Chůze na vodítku

0 příspěvků / 0 nových
Poslední
VeVes
Obrázek uživatele VeVes
Offline
Viděn(a): 4 roky 8 měsíců zpět
Moderátor
Registrace: 18.5.2007
Lucy_m, já tedy nevím, ale to

Lucy_m, já tedy nevím, ale to co popisuješ je chování majitelem naprosto nezvládaného psa. Já bych se asi opravdu zamyslela nad tím jak na psa působím, že jsem mu úplně jedno a dělá si ze mě leda srandu. Být tebou, tak se vykašlu na nějaké školky a najdu si individuálního výcvikáře, který ti ukáže jak se hlavně ty máš ke psu chovat, protože tohle co tady dáváš moc normální není. Toho psa za chvíli nenávratně zkazíš. Taky máme na sídlišti takové, když ho vidím už z dálky, tak si pomyslím "Bože zase ten kret.n pes" a snažím se co nejrychleji zmizet, jinak je schopen ještě před tím, než mi zvalchuje holky do kuličky srazit na zem i mě. A víš co? Když vidím toho jeho majitele, jak je pomalý, mírný a naprosto bez jakékoli autority pro kohokoli, tak se ani nedivím, že ten pes je takový jaký je. Bohužel škoda pro toho psa, mohl to být normální labík. Neber to zle, ale sama asi taky nechceš, aby okolí o Tobě a tvém psu uvažovalo tak jako já o této dvojce, tzv. velice nelichotivě. Nějaké vycukávání, řvaní a chytání za kůži je úplně k ničemu, tímhle nežádoucí chování nezastavíš, minimálně ne dlouhodobě, musíš změnit celý přístup, aby pes pochopil, že si nemůže dělat co chce, a aby v tom, že se bude chovat jak si ty přeješ viděl i on výhody a dělal to rád. 

Verča a Aisha (9.1. 2006), Praha
"Stáváš se navždy zodpovědným za to, cos k sobě připoutal." (Malý princ - Antoine de Saint-Exupéry) 

Lucy_m
Obrázek uživatele Lucy_m
Offline
Viděn(a): 5 let 3 měsíců zpět
Registrace: 20.7.2011
Jo Evi, když ho pochválím moc

Jo Evi, když ho pochválím moc tak ho to ještě rozdovádí. Mít ho jenom na vodítku určitě stačit nebude, vyzkouším to s tím zavíráním do pokoje. 

 

Veves, vím že chyby dělám já a proto se on tak chová, ale zase tolik kritiky jsem teda nečekala. Nepřipadá mně že by na tom byl tak zle.

Když se někoho zeptám tak mně většinou každý odpoví že je hodně mladý a věkem se zklidní. Teď už nechodíme do školky, ale na klasický cvičák. 

Možná na tebe působím stejně jako ta dvojice od vás, ale já jsem ho teda ještě ani jednou nenechala skočit na žádného psa ani nikoho nepovalil.

Jakmile vyskočí tak ho hned strhnu k sobě, vynadám mu a lidem se většinou ještě omluvím. A jestli je to tak náročné a obyčejný člověk, který nemá

vyloženě nadání, nemůže vychovat psa, tak to jsem si ho možná ani neměla pořizovat. 

 

Jinak, i vy ostatní si myslíte že podle toho jak tady celou dobu píšu že je nezvládnutý? 

Lucka & Akim (30.6.2011)

http://akim3006.webnode.cz/

veronika
Obrázek uživatele veronika
Offline
Viděn(a): 4 roky 8 měsíců zpět
Registrace: 12.4.2007
je hodně mladý a věkem se

je hodně mladý a věkem se zklidní

Pokud ted nedas naky pravidla, pak se rozhodne "nezklidni", ba naopak to bude jeste horsi. Zatim si dela co chce a prochazi mu to, tak mu v tom musis nejak zabranit. Zatim je mladej, takze nic neni ztraceny.

