vystavni a pracovni linie labradora

14 příspěvků / 0 nových
Poslední
veronika
Obrázek uživatele veronika
Offline
Viděn(a): 4 roky 8 měsíců zpět
Registrace: 12.4.2007
vystavni a pracovni linie labradora

potvrzuju. Vsichni :-)

To mě fakt pobavilo:o))) Jak to můžeš říct?

 

Protoze uz jsem par trialovych stenat a psu videla a taky vim, na co byli slechteni. U trialu neni will tu please "touha se zavdecit" prazdnou frazi. Pokud selektuju na jedinej znak - spolupraci s clovekem, tak to nese svoje ovoce, a to je prave ta mila povaha a snadna ovladatelnost.

 

 

veronika
Obrázek uživatele veronika
Offline
Viděn(a): 4 roky 8 měsíců zpět
Registrace: 12.4.2007
A asi bych je nenazvala

A asi bych je nenazvala nerizenou strelou. Ano, sou samozrejme rychlejsi, pohyblivejsi a dobre skacou do vysky obliceje dospelyho cloveka, ale k tomu sou ovladatelni. Nevim, treba to myslis tak, ze sou proti show zivelni, to samozrejme sou, ale ne na ukor poslusnosti.

veronika & retrívři v útulcích

 

Jackey
Obrázek uživatele Jackey
Offline
Viděn(a): 7 let 1 měsíc zpět
Registrace: 2.5.2007
Promiň, ale vidět neznamená

Promiň, ale vidět neznamená zažít a je něco jiného se s nimi stýkat a mít je doma...já trial psy taky znám a tak bych nikdy nemohla říct, že jsou nějak nezvladatelní..naopak, myslím si, že vycvičit trial je mnohem snazší než show...protože oni to mají v krvi a nikdy jsem neviděla trial, který by se snažil tě při jakékoliv příležitosti přechytračit:o)) Proto mi přijde hloupé uvažovat o trial jen jako o miloučkých psech..jsou to hlavně pracovní psi a mít je jen na procházky a na mazlení mi přijde velká škoda a mrhání jejich talentem...

 

Mě jen štve to škatulkování...žádný pes není stejný..to je jako bych o show labradorech řekla, že jsou tvrdohlaví nebo jinou vlastnost, která prostě někde je a někde není...já mám taky doma mazlíka a je to show:o)

Jako trial vykazují určité vlastnosti, ale že by všichni byli mazlivý a miloučcí, to nejsou...ano jsou úžasní na práci a show se jim nikdy nemůže vyrovnat, ale co se týče té povahy, to je hrozně individuální:o)

veronika
Obrázek uživatele veronika
Offline
Viděn(a): 4 roky 8 měsíců zpět
Registrace: 12.4.2007
A kolik jich mas doma ty, ze

A kolik jich mas doma ty, ze vis, jaky nejsou?Mrk 

Ale mas pravdu, osobne s zadnym trialem neziju, tak je mozna vubec neznam. Ale spojila jsem svuj zivot s polotrialem, a tu povahu rozhodne nema ze show.

Me skatulkovani v tomhle pripade nestve. Je mi jasny, ze s touhle minulusti, kdy bylo cokoliv, co nemelo o cloveka zajem, okamzite vyselektovany, to musi byt nekde znat. Za chvili bude i tady dost trialovych vrhu, myslis, ze se vsechno uda na praci? Ja si to nemyslim a rozhodne bych se nezinyrovala doporucit triala jen jako mazla, samozrejme s tim, ze potrebuje pohyb, je to prece loveckej pes. (coz je i show a je jich na gauci tak 80%) K detem sou trialove idealni, pomerne neporuchovy (narozdil od vecne rozbitych show), utly a skladny a radi budou s panickem delat cokoliv.

Dalsi veci je samozrejme pristup cloveka, jaky si to udelam, takovy to mam Směju se

 

Ale druhou stranu budu samozrejme rada, kdyz zustanou v rukou jen par lidem, pri predstave, ze by je treba mohl cekat boom jako u show a s tim  spojeny papirovy mnozitelstvi, mnozeni psu bez PP a nasledne i lufrovani ve velkym do utulku, to se uplne rosim.

veronika & retrívři v útulcích

 

Efka
Obrázek uživatele Efka
Offline
Viděn(a): 6 let 9 měsíců zpět
Registrace: 26.8.2009
Veronika: takže si nemyslíš,

