Krycí psi (a barva)

50 příspěvků / 0 nových
Poslední
seo
Obrázek uživatele seo
Offline
Viděn(a): 9 let 5 měsíců zpět
Registrace: 31.7.2009
Krycí psi (a barva)

vzhledem k tomu, že se v labradorech zase moc nevyznám bych se ráda informovala, jak je to s barvami a vhodnou kombinací při krytí. řeší se nějak dispozice barev krycího psa (vycházím pouze ze zkušenosti u flatů, kdy pes černý nebo hnědý může mít potvrzenou vlohu pro přenos hnědé případně i žluté barvy - ale u labradorů jsou povoleny všechny tři barvy) - dělají se vůbec u labíků testy na přenos vlohy? existují nějaká obecná pravidla která barva se kterou je vhodná v případě krytí? uvedu rovnou konkrétní příklad - krytí hnědé feny... (pokud máte i nápad na konkrétní krycí psy prosím jména).

Efka
Obrázek uživatele Efka
Offline
Viděn(a): 6 let 9 měsíců zpět
Registrace: 26.8.2009
Převzato z

Převzato z http://www.riverdance.wbs.cz/Clanky.html:

Dědičnost zbarvení

Pro labradory je přípustné černé, žluté nebo čokoládově hnědé zbarvení. Žlutá pak může být od smetanové až po liščí červeň. O skutečném zbarvení jedince rozhodují dva geny - B a E. Po každém rodiči zdědí pes jednu sadu genů, má tudíž každý gen dvakrát. Konkrétní forma genu se nazývá alela. Různé alely nejsou rovnocenné, jedna je vždy dominantní, má přednost. Pokud bude mít jedinec pro určitou vlohu dvě různé alely, projeví se pouze ta dominantní. Recesivní alela zůstává skrytá, nevyužitá, může však být předána potomstvu. Gen B se vyskytuje ve formě B (dominantní vloha pro černou barvu) nebo b (recesivní vloha pro hnědou barvu). Kombinace BB i Bb se tedy navenek projeví stejně - jedinec bude černý. Pouze pokud nese kombinaci bb, bude hnědý. Aby to nebylo tak úplně jednoduché, záleží ještě na genu E. Jeho dominantní forma E umožňuje plné projevení pigmentace, dané genem B. Recesivní forma e však způsobuje potlačení pigmentace a jedinec je žlutý. Kombinace EE i Ee nemění nijak projevení genu B, pouze kombinace ee způsobí zesvětlení. Nežádoucí je kombinace vloh pro hnědou a žlutou barvu - takový pes je žlutý, ale má špatně pigmentované sliznice a nosní houbu, má je celoročně růžové. U žlutých jedinců je jinak přípustné zesvětlení nosní houby v zimních měsících. Problém je v tom, že jak alela b(hnědá), tak alela e(žlutá), jsou recesivní, mohou být tudíž děděny skrytě.

Jaké jsou tedy možné kombinace genů?

BB EE - pes bude černý

BB Ee - pes bude černý, může předávat vlohu pro žlutou barvu potomstvu

BB ee - pes bude žlutý s tmavým nosem, očima i pysky

Bb EE - pes bude černý, může předávat vlohu pro hnědou barvu potpmstvu

BbEe - pes bude černý, potomstvu může předávat vlohu pro hnědou i žlutou barvu

bbEE - pes bude hnědý, dobře pigmentovaný

bbEe - pes bude hnědý, světlejšího odstínu a barvy očí, může předávat potomstvu vlohu pro žlutou barvu

bbee - pes bude žlutý, s růžovým nosem, pysky a světlýma očima

Při výběru partnerů ke krytí je tudíž třeba znát nejen fenotyp (jak pes vypadá), ale i genotyp (jaké vlohy nese a předává potomstvu). Tak například zkřížením dvou černých jedinců, kterí však budou mít genotyp BbEe, může vzniknout nežádoucí žlutý jedinec se špatnou pigmentací. Dva žlutí nebo dva hnědí partneři nemohou dát černé štěně.