 

A s tou chuzi velmi doporucuj ohlavku, na ty rozhodne tahat nebude. Vzdycky sem si myslela, ze staci voditko za usi, ale mela sem v ruce 50kilovyho rozjivence a ten jak videl jiny psy, tak voditko nevoditko sel. S ohlavkou absolutne nemel sanci. Myslim, ze je to zpusob, jak si vase prochazky aspon trochu uzit :-)

 

Mozna bys ji mohla pouzivat i doma, kdyz ho neudrzis na voditku a obojku (?), tak na ohlavce jiste. Ty mu musis rict, kdy se muze jit vitat, proto je treba ho mit pod kontrolou a ne aby skakal vsem az nad hlavu. Trochu se mi zda, ze je nevybitej, tak to proste dava najevo takhle.

 

veronika & retrívři v útulcích

 

Bailiška
Obrázek uživatele Bailiška
Offline
Viděn(a): 6 let 8 měsíců zpět
Registrace: 19.5.2009
Zaměstnat psychicky, pracovat

Zaměstnat psychicky, pracovat na poslušnosti, hlavně "klidové cviky", aby si zvykl, že musí čekat a ne být pořád v rauši. Myslím že systematickou výchovou se to postupně srovná, od štěněte nečekám a nevyžaduju perfektní peslušnost. Obě moje holky byly v tomhle věku obdobně zběsilé, teď naopak všichni pejskaři z okolí žasnou, jak mám  hodné a vychované psy a jak to dělám, že tak poslouchají, i když Tina se ještě sem tam zapomene.... (Nutno přiznat, že k tomu žasnutí jim stačí málo Andílek) Temperament se prostě musí přesměrovat do práce, ale myslím, že to nejde udělat tvrdě a naráz. Raději pomalejší pokrok, ale pozitivně a bez rizika poničení vztahu. S ohlávkou zkušenosti nemám, ale trialovka za uši by mohla udělat obdobnou službu a je to přeci jen bližší běžnému vodění.

lucifer
Obrázek uživatele lucifer
Offline
Viděn(a): 6 let 4 měsíců zpět
Registrace: 6.10.2010
co sa tyka toho voditka, ja

co sa tyka toho voditka, ja by som tiez volila trial voditko, mame ho, a ked sa chyti pes pekne k nohe a ma ho presne za usami ako ho aj ma mat, ide krasne ukazkovo.  Mame doma, preto doporucujem.

A co sa skakania tyka, ked bol moj Sorbon maly, alebo mladsi, tak skakal hlava nehlava, ci si sa zohla, alebo nie, ci si si cupla k nemu aby neskakal, pomaly ti isiel rozrazit nos alebo usta. Zacala som s razantnym nesmies, z 10x to nefungovalo asi 5x ale teraz uz je to fajn, na seba mu dovolim skakat lebo viem ze to uplne neodstranim a tesim sa ked sa tesi on. Ale na cudzich sa snazim aby neskakal vobec. Vekom sa to ukludnilo a uz skoro vobec neskace.

Este by som sa vyjadrila ja k tomu individualnemu vycviku, stihli sme vyskusat 1 klasicky  cvicak (bohuzial orientovany na CSV), tam bolo kazde ine plemeno degradovane, a 3 individualnych trenerov. Z kazdeho som si zobrala to, co som potrebovala, samozrejme nechala som si poradit. Ani jeden mi nepomohol odstranit problemy uplne. Pravda je taka, ze som musela sama prist do stadia, kedy som sama vedela, co chcem aby pes robil. Nepomohlo mi ani to, ze mi ludia okolo hovorili, ze je besny, nezvladnutelny, nevybehany, to ma este viac vystresovalo a bola som z toho taka hotova, ze prechadzka vonku bola pre mna isty cas nocnou morou. Nepomohlo ani to, co mi tlacili vycvikari do hlavy, cukat s voditkom, potrestat, vas pes je drzi, toto nesmie a pod., ked som ja sama vedela, ze je to proti mojej srsti a robit to nebudem.

