Pes venku neposlouchá

20 příspěvků / 0 nových
Poslední
Katka a Ben
Obrázek uživatele Katka a Ben
Offline
Viděn(a): 8 let 1 měsíc zpět
Registrace: 6.10.2012
Pes venku neposlouchá

Zdravím,

snad by jste mi někdo mohl poradit. Mám 1,5 letýho labíka, doma a na zahradě poslouchá na slovo, ale jakmile výjdeme z branky je konec. Chůze u nohy mu nic pak neříká, začne se dusit, někam mě táhne, když se pak uklidní tak ho pustim a on uteče, příde třeba za 10 min.,povely jako kdyby nikdy neslyšel a nedej bože když je někde pes....chodím s nim půl roku 2x týdně na cvičák, ale moc to nepomáhá, sice chodí u nohy a umí všechny povely(ale jenom tam a doma) až na přivolání, už sem toho vyzkoušela tolik že už fakt nevim, pamlsky ho vůbec nezajímaj taky jenom doma. Na procházky chodíme několikrát denně, aby se proběhl a když ho nebudu moct pouštět tak nwm, nácvik na stopovačce taky nezabírá a strašně nerada bych kupovala elek. obojek (zaprvý se mi to nelíbí a taky s tim nemám zkušenosti)...tak co víte někdo co s tim?

Jackey
Obrázek uživatele Jackey
Offline
Viděn(a): 7 let 1 měsíc zpět
Registrace: 2.5.2007
To, že pes poslouchá doma a

To, že pes poslouchá doma a na zahradě je celkem normální a poslušnost psa se ukáže teprve až když překročíte,,bezpečné hranice" domova a pes najednou má více rušivých podnětů.

Já bych v první řadě vyměnila cvičák, protože jestli někam chodíš půl roku dvakrát týdně a nedokázali vás naučit ani přijít na povel, když ho pustíš, tak to není dobrý cvičák:o) Odkud jste?

Jinak, tvůj pes je teď v tom nejhorším věku a pokud povely zná a ví co znamenají, tak nějaké pamlsky( ve smyslu, že bych ho na něj lákala a uplácela) vůbec nepřipadají v úvahu..tady je to spíš o prosazení tvé vůle a dát psovi jasně najevo, že nezáleží na tom, kde jste, ale poslouchat se musí

veronika
Obrázek uživatele veronika
Offline
Viděn(a): 4 roky 8 měsíců zpět
Registrace: 12.4.2007
Katko, obavam se, ze se tvuj

Katko, obavam se, ze se tvuj pes naucil, ze poslouchat se nemusi. Ted ho o tom budes muset presvedcit s pomoci nejakych korekci. Pokud nefunguje stopovacka, pak delas asi neco spatne, ze te pes nechape a  ani elektrika to nevyresi. Taky je hrozne navykova pro panicka, pak by furt psa smazil. Je to jednoduchy, clovek pak nemusi nic predvidat, nic delat, staci mit po ruce ovladac.

 

I kdyz taky je pravda, ze stopovacka je na dlouhy lokte, pri elektrice mu ji parkrat soupnes a pes pak funguje porad. (pokud teda obojek nosi, nebo nakou atrapu). Ovsem neni to tak docela snadny, pes si rok a pul upevnoval, ze si muze delat, co se mu bude chtit,  tobe to nevadilo, a ted najednou na nej nastoupis, aby to zacalo fungovat jinak. Vlastne vsechno to, co mel rok a pul dovoleny, je ted spatne. Pro toho psa to bude matouci a cas od casu si prece vzpomene, ze spravne to bylo jinak a pokud se mu podari treba zdrhnout, tak budes zase na zacatku.

 

 

veronika & retrívři v útulcích

 

lenkan
Obrázek uživatele lenkan
Offline
Viděn(a): 5 let 12 měsíců zpět
Registrace: 27.10.2012
Ahoj Katko, měli jsme stejný

Ahoj Katko, měli jsme stejný problém, náš pejsan (8 měsíců) nám dělat totéž, až na cvičáku nám poradili klasický škrtící obojek, nejdřív se mi do toho nechtělo, ale po dvou procházkách jsem byla překvapená, jak ten náš paličák zkrotl. Ted už ho přepínám na normální obojek, a když neposlechne a táhne, přepnu mu ho zase na škrťák a je krotký jak beránek :-)

arthur
Obrázek uživatele arthur
Offline
Viděn(a): 6 let 9 měsíců zpět
Registrace: 11.4.2011
Tak to mi hlava nebere!Na
Tak to mi hlava nebere!Na cvičáku se ještě pořád doporučují stahováky??Tak z takového cvičáku bych teda odkráčel svinským krokem a panu cvičiteli řekl své.Existují metody u kterých milý a vlídný přístup ke psu je mnohem účinější než škubání a škrcení.To musí být pohled na dusícího se psa..Což takhle raději zkusit halti ohlávku? A  platí pravidlo,že výchova (záměrně říkám výchova já svého psa necvičím,ale vychovávám) by měla probíhat jen,když je páník v klidu a pozitivně naladěn.Chce to trpělivost a důslednost a bude to o.k
Jackey
Obrázek uživatele Jackey
Offline
Viděn(a): 7 let 1 měsíc zpět
Registrace: 2.5.2007
arthur - já bych to neviděla

