Produkce štěňat na "čemkoli"

0 příspěvků / 0 nových
Poslední
Ewiczka
Obrázek uživatele Ewiczka
Offline
Viděn(a): 2 roky 11 měsíců zpět
Moderátor
Registrace: 27.10.2007
Produkce štěňat na "čemkoli"

Jaký máte názor na chov labradorů s PP, ale na jakýchkoli fenách?

 

 

Jelikož vybraný krycí pes bývá většinou lepší, jak fena, tak bych se zaměřila na problematiku chovu na jakékoli feně, co se jen dotkla splnění chovných podmínek.

Mě osobně to přijde zbytečné, trh je zahlcen štěňaty a to i s PP, každý, jehože fena nějak splní podmínky chovnosti, chce ihned štěňata, vůbec nepřemýšlí, jaký přínos je spojení pro chov.

Příklad feny, jejíž majitel by si, dle mne, mohl odpustit chovat na této feně:

výstavy: VD, V ...

zkoušky: OVVR

zdraví: DKK, v lepším případě DLK

 

Jakým přínosem je taková fena? Dle mne vůbec žádným. Dle mého názoru by měla něčím vynikat, ať již skvělými zdravotními výsledky nebo pracovním "talentem", případně tedy krásou, v nejlepším případě kombinací tohoto všeho.

Co si o tom myslíte?

veronika
Obrázek uživatele veronika
Offline
Viděn(a): 4 roky 8 měsíců zpět
Registrace: 12.4.2007
Ano, pes byva skoro vzdycky

Ano, pes byva skoro vzdycky lepsi, jenze otazkou je, o co je pak to spojeni pro chov prinosnejsi, kdyz ten pes tu za rok nakryje dalsich 40 fen. Ja v tom moc nevidim smysl, zas tady kumulujeme jedny geny (to slovni spojeni se mi nak zalibilo:-D). Pak zakonite dojde k situaci, kdy se za rok uchovni X zvirat, ktery sou k sobe pribuzny a navic podle zakona schvalnosti je spoustu tech oblibenych krycich psu prenasecem spousty veci, ktery nechceme.

 

On treba pracovni talent je otazkou dost spornou. Jak odlisis vlohu od naucenyho? Sou vycvikari, ktery dokopou pres zkousky kazdou lemru. No a uroven zkousek, to uz je jina pohadka.

 

Krasa. Kdyz vedle sebe budou stat sampion montenegra a pes jen V, kterej je krasnejsi? Sampion? Zas na druhou stranu, kdyz chces, ujezdis co budes chtit. Nejaka krasa sou ciste subjektivní dojmy a pojmy rozhodciho (cimz nechci jakkoli snizovat naky rozhodci, aby me zas nekdo netahal po soudech). Pokud narazis na nekoho, kdo preferuje neco jinyho, nez mu tam zrovna vedes, tak muze bejt pes bezchybnej, ale proste nevyhraje. Pokud by se posuzovalo objektivne, tj, procenta, pomery, kila a centimetry, tak by to bylo zas o necem jinym.

 

Jestli neni kus problemu v tom, ze vetsina lidi si mysli, ze stenata vzniknou jen ze psa a fena je jen odnosi a odkoji, takze na nejakych kvalitach cuby nesejde. Jo a vadi mi, ze nektery feny sou priserny matky, ze po porodu s nima nekdo je, stenata se napijou a pak se odnesou a prinesou zas na dalsi krmeni. Nejakym chovatelum to mnohdy nevadi, dokonce sem byla svedkem, ze jeden chovatel s tim pocital u druhyho vrhu, protoze to cuba prokazala uz u toho prvniho. Nemylil se. Ale byla to exterierove moc hezka cubka, takze pan udelal kompromis.

 

Taky by mi pranic nevadilo, kdyby chovatel musel nekde prokazat svou odbornost. Ted muze chovat doslova kazdej a podle toho to taky vypada, bohuzel.

 

Ale ja sem idealista :-)

veronika & retrívři v útulcích

 

Efka
Obrázek uživatele Efka
Offline
Viděn(a): 6 let 9 měsíců zpět
Registrace: 26.8.2009
Já bych byla i pro to, aby

Já bych byla i pro to, aby spojení muselo být schváleno poradcem chovu. Přiznám, že jsem po tom moc nepátrala, ale pokud vím, tak v současné době chovatel dává plánované spojení jen na vědomí, ale může si nakrýt cokoliv čímkoliv bez ohledu na budoucí přínos pro plemeno. Poradce chovu by měl být ten, kdo vidí plemeno jako celek a měl by chov někam cíleně směřovat.

A samozřejmě zpřísnění chovných podmínek, jak je řečeno ve vedlejším tématu. Minimálně ty lokty a povaha...

 

 

 

Eva, Baysha (* 12. 5. 2010) a Brego (* 29. 11. 2012)

Ewiczka
Obrázek uživatele Ewiczka
Offline
Viděn(a): 2 roky 11 měsíců zpět
Moderátor
Registrace: 27.10.2007
Efko, také myslím, že se

Efko, také myslím, že se spojení klubu pouze ohlásí a tím to celé končí.

Ale ono je to těžké, přecijen poradce chovu je pouze jeden člověk a jeho názory jsou velmi subjektivní, pokud by měl schválit opravdu jen takové spojení, které by se mu zdálo přínosem, prošlo by jich pár.