Lucy_m
Obrázek uživatele Lucy_m
Offline
Viděn(a): 5 let 3 měsíců zpět
Registrace: 20.7.2011
Veroniko, nemyslím si že si

Veroniko, nemyslím si že si dělá co chce, náhodou bych řekla že docela poslouchá, akorát s tím skákáním na lidi a blázněním když vidí psa máme problém. Jinak bych řekla že je hodný. Pokud kolem nás není moc lidí nebo psů tak poslechne všechny povely co zná. Jo tahá na vodítku, ale co tak čtu různě na netu a slyším od lidí tak s tím má problém hodně psů, kdyby to dělal ve 2-3 letech tak už by to asi bylo opravdu špatné, ale v tomto věku si říkám že se prostě ještě neumí pořádně ovládat když něco cítí. Není to tak že bych za nim vyloženě vlála, ale chtěla bych aby netahal vůbec. Proto to řeším. Pravidla stanovené máme, ale nedaří se mně ho pokaždé přimět k tomu aby je dodržel.  Třeba doma (kromě vítání návštěv) je moc hodný a klidný, nezlobí v podstatě vůbec. To když si vzpomenu co dělával ještě před pár měsíci tak si říkám jestli je to ten samý pes. Tak snad nějaký pokrok tu je.

 

O té ohlávce vážně popřemýšlím, na ven by to nebylo špatné, ale doma ji nepotřebuju. Mám problém ho udržet když vidí psa a strašně blázní a vzteká se že ho za ním nepustím. Nebo když byl sníh a led, vozilo se to venku a on třeba uviděl letět kosa a rozběhl se za ním. To jsem opravdu měla co dělat abych to ustála. Doma se nikdy nevzteká, když už začne dělat něco co nemá stačí na něho mírně zvýšit hlas a okamžitě přestane. Doma ho na vodítku zvládnu v pohodě. 

 

Jo je nevybouřený a pořád hodně divoký, je to o malinko lepší než před pár měsíci, ale žádný zázrak. Snažím se s ním chodit co nejvíc na volno, ale on by potřeboval asi každý den se proběhnout aspoň na tu hodinu. Snažím se ho učit odložení i venku, dnes jsem ho nechala ležet pár minut na trávě kousek od obchodu, pozoroval lidi co chodili kolem a v pohodě. Zvládnul to. Jemu třeba stačí když kolem nás projde kluk se sluchátkama, jak slyší tu hudbu tak vyběhne a začne skákat a divočit. Nebo když vystřelí někdo deštník - přitom se ho odmalička snažím zvykat na co nejvíc věcí a různých situací. Ale očividně to bylo málo.

 

Lucifer: On doma (kromě vítání návštěv) neskáče téměř vůbec, ohnout se apod. už můžeme bez problému, to už ho přešlo takové nápady. 

Na mě naštěstí neskáče téměř vůbec, a když už to sem tam zkusí a důrazně řeknu ne tak hned přestane. Na přítele někdy skočí když dojde z práce. Nejhorší je to na ty návštěvy a lidi venku. To je jak pominutý. 

Určitě máš pravdu s tím že člověk si musí na hodně věcí přijít sám, co na toho psa platí a co ne. My jsme byli ve 3,5 měsících u jedné cvičitelky co dělá jenom s retrívry a tam to byla vyloženě drezura. To se mně nelíbilo vůbec. Teď jsme na klasickém cvičáku, nemám moc možností na výběr. To je asi největší kámen úrazu.

Dlouho jsem se na něho těšila a doufala jsem že budu mít dobře vychovaného a zároveň šťastného psa, ale nedaří se to jak by mělo. Některé názory lidí mě opravdu mrzí, možná to tak nevypadá, ale fakt se snažím ho vychovávat. A kdyby mně to bylo jedno tak bych to nechala plavat a vůbec si tady nepsala o radu.

