Pár otázek

10 příspěvků / 0 nových
Poslední
kulisek
Obrázek uživatele kulisek
Offline
Viděn(a): 8 let 8 měsíců zpět
Registrace: 3.3.2012
Pár otázek

Ahoj, chtěla bych si pořídit štěně Labradorského retrívra a měla bych několik otázek...
Pokud nechci štěňata ale jen mazlíka je lepší fena nebo pes (u feny mám strach z nechtěných štěňat...)?
Jak moc mají Labradoři vyvinutý lovecký pud, jak moc obtížné je naučit je neutíkat za vším...
Jak se snáší s ostatními zvířaty (kočky, králíci, slepice, koza, ovce)?
Jak velký kotec by pro nej byl vhodný (a bouda)?

Doporučily by jste mi nějaké stránky nebo knížky které by mi mohly pomoc s výchovou?

Efka
Obrázek uživatele Efka
Offline
Viděn(a): 6 let 9 měsíců zpět
Registrace: 26.8.2009
Ahoj, je moc dobře, že se

Ahoj, je moc dobře, že se snažíš zjistit co nejvíc ještě před pořízením štěněte!Směju se

 

Fenka nebo pes - co se týče povahy, je to skoro jedno, je to spíš o osobních preferencích. Fenka dvakrát ročně hárá a musí se dobře hlídat, aby ji žádný pes nenakryl, na vesnici může být nepříjemná i zahrada obležená roztouženými "nápadníky". Samozřejmě se to dá řešit kastrací, což je ale poměrně velká operace a může mít i nežádoucí účinky. Psi zase můžou být "mimo", když v okolí hárají fenky (což je někde skoro celoročně), neposlouchat, chtít za nimi utíkat... Obě pohlaví mají svoje pro a proti.

Lovecký pud mají oproti mnoha jiným plemenům spíš menší, samozřejmě bez výchovy to nejde. Problém je u nich ale taky požírání všeho, na co na procházkách narazíte - to je možná horší než lovení.

S domácími zvířaty je to určitě taky o výchově, ale zpravidla je berou jako součást smečky a neloví je.

Kotec... obávám se, že nikdo tady ti kotec a boudu pro labradora nedoporučí. Je to plemeno s hodně silnou vazbou na člověka a sám zavřený v kotci spokojený nebude. Všichni tu máme psy doma (já i v posteliMrk). To je jedna z báječných vlastností labradora - je to pracovní plemeno, mnozí jsou schopní podávat vysoké výkony v nejrůznějších oborech, a zároveň jsou to perfektní domácí mazlíci. Umístění v kotci bych snad akceptovala jedině v případě, že by ses mu přes den věnovala mnoho hodin (a tím myslím skutečně věnovala), ale ideální pro psa to rozhodně není. A navíc je to škoda, připravit se o společnost tak skvělého psa.

Stránky - no přece tyhleMrk Všechny tvé otázky už tu někde padly, takže čti a hledej. Já vím, je tu toho hodně a je těžké se zorientovat, takže se klidně ptej.

 

 

 

Eva, Baysha (* 12. 5. 2010) a Brego (* 29. 11. 2012)

Boo
Obrázek uživatele Boo
Offline
Viděn(a): 1 rok 10 měsíců zpět
Registrace: 3.8.2011
Ahoj, já mám konkrétně

Ahoj,

já mám konkrétně psa,ale nebyla to otázka štěňat apod. Prostě vylezl z hnízdečka můj pes a láska proběhla na první pohled. A to jsem labradora ani nechtěla a šla jsem se jen pomazlit se štěňátky,takže v tomhle nejsem nápomocná. Jinak jsem ale za kluka ráda,nemám s tím problém.

U nás to s tím loveckým pudem bylo trochu jinak. Už jako malý byl s náma na naší chatě,kde sousedi mají slepice,kočky,prasata,krávy,apod. Takže slípky jsou naše kámošky no.1,doma máme činčiláka,který bere Boína jako mladšího bráchu a neustále ho komanduje. Tudíž nějaký běžící zajíc,srnka,slepice nás nechávají chladným. Podle mě je tedy ve výchově nejvíce důležitá hlavně socializace.

A s kotcem ti neporadím. Já mám psa v bytě, do kotce bych ho nedala. A rodiče Boa jsou sice na baráku,ale mají takové ty průchozí dvířka na zahradu.

Jinak jsem četla kvůli plemene: B.Duke: Labradorský retrívr, přes výchovu jsem se vždycky obracela na Victorii Stilwellovou a od 5 měsíců na svého výcvikáře.  

Eliška & Boo (29.5.2011), Karviná

 

Efka
Obrázek uživatele Efka
Offline
Viděn(a): 6 let 9 měsíců zpět
Registrace: 26.8.2009
A ještě dodávám - co se týče

A ještě dodávám - co se týče výběru štěněte, určitě doporučuju štěně s PP z dobré chovatelské stanice. U labradorů je bohužel díky módnosti dost velký problém zdraví (hlavně kyčle a lokty) i povahy. V chovu s PP se obojí hlídá, mnozí chovatelé dělají zdravotní vyšetření i nad rámec povinných vyšetření stanovených klubem, takže u nich je pravděpodobnost zdravého, pohodového, dobře vypadajícího zvířete mnohem vyšší než u množitele bez PP, který nemá rodiče vyšetřené a prověřené nijak. Doporučuju pročíst si tohle téma: http://www.muj-labrador.cz/forum/standard-a-chov/stene-s-pp-nebo-bez-pp

A s výběrem chovatelské stanice ti tu případně rádi poradíme.

