první procházka se štěňátkem

62 příspěvků / 0 nových
Poslední
Efka
Obrázek uživatele Efka
Offline
Viděn(a): 6 let 9 měsíců zpět
Registrace: 26.8.2009
Tak já tedy rozhodně nejsem

Tak já tedy rozhodně nejsem zastáncem názoru, že pohybový systém se nejlépe vyvíjí vleže - ale i přesto se mi dvoukilometrová procházka v osmi týdnech zdá moc, zvlášť vzhledem k tomu, že do té doby štěně znalo jen ohrádku a případně zahradu.

V sedmi měsících Sněžka - proč ne, sice nevím, jak tam vypadají cesty, ale i pokud by tam byl těžší terén, tak si myslím, že když štěně neskáče po skalách jako kamzík každý den, tak jednorázově to ublížit nemůže. S Bayshou chodíme denně tak 2-3 hodinky, to těch 10 nebo 15 kilometrů nejspíš dáme taky, a rovinka to rozhodně všude není.

 

 

 

Eva, Baysha (* 12. 5. 2010) a Brego (* 29. 11. 2012)

waw
Obrázek uživatele waw
Offline
Viděn(a): 4 roky 10 měsíců zpět
Moderátor
Registrace: 10.4.2007
Btw. DKK -> 95% dědičnost   A

Btw. DKK -> 95% dědičnost

 

A proto jste si vzali štěně po feně s DKK 2/1 a bez DLK?

Beenee
Obrázek uživatele Beenee
Offline
Viděn(a): 4 roky 10 měsíců zpět
Registrace: 12.4.2007
Ájinka napsala: "Jagulin ,,10

Ájinka napsala: "Jagulin ,,10 Km za celej den se mi zdá akorát. Btw. DKK -> 95% dědičnost" to nemůžeš myslet ani ve srandě????"

 

Ájinko, co je sranda? To mi MVDr. Snášil řekl z oka do oka, když jsme byli u něj na rentgenech s Dannym. Lidé, co se zabývají výzkumem jen nejsou za jedno, rozmezí je 94 - 96%. Další 4% se dají ovlivnit do 8mi týdnů věku štěněte = podlahy, atd. Zbytek je strava, zátěž v růstu atd. Jestli nevěříš, tak mu můžeš zavolat. Je to už přes 3 roky stará informace, třeba se od té doby studie změnily. 

Lenka, Danny a Kip z Brna

jana33
Obrázek uživatele jana33
Offline
Viděn(a): 4 roky 2 měsíců zpět
Registrace: 14.5.2007
Já tedy nemocný psiska

Já tedy nemocný psiska mám,přesto jsem ale nejmladší nijak nešetřila,ona se ani nenechala:-) Nicméně v osmi týdnech jsem jí stejně půl procházky poponášela,protože i vzrostlá tráva na louce byla dost velká překážka a v sedmi měsících bych výšlap na Sněžku nedělala.

Ad únava - štěně,ale ani dospělý pes,zvlášt když jsou okolo zajímavé a vzrušivé podněty,nedokáže odhadnout,kdy má dost. Na všech táborech,srazech atd. jsme vždycky ze začátku byli terčem dotazů,proč ty chudáky tak často zavíráme. Za pár dnů se nás stejní lidé chodili zeptat,co mají dělat,že

pes nežere,zvrací,kulhá atd....

Zlatá střední cesta je vždycky nejlepší. Nemyslím si,že se se štěndem musí jen na desetiminutovky,na druhou stranu ho ale šestřit musím. Od malýho dítěte taky neočkávám celodenní túry

Jana a smečka

veronika
Obrázek uživatele veronika
Offline
Viděn(a): 4 roky 8 měsíců zpět
Registrace: 12.4.2007
Ja sem klidne i pro zbytecny

Ja sem klidne i pro zbytecny setreni stenete, pes se muze dosvalit vzdycky, ale spatna dysplazka uz lepsi nebude. Nemyslim tim zavrit a jit jednou denne na pet minut na voditku, ale pohyb setrne davkovat k veku stenete a zvysovat postupne. A v dobe rustu zadny mnohakilometrovy prochazky. I kdyz je taky pravda, ze jedno stene muze mit i s turama od tri mesicu krasny nuly a bezbolestnej zivot az do smrti a jiny zas muze mit obrovsky problemy. Ja osobne bych to neriskovala.

 

edit: jeste k tomu zavirani - kdesi sem cetla, ze pokud psa zavru do ukonceni rustu do bedny a pohyb bude jen ten nezbytne nutny, tak se dkk neprojevi. Zni to zajimave a trochu to nahlodava teorii o malem 100% dedivosti DKK.

veronika & retrívři v útulcích

 

Ketrin
Obrázek uživatele Ketrin
Offline
Viděn(a): 7 let 3 měsíců zpět
Registrace: 11.6.2007
"... pokud psa zavřu do

"... pokud psa zavřu do ukončení růstu do bedny a pohyb bude jen ten nezbytně nutný, tak se dkk neprojeví..."

 

Citát není úplný, správně je "... neprojeví do provedení rtg  v roce věku".  Ano, někteří jistí chovatelé to tak dělají a doporučují. Zároveň mají krásné alibi pro zklamané majitele dysplastických jedinců, kteří štěně vedli normálně:  "vy jste ho nechali chodit ven a běhat?- no tak to si za to můžete sami!"