arthur - já bych to neviděla až tak černě :-D  Pokud se stahovací obojek umí použít, není na tom nic co by se dalo srovnávat s týráním, dušením, škrcením apd. :-) Na cvičáku se pořád doporučují klasické řetízkové stahováky, ale taky by cvičitel měl ukázat, jak takovou věc použít, abych psa nedusila atd. Já na svých psech řetízkové stahováky nemám, ale na starší fence, když jsem začínala, to je už skoro 10 let, jsem řetízek měla, doporučeno tenkrát na cvičáku a věř mi, že z toho žádnou psychickou ujmu nemá :-) Své další psy cvičím uplně jinak a je pravda, že je top trošku o něčem jiném, ale řetízkové obojky, když je má v rukopu zkušený člověk určitě neodsuzuji :-)

Pozitivní výcvik je skvělá věc, ale ani tak to neznamená, že když pes dělá, co nemá, tak nepocítí následky svých rozhodnutí :-)

Efka
Obrázek uživatele Efka
Offline
Viděn(a): 6 let 9 měsíců zpět
Registrace: 26.8.2009
Jackey: řetízek zapnutý na

Jackey: řetízek zapnutý na nestahování je trochu něco jiného, než škrťák.

 

Pozitivní výcvik je skvělá věc, ale ani tak to neznamená, že když pes dělá, co nemá, tak nepocítí následky svých rozhodnutí

Tak to bezesporu - ale nejdřív ho musí člověk naučit, co dělat má a co ne, a až pokud to pes bezpečně ví, tak může být řeč o trestu za neuposlechnutí. A přidušením na škrťáku se pes moc nenaučí - vlastně jen to, že když bude mít na sobě škrťák, tak je tahání extrémně nepříjemné. Ale nenaučí ho to netahat na normálním obojku, nenaučí ho to vnímat a poslouchat pána i v přítomnosti rušivých vlivů...

 

 

 

Eva, Baysha (* 12. 5. 2010) a Brego (* 29. 11. 2012)

Jackey
Obrázek uživatele Jackey
Offline
Viděn(a): 7 let 1 měsíc zpět
Registrace: 2.5.2007
Efka - jasně, že pes se to

Efka - jasně, že pes se to nejdřív musí naučit, ale musím nesouhlasit s tím, že když pes škrťák nemá, tak neposlouchá a že ho to nic nenaučí :-)

Mimochodem, určitě se setkáváš s lidmi, co cvičí lovecky a WT a řekni mi prosím, co mají za vodítka...ještě jsem na takovém psovi, který to dělá na nějaké úrovni neviděla klasický obojek, ani smičku se zarážkou, takže asi tak :-)

Efka
Obrázek uživatele Efka
Offline
Viděn(a): 6 let 9 měsíců zpět
Registrace: 26.8.2009
Jackey - já jsem mluvila o

Jackey - já jsem mluvila o tom, jak psala lenkan: "a když neposlechne a táhne, přepnu mu ho zase na škrťák a je krotký jak beránek". Z toho mi vcelku vyplývá, že její pes zjistil, že když nemá škrťák, že může tahat. Samotný škrťák nic neřeší, pokud člověk neumí se psem pracovat.

Nekoukala jsem na WT úplně na všechny kolem sebe, co přesně mají za vodítko, ale já mám smyčku s dorazem.

 

 

 

Eva, Baysha (* 12. 5. 2010) a Brego (* 29. 11. 2012)

Jackey
Obrázek uživatele Jackey
Offline
Viděn(a): 7 let 1 měsíc zpět
Registrace: 2.5.2007
Tak to je jasné, ale to jsem

Tak to je jasné, ale to jsem psala už v prvním příspěvku, že se s tím musí umět zacházet, aby to k něčemu bylo :-)

A jinak s tím dorazem jsi jedna z mála..většina má vodítka s dorazem jen na zkoušky a mimo používají klasické bez dorazu, takže by se dalo říct, že na škrťák :-)

Efka
Obrázek uživatele Efka
Offline
Viděn(a): 6 let 9 měsíců zpět
Registrace: 26.8.2009
Jo a jinak je podle mě vcelku

Jo a jinak je podle mě vcelku jedno, jestli má pes moxon s dorazem nebo bez dorazu, pokud je ovladatelný natolik, že na vodítku netahá. Což se od určité úrovně WT tak trošku předpokládáMrk

 

 

 

Eva, Baysha (* 12. 5. 2010) a Brego (* 29. 11. 2012)

Stránky