Viděn(a): 8 let 1 měsíc zpět
Registrace: 23.8.2012
máte všichni pravdu!!! Už

máte všichni pravdu!!! Už bych to nikdy neudělala koupit pejska bez PP. Naše Majla má problém s trávením a bůh ví s čím ještě. Bere štěňátka jako pásovou výrobu! Od moji mamky kolegynka z práce koupila náhodou štěňátko u stejné ženské a mají ty samé problémy jako my. Nebojím se sem napsat varování pro ostatní niky nekupujte štěňátko ze Šumperka vesnice Nový Malín, Reovi.

Mailou
Obrázek uživatele Mailou
Offline
Viděn(a): 7 let 6 dnů zpět
Registrace: 17.9.2012
Pani Veroniko děkuji za

Pani Veroniko děkuji za vyčerpávající odpovědi :) pani jenž mi pejska bude prodávat nabízela zaslání kopie vyšetření kycli, ale Máte pravdu je to jen matka o otci nevím nic. Jak jsem tak z jejího vyprávění postrehla tak důvody které uvedla k tomu proc nedotahli do konce chovatelskou licenci mi přijdou lidske a nemám z nich pocit nejaké habadury a upřímně beru si fenecku kamarádku netouzim objíždět výstavy a co by bylo v případe kdybych si pořídila pejska s PP vybodla se na výstavy a jen ji pak nechala pokryt Pejskem s PP co maji známi taky bych je nemohla pak prodat s PP a byla bych tudíž mnozitelkou Ježíši já si toho psa snad raději nekoupím :( nejsem zádný pubertak abych vse neuvazila jsem si vědoma všech možných rizik.

Mája a Šavi :)

Jackey
Obrázek uživatele Jackey
Offline
Viděn(a): 7 let 1 měsíc zpět
Registrace: 2.5.2007
Kyčle jsou oproti loktům

Kyčle jsou oproti loktům zanedbatené, jelikož lokty nesou 3/4 váhy psa a tím pádem je jejich postižení daleko horší a pro psa více utrpení. Já chápu, že si asi říkáte, že když si ho nevezmete vy, co s ním bude, ale věřte mi, že není horší pohled než na mladého psa, který každý den trpí bolestmi a nemůže se pohybovat tak, jak by si zasloužil a musí se neustále omezovat. Navíc je tam obrovské riziko EIC a to taky není pěkný pohled..stačí si na youtube najít jak záchvat vypadá..dokážete si představit, že by tím trpěl váš pes a jakékoliv rozrušení by ho uvádělo do tohoto stavu? Některým psům stačí i jen jít na procházku do nového prostředí, návštěva cizích lidí u vás doma, jízda autem k veterináři pak s takovým psem taky může být obrovský problém...a to neumluvím o hrách s dětmi..psala jste, že máte dva kluky a co když si se psem ani díky jeho nemoci( ať už lokty, EIC nebo cokoliv dalšího) nebudou moct ani hrát?

Neříkám, že štěně musí být jednoznačně nemocné, ale to riziko je v tomhle případě velké a to hlavně díky linii, ze které ze strany matky pochází

VeVes
Obrázek uživatele VeVes
Offline
Viděn(a): 4 roky 8 měsíců zpět
Moderátor
Registrace: 18.5.2007
Velmi mnoho lidí co si pořídí

Velmi mnoho lidí co si pořídí pejska bez PP se poučí a příště už volí jedince s PP, prostě si prvně potřebují jak se říká "nabít pusu". My jen chceme od tohoto prvního kroku lidi varovat, aby ho přeskočili a tuto chybu neudělali. Je hezké, že fena má vyhotovené kyčle, ale v tom případě bych se velmi bála, proč nemá lokty, když už jí jednou uspali proč neudělali obojí - nebo udělali a výsledek byl tak špatný, že se to zametlo pod koberec? Proto nechovají s PP? Pročtěte si ještě toto vlákno a zamyselete se nad tím http://www.muj-labrador.cz/forum/standard-a-chov/stene-s-pp-nebo-bez-pp

Mmch PP vás k žádným výstavám nezavazuje, naše feny LR na ně také nechodí, chovné nejsou, ač obě mají splněno to povinné minimum a i něco navíc - test na EIC, což tato fena ani nemá.... jsou to prostě kámošky na gauč, procházky, výlety, sport. 

Jak zde bylo řečeno, útulky praskají ve švech a hodně, možná i nejvíc jsou zastoupení právě LR bez PP a jejich kříženci, tak proč proboha množit další a další a ještě to podporovat tím, že si tyto psy kupujete, když tolik už jich bylo lidmi zrazeno a čekají někde, možná marně na nový, milující domov?