 

Tedy, mými slovy:

VELMI zjednodušeně se dá říct, že se nesmí kombinovat hnědá se žlutou - tím může vzniknout nežádoucí "Dudley" labrador - žlutý a bez pigmentu, jako třeba tady.


Testy se samozřejmě dělají, ale zase je to o penězích... :-(


 

 

 

Eva, Baysha (* 12. 5. 2010) a Brego (* 29. 11. 2012)

Ewiczka
Obrázek uživatele Ewiczka
Offline
Viděn(a): 2 roky 11 měsíců zpět
Moderátor
Registrace: 27.10.2007
Evï, já se taky zeptám.

Evï, já se taky zeptám. Viděla jsem na www, že pes byl žlutý a měl vlohu pro všechny 3 barvy, to je také možné? Nějak tuto variantu tady nevidím. Jinak děkujeme za osvětu. SmÄ›ju se

 

takto:

Bb-ee carries black, yelow and chocolate
seo
Obrázek uživatele seo
Offline
Viděn(a): 9 let 5 měsíců zpět
Registrace: 31.7.2009
Evo, díky... právě jsem se u

Evo, díky... právě jsem se u labíků nikde moc nesetkala s tím, že by majitel krycího psa informoval o genotypu a měl ho udělaný...

 

obecně bych teda na hnědou fenu (která nemá nic moc pigment - i když to může být žrádlem) raději dala černého psa - kvůli pigmentu (a pominu fakt, že páníčkové nechtějí žlutá štěňata, to ovšem těžko ovlivní pokud fena ponese žlutou a pes třeba taky) - čistě BBEE asi u labíků nebude žádný (nebo se pletu? - právě netuším jestli jsou linie založené na jedné barvě), takže černý s hnědou, případně i žlutou vlohou... je to tak?

 

 

Jackey
Obrázek uživatele Jackey
Offline
Viděn(a): 7 let 1 měsíc zpět
Registrace: 2.5.2007
Podle mě by testování

Podle mě by testování genotypu měla být jen další samozřejmost v chovu...pokud chci cíleně vybírat psa,tak i přece tohle je dost významným ukazatelem...

 

A i u LR existují černí dominanti:o)

 

 

waw
Obrázek uživatele waw
Offline
Viděn(a): 4 roky 10 měsíců zpět
Moderátor
Registrace: 10.4.2007
Není to tak - na hnědou fenu

Není to tak - na hnědou fenu určitě ne psa se žlutou vlohou, kor jestli má sama problémy s pigmentem. Buď černého s hnědou vlohou, nebo hnědého (nejlépe bez žlutého genu), případně dominantně černého, ale z toho by nebyla hnědá štěňata.

 

Trochu mimo téma, ale přece - je 100% nutné, aby ta fena měla štěňata? Je něčím výjimečná, něco do chovu přinese, má veškeré zdravotní testy? Já když se dívám kolem sebe na ta kvanta a kvanta vyprodukovaných štěňat labíků, s pochybnouu kvalitou, tak si myslím, že by si to dvě třetiny lidí klidně mohly odpustit. Dokonce o tom píše Korda ve zprávě - že se loni narodilo více hnědých štěňat, než jiných barev, ale kvalita je velmi špatná..

Efka
Obrázek uživatele Efka
Offline
Viděn(a): 6 let 9 měsíců zpět
Registrace: 26.8.2009
Ewiczka - normální žlutý pes

Ewiczka - normální žlutý pes s tmavým pigmentem může mít genotyp BBee nebo Bbee. Taky tady tu druhou variantu nevidím, možná proto, že by se správně neměly linie "obsahující" žlutý gen e neměly míchat s genem b pro hnědou barvu. Protože když pak zkřížíš dva jedince s tímhle genotypem (Bbee x Bbee), může vzniknout Dudley (bbee), žlutý bez pigmentu.