Veronika: takže si nemyslíš, že moje myšlenka pořídit si triala jako rodinného psa s tím, že bychom se pracovnímu výcviku věnovali jen "rekreačně", bez ambicí vítězit, je totální úlet? Mně na nich láká zdraví, ta úžasná povaha a koneckonců i exteriérově jsou mi sympatičtí... No každopádně mám ještě nejmíň rok, rok a půl čas si to důkladně promysletMrk

 

 

 

Eva, Baysha (* 12. 5. 2010) a Brego (* 29. 11. 2012)

Bailiška
Obrázek uživatele Bailiška
Offline
Viděn(a): 6 let 8 měsíců zpět
Registrace: 19.5.2009
S tím trialem jako rodinným

S tím trialem jako rodinným psem - mazlem si nejsem úplně jistá. Jsou hodně inteligentní a chtějí pracovat, tím myslím zaměstnat i psychicky, nejen fyzicky. Měla bych obavu, jestli mu z nečinnosti nezačne šibat, jako se to děje border koliím, které potom pasou mouchy na záclonách. Navíc mají mnohem pevnější vazbu na vůdce, což v sobě skrývá i riziko problému separační úzkosti. Ve spojení s nečinností to může být problém. Také docela hodně chovatelů trialáků prodává štěňata pouze zájemcům o aktivní využití....

Fresh
Obrázek uživatele Fresh
Offline
Viděn(a): 7 let 10 měsíců zpět
Registrace: 30.3.2008
Efka: samozrejme, ze to zadny

Efka: samozrejme, ze to zadny ulet neni. Sama pises, ze se s nim pracovnimu vycviku budes venovat, byt jen "rekreacne" - kdybys napsala, ze vubec, ze bude jen lezet na gauci a pujde 2x denne na 15min ven, tak bych ti asi doporucil to, co vyse Veronika - kup si morce:) Takhle je to uplne ok. Kazdy pes se samozrejme utvari i podle pusobeni sveho okoli a je jedno, jestli je to trial nebo show nebo jakekoliv jine plemeno. Kdyz si psa naucis, ze chodi na 2hod rano a na 3hod odpoledne, asi brzo zjistis, ze mas doma demolicni cetu, jakmile mu nebudes schopna davat to, na co je zvykly. Proste pokud se tomu psovi hodlas aspon trochu aktivne venovat, tak bych z toho vubec nedelal zadnou velkou vedu;)

 

Hlavne asi nejdulezitejsi rada...kdyz se ptas na trialy, ptej se primarne tech, kteri je maji a nejlepe tech, kteri mohou srovnavat...jak se show, tak treba i s jinymi plemeny. Od lidi, kteri jich videli par a maximalne z rychliku, se vetsinou dozvis tak akorat spoustu nesmyslu:(

VeVes
Obrázek uživatele VeVes
Offline
Viděn(a): 4 roky 8 měsíců zpět
Moderátor
Registrace: 18.5.2007
Pokud i lidi co je mají

Pokud i lidi co je mají doporučí, že si je může pořídit i ten co nebude aktivně (denně) pracovat, tak to asi nebude tak hrozné, ne? :). Já jsem si původně chtěla pořídit australskou kelpii, ale každý chovatel, kterého jsem oslovila se jako první ptal "co se s tím psem budete chtít dělat", když jsem řekla, že netuším, a že pokud něco, tak jen rekreačně, tak mi popisovali, co vše se může se psem stát (deprivace, sebepoškozování, labilita), když nebude mít denně minimálně hodinu aktivní procházky (a to platí jen v případě, kdy má páníček 40 horečky), jinak práce, práce, běhání, cvičení - několik hodin denně aktivit. Proto jsem od toho ustoupila a pořídila si raději plemeno, které je sice také hodně akční (jak není aspoň jednou denně dlouhá procházka, tak zlobí), ale když je mi jeden den opravdu zle a zaměstnám mu hlavu + ho nechám se s druhou fenou vyřádit alespoň za barákem, tak mi na tom gauči přežije :). Přesto je to rozdíl od labradora, který, když se nic neděje, tak ten den prostě prospí a žíly mu to netrhá :). 

 

Jinak myslím, že takový boom jako zažili labradoři se trialů týkat nebude. Většina lidí si tyto psy pořizuje na práci a je nemálo takových co preferují tento typ psa od "medvídka". Většina ras v tomto směru doplatí na líbivý vzhled a to se myslím (bez urážky) tralaláka, co se týče pohledu široké veřejnosti netýká. 