Palec doluPalec doluPalec dolu

 

Jinak s tou vysokou dědvostí naprosto souhlasím a dle mých zkušeností to tak prostě je.

Dle projevu štěněte, zda má chuť a určitou výdrž k pohybu - samozřejm

www.calenzana.estranky.cz

Ketrin
Obrázek uživatele Ketrin
Offline
Viděn(a): 7 let 3 měsíců zpět
Registrace: 11.6.2007
ještě bych dodala, že na

ještě bych dodala, že na budoucí DKK nebo neDKK se u štěněte dá s určitou pravděpodobností usuzovat  dost brzy, cca od 4 měsíců, podle chování - podle (ne)chuti a  (ne)ochoty k pohybu a podle výdrže, ale přece jen na to musí člověk mít už  hodně  zkušeností a dobré oko - tohle nemám ze sebe, ale od dlouhodlouholetých chovatelů.

www.calenzana.estranky.cz

VeVes
Obrázek uživatele VeVes
Offline
Viděn(a): 4 roky 8 měsíců zpět
Moderátor
Registrace: 18.5.2007
S vysokou dědičností

S vysokou dědičností dysplazie také souhlasím, stejně tak s tím, že přirozený pohyb (tedy ne běhání u kola apod.) by pro psa neměl být, až tak velká zátěž na rostoucí klouby, ale jen blázen bude u psa na všechny ostatní faktory (kvalitní žrádlo, přetěžování apod.) kašlat úplně. I kdyby z toho pak měl pes místo nulek jedničky, tak je to škoda. Moji psi nikdy neměli žádný striktní režim, nosila jsem do a ze schodů, nechodila na tůry, ale obě (jedna stále je) byly hyperaktivky, takže hrátky se psy, skákání ze a na sedačku jsou naším denním chlebem. Kdyby se štěně nevyblblo, tak s ním stejně doma nelze vydržet. Denně chodím po práci do obory na cca 1,5 - 2 hodiny, což je cca 6 - 8 kiláků s osmi měsíčním štěndem, když byla menší i trasa byla kratší. A kdyby záleželo na ní, tak tam lítá od rána do večera bez zadýchání.

 

Chovatele co zavře mladého psa do bedny a v uvozovkách ho vypustí, až v roce věku, bych zažalovala za týrání. 

Verča a Aisha (9.1. 2006), Praha
"Stáváš se navždy zodpovědným za to, cos k sobě připoutal." (Malý princ - Antoine de Saint-Exupéry) 

Efka
Obrázek uživatele Efka
Offline
Viděn(a): 6 let 9 měsíců zpět
Registrace: 26.8.2009
Jedna věc je dysplazie - tedy

Jedna věc je dysplazie - tedy rentgenologický obraz kloubu, ta je opravdu daná hlavně dědičností. Ale další věc je, jak se pes skutečně cítí a jaké má obtíže. Znám kulhající psy s dvojkami a naopak čtyřkové psy, na kterých není skoro nic poznat. A toto se dá podle mého názoru ovlivnit mimo jiné i pohybovým režimem. Plynulá chůze nebo klus po měkkém povrchu, případně plavání, napomáhají správnému osvalení, naopak skoky poškozují kloubní chrupavku. Řekla bych, že je lepší štěně unavit procházkou venku, než aby doma lítalo a skákalo třeba po schodech nebo sedačkách, to je na klouby daleko větší zátěž.

 

 

 

Eva, Baysha (* 12. 5. 2010) a Brego (* 29. 11. 2012)

Jagulin
Obrázek uživatele Jagulin
Offline
Viděn(a): 10 let 6 dnů zpět
Registrace: 15.4.2010
10 Km to je když se vyjede do

10 Km to je když se vyjede do půlky lanovkou.. psa tam taky vyvezou za 90 Kč, sice trošku remcali, ale nakonec nás svezli, takže jsme šli jen ten závěrečnej krpál a pak dolů z5 do Pece. Když to zmákla holka ( na fotkách žlutá mikina ), která je v 7 měsíci těhotenství, ta vyjela až nahoru, tak proč by to nezmáknul pes, kterému je podle přepočtu od Hillsu kolem lidských 15-ti let.

Znám v Plzni kluka kerej má psa s neměřitelnou DKK psovi je 7 let a lítá s Amy jako čamrda.

Dále jsme si Amy vzali naproti tomu že víme, že nebude nulová, 2/1 má jen její matka a nikdo z její linie DKK nemá, takže to je vyjímka, je vidět, že i s 0/0 předkama DKK může pes mít. Navíc jsem se na výstavě doslechl, že chovnej pes kerej má u nás 4/4 v Polsku má 0/0 z toho usuzuju, že pes má DKK taky podle toho jak má známé. Možná kec, ale na každém šprochu pravdy trochu.....

Btw. ten kdo má doma nemocného psa, ho má ze své úpné nevědomosti a koupě " oříška ", což je snad nejhorší ! Nebo mají pejsana z útulku a pak to je samozřejmě v pořádku a já smekám.

Kdo má psa jen jako ozdobu sedací soupravy a aby měli známí co přinést, když jdou na návštěvu, tak o tom se snad nebudu vůbec bavit. Každopádně labradora je na toto škoda.

Z předchozích příspěvků usuzuji, že tykání vám nevadí přesto, že se prakticky neznáme

 


Stránky