Zpřísnění podmínek pro uchovnění

42 příspěvků / 0 nových
Poslední
VeVes
Obrázek uživatele VeVes
Offline
Viděn(a): 4 roky 8 měsíců zpět
Moderátor
Registrace: 18.5.2007
Myslela jsem si, že to takto

Myslela jsem si, že to takto myslíš..., ale doufám, že hodně chovatelů takovou prasárnu nedělá.... Nejsem si jist

Verča a Aisha (9.1. 2006), Praha
"Stáváš se navždy zodpovědným za to, cos k sobě připoutal." (Malý princ - Antoine de Saint-Exupéry) 

veronika
Obrázek uživatele veronika
Offline
Viděn(a): 4 roky 8 měsíců zpět
Registrace: 12.4.2007
Většina krycích psů je

Většina krycích psů je puštěna na všechno, co má 4 nohy a štěká.

Takovy vysoky pozadavky? myslim ze staci je kryci poplatek, o fenu vubec nejde Směju se

 

On pes se světlým nosem může mít zároven dobrý pigment (okolí očí,pysky)

Takze kdyz ma pes ruzovej cumec, ale jinak vsechno krasne tmavy, tak ma dobrej pigment??? Podle me ne. Pokud ma pes svetlej nos, pak nema dobrej pigment, pac mu chybi prave na tom nose. A protoze na to nikdo nikdy nehledel, tak je v povedomi prakticky vsech (i rozhodcich) uplne normalni.

 

Prostě uvede u vrhu o dané štěně míň a to pak prodá jako bezpapíráka s dohledatelnými předky

tak to by me zajimala uroven tehlech bezpapiraku, kdyz kouknu na to, co za papirovy hydry z nekterych chovek pada. To budou samy naky uvedomely chovatele, bezesporu.

veronika & retrívři v útulcích

 

waw
Obrázek uživatele waw
Offline
Viděn(a): 4 roky 10 měsíců zpět
Moderátor
Registrace: 10.4.2007
Podle mě pezpigmenták na

Podle mě pezpigmenták na výstvách neprojde.

 

Vím minimálně o jedné bezpigmentované feně, která odchovala štěňata, dokonce ve spojení se žlutým psem :-D :-D Btw. výstavně výborná.

Ewiczka
Obrázek uživatele Ewiczka
Offline
Viděn(a): 2 roky 11 měsíců zpět
Moderátor
Registrace: 27.10.2007
Luci, no ano, máš pravdu.

Luci, no ano, máš pravdu. Takže už víme, že projde.

veronika
Obrázek uživatele veronika
Offline
Viděn(a): 4 roky 8 měsíců zpět
Registrace: 12.4.2007
tak kdyz dostane

tak kdyz dostane bezpigmenatak vybornou (ja ji nemohla najit, jestli myslime tu samou :-D), tak co se divime, ze nikdo ruzovy cumaky a vyblity hnedy nepenalizuje.

veronika & retrívři v útulcích

 

waw
Obrázek uživatele waw
Offline
Viděn(a): 4 roky 10 měsíců zpět
Moderátor
Registrace: 10.4.2007
Když se podívám na psy

Když se podívám na psy působící v chovu, tak bych podmínky jednoznačně zpřísnila - otázkou je jak.

Co se týče pracovní stránky, tak je blbost nakazovat někomu, kdo s retrívrem dělá sportovku, aby kvůli uchovnění absolvoval zk. lovecké upotřebitelnosti. Bohužel OVVR jsou spíš taková sranda, než že by měly nějakou vypovídající hodnotu. Když rozhodčí někomu OVVR dají s tím, že ať toho psa ale do chovu nepouští, tak tím tomu zrovna moc nepomůžou. Ono by stačilo, kdyby se dával důraz na povahu, klid po výstřelu, ochotu spolupracovat s pánem a ochotu do vody, nějaká předpisová chůze u nohy mi přijde u vloh zbytečná, ale muselo by se to opravdu hodnotit spravedlivě.