Holky, a co to vlastně je to trial vodítko? 

 

Lucka & Akim (30.6.2011)

http://akim3006.webnode.cz/

barceo
Obrázek uživatele barceo
Offline
Viděn(a): 5 let 5 měsíců zpět
Registrace: 20.7.2011
Já myslím, že by si ho právě

Já myslím, že by si ho právě na procházce  neměla nechávat stále navolno. když ho chceš unavit, tak bych se ho právě snažila zabavit psychicky, aby chodit vedle tebe na vodítku, pár cviků - hodně ho chválit. A třeba na konci procházky ho pustit vylítat na pole. Ale to je můj názor. Určitě si tady vybereš a hlavně co bude nejvíce sedět tobě a tvému pejskovi. Určitě to zvládnete.

 

Také by mě zajímalo, co je to trial vodítko. :-)

 

 

Lucy_m
Obrázek uživatele Lucy_m
Offline
Viděn(a): 5 let 3 měsíců zpět
Registrace: 20.7.2011
Barceo, díky moc za podporu.

Barceo, díky moc za podporu. O víkendu je vždycky tak hodinu a půl na volno, oba dva dny a ve všední dny s ním chodívám na procházku většinou na vodítku. U nohy se nám moc nedaří, vždycky tak 5-10min a už čichá kde nemá. Ale budeme muset pořád trénovat a snad se to časem zlepší. Různé povely procvičujeme, to mu jde celkem pěkně, dokud neuvidí něco zajímavějšího než jsem já :-( 

Lucka & Akim (30.6.2011)

http://akim3006.webnode.cz/

barceo
Obrázek uživatele barceo
Offline
Viděn(a): 5 let 5 měsíců zpět
Registrace: 20.7.2011
Já mám také 10 měsíční štěně

Já mám také 10 měsíční štěně a tyky je hyperaktivní, takže nemám moc co radit. Ale takhle se ho snažíme hodně krotit. Psychická práce je totiž víc unavující než jen fyzická. Já mám zase s Amy problém ten, že jakmile ji necháme doma samotnou, tak nám ničí byt - ne nábytek a tak - ale třeba košíčky v kterých mám utěrky, květinače, knihy a tak rozbíjí. Musím zaklepat, že teď jak zkoušíme tohle cvičení, že to opravdu zabírá. Před tím, než ji necháme samotnou, tak absolvujeme právě tu procházku, kde s ní pracuji, hlavně formou hry, aby pak neměla odpor chodit na vodítku a pak za odměnu jdeme třeba hrát si s míčkem. A doma? Spinká jako zabitá a nic neníčí

Lucy_m
Obrázek uživatele Lucy_m
Offline
Viděn(a): 5 let 3 měsíců zpět
Registrace: 20.7.2011
Já to ničení bytu a věcí v

Já to ničení bytu a věcí v bytě nemůžu moc posoudit, netuším jak by se choval kdyby byl sám a měl všechny věci k dispozici. Ale vzhledem k tomu že je to pořádný rarach tak by to vypadalo jako u vás. Nebo i hůř. My máme jednu místnost prázdnou, vyhraněnou jenom pro něho, má z toho takový pokojíček a když je sám doma tak je zavřený jenom v té jedné místnosti. 

 

Takže než jdete do práce tak s ní jdeš na procházku? Můžu se zeptat, začínáš v práci pozděj nebo chodíte už třeba v 5h ráno? Jo a když máme skoro stejně staré štěňata, tak se chci ještě zeptat, vydrží ti už s venčením po celou dobu co jsi v práci, 9-10h denně? 

 

Jsem ráda že v tom nejsme sami, že jsou i jiní pejsci hyperaktivní jak ten náš :-)

Lucka & Akim (30.6.2011)

http://akim3006.webnode.cz/

Stránky