 

 

 

Eva, Baysha (* 12. 5. 2010) a Brego (* 29. 11. 2012)

kulisek
Obrázek uživatele kulisek
Offline
Viděn(a): 8 let 8 měsíců zpět
Registrace: 3.3.2012
Ahoj, Jak jste mi psali že

Ahoj,

Jak jste mi psali že psa určitě s PP, tak jsem se chtěla zeptat od kolika tisíc se asi dá pořídit fena labradora s PP a kde v okolí Znojma je nějaká ověřená chovná stanice  :-)

Děkuji za odpovědi...

Ewiczka
Obrázek uživatele Ewiczka
Offline
Viděn(a): 2 roky 11 měsíců zpět
Moderátor
Registrace: 27.10.2007
Ahoj, myslím, že tu na

Ahoj, myslím, že tu na všechny dotazy již padly odpovědi. Jen za sebe vřele doporučuju mít labíka doma, taktéž mám oba dva svoje pesany v posteli a nemůžu si to vynachválit, ikdyž to chce častější převlékání postele a tak dále, stojí to za to :).

Jinak moc se neorientuju, poblíž jakéhých měst jsou CHS, ale doporučuji si vybírat CHS podle jiných kritérií, než dle toho, kde se nachází, je to velká investice na deset i více let a tak se opravdu vyplatí vyjet i dál, než za město, kde bydlíš :).

Když se Ti nějaký vrh zalíbí, klidně nám tady na něj dej odkaz a my Ti poradíme.

Hledej v inzerci tady www.retriever-klub.cz anebo tady www.kchls.cz

 

A cena je různá, řekla bych, že kolem 10 000kč, někdy výrazně méně, někdy výrazně více. Ale zase, zpravidla když si připlatíš, mívají rodiče většinou více zdravotních vyšetření a to se opravdu vyplatí.

Efka
Obrázek uživatele Efka
Offline
Viděn(a): 6 let 9 měsíců zpět
Registrace: 26.8.2009
Přesně tak, cena začíná

Přesně tak, cena začíná myslím už někde kolem 5000, ale určitě se vyplatí si trochu připlatit za kvalitnější spojení - ne za množství výstavních titulů, ty pes na mazlíka opravdu nepotřebuje, ale za zdravotní vyšetření rodičů. Hlavně rentgen loktů by oba rodiče mít rozhodně měli.

A vzdálenost by opravdu neměla být první kritérium - na štěně z dobrého spojení se vyplatí nějakou dobu počkat i zajet si pro něj kousek dál.

 

 

 

Eva, Baysha (* 12. 5. 2010) a Brego (* 29. 11. 2012)

Efka
Obrázek uživatele Efka
Offline
Viděn(a): 6 let 9 měsíců zpět
Registrace: 26.8.2009
Třeba tady mají ještě volnou

Třeba tady mají ještě volnou žlutou holčičku: http://daysiart.com/ - kdybys ji teda nutně chtěla hnedMrk Samozřejmě cenu nevím, to je na domluvě s chovateli...

Jinak v inzerci jsem vesměs našla jen zahraniční krytí, taková štěňata by byla pro tebe asi už dost drahá... Zkusím ještě pohledat.

 

 

 

Eva, Baysha (* 12. 5. 2010) a Brego (* 29. 11. 2012)

Efka
Obrázek uživatele Efka
Offline
Viděn(a): 6 let 9 měsíců zpět
Registrace: 26.8.2009
A co tihle?

A co tihle? http://www.stenata.cz/orvet/labrador-stenata.htm? Jeden pejsek je se slevou jako nestandardní, jen za 5000. Samozřejmě nevím, co má za vadu, ale pokud by šlo třeba jen o drobnou vadu skusu, zálomek na ocásku nebo tak něco, tak by to spokojenému životu mazlíka naprosto vůbec nevadilo. Jen by nemohl na výstavy.

 

 

 

Eva, Baysha (* 12. 5. 2010) a Brego (* 29. 11. 2012)

Jackey
Obrázek uživatele Jackey
Offline
Viděn(a): 7 let 1 měsíc zpět
Registrace: 2.5.2007
Z orvetu jsou štěňátka po

Z orvetu jsou štěňátka po našem psovi a pejsek s vadou má špatný skus. Takže na mazlíka ideální..navíc mohu potvrdit, že je tam veliká pravděpodobnost skvělé povahy. Otec štěňat je takový méďa a absolutně nekonfliktní povahy a velmi tvárný, takže ideální jako společník i bez nějakého denodenního výcviku. Tím nechci říct, že výcvik není třeba, aby si to někdo špatně nevyložil:o)