Verča a Aisha (9.1. 2006), Praha
"Stáváš se navždy zodpovědným za to, cos k sobě připoutal." (Malý princ - Antoine de Saint-Exupéry) 

Sallynka
Obrázek uživatele Sallynka
Offline
Viděn(a): 5 let 1 měsíc zpět
Registrace: 21.12.2009
Ja mam tez labika bez PP a

Ja mam tez labika bez PP a taky bych uz sla jedine do papiraka. Musim zaklepat, ze nejak velike problemy zatim nemame, sem tam alergie na granulky. Za zadnou cenu bych ji nevymenila a nastesti povahu ma uplne tu labikovskou, presne to co jsem chtela. Pro me vyber pejska bez papiru byl spise o financni strance, protoze ja bydlim v italii a tady jsou cenove docela dost drahy. Kousek od nas je CHS labiku a za jednoho chteji min. 1500 euro, ale v Cechach se poridi uz i od 8000 coz je nadherna cena a urcite bych nevahala. Taky jsem nechtela chodit na vystavy, ale dnes i lituji, protoze bych na nejakou docela i chtela jit. Clovek si pak toto plemeno zamiluje na tolik, ze ho dokonce i ty vystavy zacnou bavit. Nehlede na to, ze je mi docela i lito, ze nevim, kde ostatni braskove a sestricky jsou. Je docela i smutne to, ze jsem otce nikdy nevidela. Ale toto si clovek uvedomi az potom. Proto bych uz do bezpapiraka nikdy nesla. Jak rika VeVes clovek si potrebuje "nabit pusu" :)

Sally HvÄ›zda 19.7.2009

Roman
Obrázek uživatele Roman
Offline
Viděn(a): 7 let 10 měsíců zpět
Registrace: 14.11.2008
Mailou, moje první fena byla

Mailou, moje první fena byla bez PP. Jako naprostý laik jsem si prostě podle inzerátu vybral nádherné černé štěně a nějaké zdravotní testy mě vůbec nezajímaly. Jenomže moje krásné zdravé štěňátko od množitelů ukončilo svou životní pouť díky dědičnému onemocnění ve 4 letech! Takže si to ještě jednou prosím pořádně rozmyslete. 

Druhého psa už jsem tedy samozřejmě kupoval s PP a ověřoval si zdravotní testy, alespoň kam moje tehdy už lepší znalosti zdraví labradorů stačily.

 

"beru si fenecku kamarádku netouzim objíždět výstavy a co by bylo v případe kdybych si pořídila pejska s PP vybodla se na výstavy a jen ji pak nechala pokryt Pejskem s PP co maji známi taky bych je nemohla pak prodat s PP a byla bych tudíž mnozitelkou"

 

Mám psa s PP - výstavy jsme se zúčastnili jednou (nebaví nás to), zkoušky taky neplánujeme, k tomu Vás papíry nenutí, naopak Vám dávají možnost se výstav či zkoušek účastnit. Moc nechápu důvody, které by Vás vedly k nakrytí neuchovněné feny... Pokud by to bylo podle staré pověry, že fena musí mít jednou štěňata, tak to je naprostá hovadina. Jestli jenom aby si fena užila, tak vězte, že můj pes taky š*ká jenom s polštářem :-D

Efka
Obrázek uživatele Efka
Offline
Viděn(a): 6 let 9 měsíců zpět
Registrace: 26.8.2009
Mailou: Já mám fenečku taky

Mailou:

Já mám fenečku taky jen jako kamarádku, na žádné výstavě jsem nikdy nebyla a ani mě to neláká. Když jsem začala uvažovat o pořízení štěněte, taky jsem si říkala "na co PP, bezpapírák mi stačí". Naštěstí jsem na internetu narazila na lidi, kteří mě poučili, o čem chov s PP skutečně je, takže jsem začala cíleně hledat chovatelskou stanici, která se zaměřuje na zdraví a povahu. Baysha je ze zahraničního krytí, její otec je Němec importovaný z USA a chovatelka si ho vybrala (a jela za ním 800 km) především proto, že má nejen sám výborné zdravotní výsledky, ale předává je i svým potomkům. Takže Baysha je po rodičích negativní nejen na již zmíněný EIC, ale i PRA (dědičnou atrofii sítnice, postižení psi v dospělosti postupně oslepnou) a CNM (myopatii, to je opravdu hodně škaredá nemoc, postižená štěňata postupně přestávají chodit a kolem roka umírají). A hlavně - rentgeny kyčlí, loktů i ramen má nulové. Není nic lepšího, než pohled na radostnou čubu s úsměvem od ucha k uchu, která může naprosto bez omezení lítat hodiny za míčkem a druhý den zaseMrk

A navíc jedině se psem s PP se může člověk věnovat loveckému výcviku či výcviku na working testy. Což se ti zatím asi zdá úplně bezpředmětné, ale většinu lidí, co k tomuhle přičichli, to dost chytlo - je to báječná společná zábava, která hodně prohloubí vztah pána se psem.

 

 

 

Eva, Baysha (* 12. 5. 2010) a Brego (* 29. 11. 2012)

Stránky