 

 

 

Eva, Baysha (* 12. 5. 2010) a Brego (* 29. 11. 2012)

Efka
Obrázek uživatele Efka
Offline
Viděn(a): 6 let 9 měsíců zpět
Registrace: 26.8.2009
seo: krycí pes pro hnědou

seo: krycí pes pro hnědou fenu by NEMĚL mít žlutý gen e. Zvlášť jestli má fena světlejší pigment, to znamená, že pravděpodobně sama žlutý gen nese (bbEe). Takže buď psa otestovaného, nebo případně pokud už má víc potomků, dá se to odhadnout i podle jejich barvy. Povolené genotypy tedy jsou:

BBEE - dominantní černý, všechna štěňata budou černá

BbEE - černý nesoucí hnědý gen, štěňata budou černá a hnědá

bbEE - hnědý, všechna štěňata budou hnědá

 

 

 

Eva, Baysha (* 12. 5. 2010) a Brego (* 29. 11. 2012)

seo
Obrázek uživatele seo
Offline
Viděn(a): 9 let 5 měsíců zpět
Registrace: 31.7.2009
waw no samozřejmě to nutné

waw

no samozřejmě to nutné není, ale nejedná se o moji fenu, ale o fenu známých. vzhledem k tomu, že paní chtěla na feně seknout štěňata rovnou bezpapírová považuju za svůj úspěch, že se mi podařilo ji přesvědčit, když už má fenu s papíry aby ji řádně uchovnila (a to včetně loktů, které nejsou zatím u KCHLS povinné, očí a patel). další přesvědčování, zda štěńata budou nebo nebudou je ve fázi jednání potom... nemůžu se vyjádřit k přínosu např. v oblasti rodokmenu a předků, páč v labíků jsem naprosto mimo kdo byl dobrej a kdo prasil chov. v oblasti výstav si myslím, že fena je pěkná a má na to mít i nějaký ten titul. v oblasti pracovní se mi fena jeví jako hodně dobrá. na to, že systematicky zatím nepracuje se do každé činnosti hrne s nadšením a i přesto, že třeba měla zvěř poprvé v tlamě až v roce věku ji čapla naprosto bez váhání. v poli je samostatná a myslím, že pracovní pes by z ní byl dobrý.

samozřejmě jednání majitelů neovlivním, pokud se rozhodnou štěńata mít těžko jim to zakážu, ale když už mám jistý vliv tak ho využiju pro to, aby vrh byl kvalitnější než kdyby vybrali prvního psa, který jim padne do oka na výstavě.

seo
Obrázek uživatele seo
Offline
Viděn(a): 9 let 5 měsíců zpět
Registrace: 31.7.2009
jo chápu (koneckonců i u těch

jo chápu (koneckonců i u těch flatů je to stejné, kdo má žlutý gen si skoro nešktne) - ale pořád to stojí na tom, že to u psa možná nezjistím. takže v tomhle případě bude dobré zvolit psa již s potomky, aby byla vidět barva.

osobně si myslím, že světlost barvy u feny je částečně i krmivem (moc vit. A, respektive betakarotenu), její rodokmen jsem viděla jen jednou a mám tucha, že tam někdo z prarodičů byl žlutý, takže přenos žluté je docela pravděpodobný.

pro podpoření pigmentu bych možná vyloučila i psa s genotypem bbEE. hnědá štěňata jsou sice popoulární, ale přesně jak psala waw (a četla jsem tu zprávu od Kordy taky) na nich se chov nedá udržet.

u flatů se např. nedoporučuje krýt hnědou fenu hnědým psem, né že by ty rady někdo využíval, ale na štěňatech je potom vidět výrazná ztráta pigmentu.

Efka
Obrázek uživatele Efka
Offline
Viděn(a): 6 let 9 měsíců zpět
Registrace: 26.8.2009
Jj, genetika barev je u

Jj, genetika barev je u labíků úplně stejná jako u flatů - s tím rozdílem, že u flatů je nepřípustný jakýkoliv žlutý jedinec, kdežto u labíků jenom žlutý bez pigmentu.

S tou hnědou u flatů to tak úplně nechápu - přece je jedno, jestli má hnědý flat genotyp bb po dvou hnědých rodičích, nebo po hnědém a černém, geny jsou v obou případech stejnéNechápu Pokud se do toho teda nemotá ještě i žlutý gen...

 

 

 

Eva, Baysha (* 12. 5. 2010) a Brego (* 29. 11. 2012)

Stránky