Co se týče exteriéru, tak tady nemá vypovídající hodnotu asi nic. Kdo chce, vyjezdí vše - ať se jedná o výbornou, nebo šampiona (a takovej CH Bosny či Černé Hory je taky CH, že), no a někteří experti rozhodčí jsou taky spíš pro smích. Tady je to o chuti a penězích majitele. Možná abych nekřivdila klubovkám či výstavám se zahraničním posuzovatelem chovetelem plemene, kde je opravdu velká účast, ale jinak se mi zdá, že to vše nějak upadá.

No a zbývá zdraví - tam to lze spřísnit alespoň na nutnost mít některé testy udělané a zveřejněný výsledek. Dle mého názoru v ČR chybí databáze jedinců se zdravotními údaji a všemi dalšími známými okolnostmi.

 

Schválení spojení poradcem chovu - tam vidím výhody i nevýhody, přičemž ale nevýhody převažují. I poradce chovu je jen člověk a může upřednostňovat svůj pohled na věc před objektivitou.

 

U některých plemen jsou rozdělené podmínky chovnosti dle pohlaví (psi musejí splnit přísnější kritéria než feny), u jiných stačí složit vyšší zkoušku a díky tomu mít horší výsledek z výstavy (a naopak). Co si myslíte o tomto?

Ewiczka
Obrázek uživatele Ewiczka
Offline
Viděn(a): 2 roky 11 měsíců zpět
Moderátor
Registrace: 27.10.2007
Já bych tedy nerozlišovala

Já bych tedy nerozlišovala podmínky chovnosti dle pohlaví a už vůbec ne to, aby to pro psy bylo přísnější, když už, tak naopak, pes, který je průměr, si nezakryje, ale fena (i podprůměr) štěňata mít může.

Bailiška
Obrázek uživatele Bailiška
Offline
Viděn(a): 6 let 8 měsíců zpět
Registrace: 19.5.2009
Já si myslím, že labroši jsou

Já si myslím, že labroši jsou tak na štíru se zdravím, že na selekci na cokoliv dalšího už moc nezbývá. Slabší pigment vidím opravdu až na konci pomyslného žebříčku důležitosti. Nakonec je to vždycky o lidech. Zájemce o štěňata v drtivé většině zajímá pouze cena, barva a pohlaví, takže nabídka pak odpovídá poptávce. Proč vrážet peníze do genetických testů, když lidem je to jedno, ty peníze se nikdy nevrátí a štěně jde stejně "do světa". Vloni jsem byla v Německy u chovatelky Anity Kramer a to jsem teprve viděla, co to opravdu znamená chovat na povahu. Její tři plemeníci byli pohromadě, ten co kryl se vrátil normálně mezi ně, ze mne museli cítit háravku a nic, pohoda! Jen mi celou dobu všichni naráz cpali do klína všechny možné hračky. Anita říkala, že pokud některý pes vyvolává sebemenší konflikty, vyřazuje ho z chovu, i když je to třeba importovaný šampion. Ještě máme do té Evropy hodně daleko, u nás spíš každý přemýšlí, jak to ošulit, nelichotivé výsledky utajit. Byla bych pro zpřísnění zdravotních požadavků, jako rozumné mi připadá, aby aspoň jeden z chovného páru byl testován jako PRA a EIC neg. Lokty jenom nuly, objevuje se to pak znovu a znovu v dalších generacích, kyčle max jedničky.

jc
Obrázek uživatele jc
Offline
Viděn(a): 5 dnů 1 hodina zpět
Admin
Registrace: 6.2.2008
Neni ta barva frnaku zavisla

Neni ta barva frnaku zavisla i na tom, jak moc se pes vyskytuje na slunicku? Pak by bylo nefer nejak vic k tomu prihlizet na vystavach.

Honza, Irena a Fox (*25.1.2017)

Elizabeth
Obrázek uživatele Elizabeth
Offline
Viděn(a): 5 let 7 měsíců zpět
Registrace: 17.4.2008
Honzo jako že by blonďáci

Honzo jako že by blonďáci chodili do solárka aby byli lepší na výstavách a do chovu? :-D

 

To netuším jak to je doopravdy - ale mám takový pocit, že jsem někde zaslechla něco o kvalitním severském chovu - ale už si to přesně nepamatuju, tak nechci kecat

 

Zuzka a Chandler (8.3.2008) Brno + Brno - venkov

Stránky