Kastrace

226 příspěvků / 0 nových
Poslední
lištička11
Obrázek uživatele lištička11
Offline
Viděn(a): 6 let 8 měsíců zpět
Registrace: 28.10.2009
já Ti nevím, já jsem nechtěla
já Ti nevím, já jsem nechtěla nikoho urazit. Jen si myslím, že ta narkóza pro psa a vůbec chirurgický zákroky jsou lepší když nejsou. Takže bych se tomu radši vyhnula, pokud to prostě není zdravotně nutný.

Alonso 6.5.2009 a panička Lucie

Praha-východ

Mishka
Obrázek uživatele Mishka
Offline
Viděn(a): 4 roky 8 měsíců zpět
Registrace: 29.9.2007
Každej na to má jiný názor i

Každej na to má jiný názor i kdybychom se uhádali. Já říkám proč ne? Svým způsobem se uleví i zvířeti, samozřejmě jde ve spoustě případů trošku i o pohodlí majitele. Já kastrace nelituji. Když to nebudeme dělat, budou plné vesnice koček, přitom jsou koťata vražděna topením, umlácením, přejetím i předhozením psům. U nechtěných štěňat to nezřídka končí stejně, a jsou jich plné útulky. Samozřejmě je naše zodpovědnost fenu či psa si hlídat, ale občas se prostě nezadaří.. A ne všichni dají nechtěně nakryté feně injekci proti zabřeznutí... odchovají štěnda, darují je či prodají a život jde dál.. a takhle stále dokola..

Mishka
Obrázek uživatele Mishka
Offline
Viděn(a): 4 roky 8 měsíců zpět
Registrace: 29.9.2007
Jana33, spekulovat o tom, co

Jana33, spekulovat o tom, co nebo kdo je tady legrační je asi zbytečné. A srovnávání orgánů je poněkud trapné. Srovnávat přírodu a uměle vyšlechtěné psy je taky trochu z cesty. Prostě máš jiný názor, neberu ti ho, ale nezesměšňuj, ano?

Petula
Obrázek uživatele Petula
Offline
Viděn(a): 9 let 1 měsíc zpět
Registrace: 24.3.2009
Lucie, kdyby sis přečetla

Lucie, kdyby sis přečetla nějaké odborné články, tak tam se právě dočteš čemu všemu se dá kastrací předejít a taky to, že pokud chceš co nejvíce snížit zdravotní problémy (nádory, záněty, falešná březost a mnoho dalších), tak je nejlepší provést kastraci mezi prvním a druhým háráním. Oháníš se tady silnými slovy, ale vůbec o tom nic nevíš. Já ze sebe odborníka nedělám, kastrací jsme se Smokie prošli  a můžu ti s čistým svědomím říct, že jsem se po mailech radila cca s 10veterináři a všichni kastraci doporučili (v naší situaci, pes bez PP, 13měsíců, 4měsíce po prvním hárání). Fakt mě ten tvůj příspěvek namíchnul, hlavně to , že je to o pohodlí panečků...úplná blbost - v mém případě určitě.

Peťula, SMOKIE  *18.9.2008 a FALCO *4.2.2010, Teplice

"Psi nejsou celým našim životem, ale díky nim je náš život úplný."

jana33
Obrázek uživatele jana33
Offline
Viděn(a): 4 roky 2 měsíců zpět
Registrace: 14.5.2007
Mishko promiň,ale zrovna ty

Mishko promiň,ale zrovna ty jsi myslím psa kastrovala čistě proto,že sis pořídla fenu. Já tě nekritizuju,ale proč to nenapsat tak,jak to je a místo toho si vymýšlet prevenci rakoviny varlat apod. Já mám taky doma kastrovanýho vořecha,byl to sexuální maniak, vyřvával doma do tří do rána,neměla jsem na to nervy ani já,ani on,takže jsem k tom přistoupila,abych si ulehčila v Praze život. Ale tak to taky tak napíšu. A měla jsem kliku, že ho to nezměnilo a ani ostatní psi ho neobtěžují. Ale mnohdy to tak bývá, kastrace a ke všemu psa samce je vždy dost risk a člověk si musí sakra rozmyslet,jestli do zvířete sáhnout nebo ne.

Jana a smečka

Mishka
Obrázek uživatele Mishka
Offline
Viděn(a): 4 roky 8 měsíců zpět
Registrace: 29.9.2007
Jano. Důvody, proč jsem psa

Jano. Důvody, proč jsem psa nechala kastrovat jsem probírala x-krát na starém webu, probírala jsem ho s vetem a lidmi, kteří mají samce kastrované. A čistě jenom kvůli Lillyně to nebylo, škoda, že nejsou staré příspěvky zachovány. 