Ale já bych to viděla tak, že by například neschválil spojení, kdy ani jeden z rodičů není eic clear a podobně.

veronika
Obrázek uživatele veronika
Offline
Viděn(a): 4 roky 8 měsíců zpět
Registrace: 12.4.2007
Já bych byla i pro to, aby

Já bych byla i pro to, aby spojení muselo být schváleno poradcem chovu.

Ono tohle se je dvousecny. Pokud je poradce chovu aktivnim chovatelem, tak se muze dost dobre stat, ze si z toho udela vynosnej byznys, jak uz se u mnohych plemen stalo. Ale mohlo by klidne byt omezeni poctu kryti jednim psem. Aby jeden nekryl 50 x, druhej 10x, treti 1x a dalsich 90 nic.

 

Taky jak pise ewiczka, kazdej chovatel ma trochu jinej pohled na to, kam by melo plemeno smerovat. A to zdravi bych spis zahrnula do uchovneni, klidne jak to udelali slovaci, ze kdyz otestujes, tak ti zlevni samotny uchovneni.

veronika & retrívři v útulcích

 

Efka
Obrázek uživatele Efka
Offline
Viděn(a): 6 let 9 měsíců zpět
Registrace: 26.8.2009
Tak jasně - přepokládá, to,

Tak jasně - přepokládá, to, že poradce chovu bude skutečně erudovaný odborník a půjde mu o plemeno a ne o byznys... vím, trošku utopieNejsem si jist

 

 

 

Eva, Baysha (* 12. 5. 2010) a Brego (* 29. 11. 2012)

Jackey
Obrázek uživatele Jackey
Offline
Viděn(a): 7 let 1 měsíc zpět
Registrace: 2.5.2007
Podle mě by nás to hlavně

Podle mě by nás to hlavně vrátilo od pár desítek let zpět, do kominismu:o)) Kdy by se ti taky klidně mohlo stát, že by jsi se danému poradci chovu nezamlouvala a tím pádem by ti krytí nepovolil ač by bylo sebelepší:o) Ono tohle je dost těžký a myslím, že by uplně stačilo právě zanést ty testy zdraví do podmínek uchovnění a mohlo by to vyřešit spoustu problémů:o)

veronika
Obrázek uživatele veronika
Offline
Viděn(a): 4 roky 8 měsíců zpět
Registrace: 12.4.2007
Tak on rizenej chov ma

Tak on rizenej chov ma spoustu vyhod, jen to ma tu podminku, jak psala efka, ze tam musi bejt clovek na svym miste a musi o tom neco vedet.

veronika & retrívři v útulcích

 

Jackey
Obrázek uživatele Jackey
Offline
Viděn(a): 7 let 1 měsíc zpět
Registrace: 2.5.2007
I kdyby tam takový člověk

I kdyby tam takový člověk byl, stejně je to pořád jen o jeho subjektivním názoru, protože co se líbí jednomu nemusí se líbit druhému ač v rámcí jednoho standartu:o) A navíc jak zaručíš, že bude rozhodovat opravdu jen v z hlediska co je dobré pro chov a ne podle toho, jaké má s kým vztahy apd.

veronika
Obrázek uživatele veronika
Offline
Viděn(a): 4 roky 8 měsíců zpět
Registrace: 12.4.2007
jackey, vim, vsak pisu: "tak

jackey, vim, vsak pisu: "tak se muze dost dobre stat, ze si z toho udela vynosnej byznys"

 

nevim, co je lepsi, ted muze chovat kazdej, kdo ma do p*dele diru, spoustu chovatelu ma nulovy znalosti, zadny povedomi, proc tenhle pes na tuhle fenu a tak dale.

 

Pokud to tady bude takhle dal, tak zustaneme u "osvedcenyho" modelu psa zrovna v mode, kterej nakreje vsechny feny, ktery zrovna haraji, a nepohnem se vazne nikam.

veronika & retrívři v útulcích

 

Bailiška
Obrázek uživatele Bailiška
Offline
Viděn(a): 6 let 8 měsíců zpět
Registrace: 19.5.2009
Jakoukoliv podobnou změnu

Jakoukoliv podobnou změnu musí schválit členská schůze, aspoň v Retriever klubu to takhle funguje. Jenže na schůze jezdí pár lidí, z části právě těch, kterým žádné zpřísňování nejde pod nos. Dobře si pamatuji, jaký byl boj a lokty, nakonec se podařilo těsně prosadit aspoň to, že lokty jsou povinné, ale výsledek neovlivní chovnost. A to jsou lokty mnohem větší problém než kyčle! V současné době nemusí chovatel ani dopředu ohlásit, čím hodlá krýt, natož aby do toho poradce chovu mohl jakkoliv zasahovat. Když se někomu vytkne, že chová na nemocném zvířeti, hned vyhrožuje soudy, že omezujeme jeho práva a podnikatelské aktivity. Zrovna nedávno se řešil případ krytí goldenky s těžkou vrozenou vadou, pravděpodobně dědičnou. Dle současných právních předpisů nesmíme ani zveřejnit jméno té chovatelky, aniž by nás zažalovala - a patrně to vyhrála. Takže zbývá maximálně osvěta. Jsem rozzlobený Pokud chcete něco změnit, začněte do toho šťourat jinde než na fórech, udělejte si čas na členské schůze klubu a pokud takových lidí bude víc, třeba se podaří něco změnit. Chovatelé skoťáků se dali dohromady a prosadili povinné testy na PRA a CEA! Jenže skoťáků je pár a zdaleka tolik lidí se nevěnuje obyčejnému množení, jako je tomu u labradorů.

Stránky