 

Jen poznámka: já o trialech nevím zbla nic, píšu to jen pro srovnání s jiným plemenem, viz právě ta australská kelpie, která je prý vhodná jen pro lidi, kteří opravdu budou aktivně se psem něco dělat, jezdit po zkouškách, ať už agility, pasení, dog dancing, frisbee, prostě cokoli co ten pes může dělat :). Jako náhradní variantu mi chovatelé nabízeli australského ovčáka, který má prý zlatou povahu, je perfektní na výchovu i výcvik a v případě, že se páníčkovi fakt nechce, tak mu bude spokojeně odpočívat po boku na posteli :). 

Verča a Aisha (9.1. 2006), Praha
"Stáváš se navždy zodpovědným za to, cos k sobě připoutal." (Malý princ - Antoine de Saint-Exupéry) 

Bailiška
Obrázek uživatele Bailiška
Offline
Viděn(a): 6 let 8 měsíců zpět
Registrace: 19.5.2009
Freshi, pokud jde o Efku,

Freshi, pokud jde o Efku, zrovna v tomto případě nepochybuji, že by si trialáčka klidně pořídit mohla. Její Bayshenka rozhodně nedostatkem aktivity netrpí. Ale pod pojmem ideální rodinný pes si spousta lidí představí zvíře, které bude samovolně hodné, nemusí se venčit, cvičit a vůbec mu věnovat příliš pozornosti. Jistě jsou psi, kterým takový život docela vyhovuje a zvyknou si, ale zrovna trialáčka by mi bylo dost líto. Proto bych ho takovým lidem doporučovala jen velmi obezřetně, kvůli němu samotnému. Vím, že to nejsou žádní šílenci, i když vlastní zkušenost s nimi nemám, ale myslím si, že každý inteligentní temperamentní tvor strádá, pokud nemá dostatečné vyžití a psychickou stimulaci. Nejsem si jist

veronika
Obrázek uživatele veronika
Offline
Viděn(a): 4 roky 8 měsíců zpět
Registrace: 12.4.2007
pořídit si triala jako

pořídit si triala jako rodinného psa s tím, že bychom se pracovnímu výcviku věnovali jen "rekreačně", bez ambicí vítězit

ja sem si poridila polotriala do totoznych podminek a vlastne i predtim show a ani jedna nevypada, ze by trpela. A to se ani nestotoznuju s pristupem nekolik hodin denne aktivit, mam ke psum i svuj zivot, praci a jiny koniky a muj den ma pouze 24 hod, z nichz aspon 6 musim prospat :-) Dodnes se venuju vsemu jen rekreacne a asi na tom nebudu nic menit, ale to prece neznamena, ze mi ti coklove lezej doma na gauci a nic nedelaj jak je rok dlouhej.

 

Ja si pod pojmem rodinnej pes predstavuju psa pro soubor lidi - mama, tata, decka. Do situace, jakou popisuje petra, bych nedoporucila zadnyho psa, vencit, cvicit a starat se o  nej potrebuje i ten nejmensi. Stradal by kazdej pes, triala nevyjimaje.

veronika & retrívři v útulcích

 

jana33
Obrázek uživatele jana33
Offline
Viděn(a): 4 roky 2 měsíců zpět
Registrace: 14.5.2007
Tralaláci nejsou můj obor,ale

Tralaláci nejsou můj obor,ale podle mě je to stejně jako jinde ne o výběru tralalák nebo klasika,ale o výběru konkrétního jedince. Určitě se i u tralaláků vyskytují klidnější flegmatičtější štěnda,stejně jako se u vrhů show labíků vyskytují hyperaktivní rakety. Takže pokud chci psa "jen" jako parťáka na procházky do rodiny šáhnu po klidnějším štěndu,pokud si štěndo pořizuju už s tím,že s ním chci aktivně cvičit nebo si ho rovnou pořizuju na práci do honitby, šáhnu po tom temperamentnějším. Pokud si jako společníka pořídím nejtemperamentnější show štěndo,budu pravděpodobně míň spokojená,než když si vezmu z tralalácký linie to nejklidnější. Takže to je nejen o výběru plemene nebo linie,ale hlavně o výběru konkrétního jedince,který bude odpovídat mému životnímu stylu. Když si to vezmu u nás,tak nejstarší Sam už byl od mlada flegmatik,který se samozřejmě venku v zapachovaným terénu změnil v lítající střelu,ale když jsem byla týden nemocná,tak spokojeně ležel vedle mě a nic mu nechybělo. Naopak nejmladší Fanča dostála svému postavení nejtemperamentnějšího štěněte z vrhu a rozhodně bych jí nedoporučila nikomu,kdo by jí chtěl jako prvního psa, jediného psa, psa do města a "jen" jako společníka,protože takový člověk by z něj byl nešťastný a ona by taky spokojená nebyla

Jana a smečka

Stránky