Prevence rakoviny varlat není můj výmysl, dokonce i to se na starém webu v souvislosti s mým dotazem probíralo.

lištička11
Obrázek uživatele lištička11
Offline
Viděn(a): 6 let 8 měsíců zpět
Registrace: 28.10.2009
dobře, dobře to si přečtu.
dobře, dobře to si přečtu. Nemusíš se hned čertit ani se ospravedlňovat. Na nikoho jsem konkrétně neútočila. Je to na každým. Já jen řekla, že já bych to neudělala. Ale musíš uznat, že je dost lidí, který fenu radši vykastrujou než, aby se museli starat jestli náhodou nezabřezne a vůbec s háráním je podle mnohých "práce". To mě rozčiluje, protože potom nechápu proč si fenku kupovali.

Alonso 6.5.2009 a panička Lucie

Praha-východ

waw
Obrázek uživatele waw
Offline
Viděn(a): 4 roky 10 měsíců zpět
Moderátor
Registrace: 10.4.2007
Každá fenka nehárá 2x ročně

Každá fenka nehárá 2x ročně tři týdny bez problémů. Existují další perličky, jako hárání vícekrát ročně (než 2x), velké krvácení (se zašpiněním celého bytu), falešná březost, odmítání potravy, ničení domáctnosti, zdrhání a neposlouchání apod..

 

Kdyby nebylo riziko inkontinence, které mě osobně dost děsí, asi bych nad kastrací taky hodně přemýšlela..

Mishka
Obrázek uživatele Mishka
Offline
Viděn(a): 4 roky 8 měsíců zpět
Registrace: 29.9.2007
Waw, přesně tak. Zrovna jako

Waw, přesně tak. Zrovna jako existují samci, kteří zpočátku poslouchají bez problémů, náhle "přeskočí v palici", začnou obtěžovat všechny feny - ať hárající, tak nehárající, stejně jako kastrované. A jsou hluší, slepí... tohle byl přesně Márty. Odcházel mi bez problémů od nastavující háravky. Pak jsem domů pořídila Lilly - tu neobtěžoval (možná jen proto, že byla štěně), zato dával zabrat ostatním fenám a mě ignoroval do té chvíle, než si všimnul, že si pro něj jdu pěkně naštvaná. To najednou lehnul na břicho a byl ublíženej. Lída s Darou a Alča s Madlou mohou vyprávět.. Co potom? Váhala jsem co teda bude vyvádět doma, až bude naše fenka hárat a my nebudeme doma. Případy rozkousaných dveří, vyražených skel atd. tu už byly...

alohai
Obrázek uživatele alohai
Offline
Viděn(a): 4 roky 4 měsíců zpět
Registrace: 5.6.2008
Mám nekastrovanou fenu a můj

Mám nekastrovanou fenu a můj názor na kastraci je takový: Pokud má fena opakované zdravotní problémy při hárání, objevuje se u ní opakovaně falešná březost nebo má zjištěnu nějakou abnormalitu mléčné žlázy, dělohy či vaječníků, pak je kastrace na místě.

Kastrace jako prevence nádorů mléčné žlázy je sporná, protože to by se mělo kastrovat ještě před prvním háráním, kdy by to mělo jako opravdová prevence svůj smysl. S přibývajícím počtem hárání význam takovéto kastrace na prevenci těchto nádorů silně klesá. Snad ještě kastrace po prvním hárání má v této prevenci své opodstatnění.

Samozřejmě, pokud by měla  fena jakékoliv gynekologické problémy, pak bych se kastraci nebránila.

Co se týká rizik kastrace, pokud bych měla zdravou fenu, měla bych především problémy se srovnat s tím, že "pod kudlu" a narkozu posílám zdravého jedince a největší obavy bych měla z postkastrační inkontinence. A také z toho, aby náhodou díky narkoze nebyl poškozen mozek, což se občas po narkoze stává. Já sama jsem po své druhé narkoze začala trpět na silné migrény. Z hormonální obezity ani tak ne, protože ta se dá rozumným způsobem stravování a pohybem uhlídat.

Darča je zatím (snad) zdravá, hárání snáší dobře, falešku nemívá a psychické problémy také ne. Neměla bych to svědomí, ač by to na druhé straně bylo pro mě pohodlné, ji na kastraci poslat.

 

Lída + Rita (*1.4. 2013)

Stránky