Příběh zastřelených labradorů

4 příspěvků / 0 nových
Poslední
jc
Obrázek uživatele jc
Offline
Viděn(a): 5 dnů 1 hodina zpět
Admin
Registrace: 6.2.2008
Příběh zastřelených labradorů

Před časem jsem narazil na stránku, kde bylo popsáno zbytečné zabití dvou psů. Psy už nikdo nevrátí, ale asi se shodneme na tom, že to těm zabijákům nemělo projít. Psal jsem do několika redakcí, ale buď vůbec neodpověděli, nebo napsali, že už je to na publikaci moc stará záležitost. Proto píšu sem - třeba někoho z vás napadne, co se s tím ještě dá (legálního a nenásilného) udělat.

 

Souhrn faktů:

 

* Ztrátu psů, kteří utekli za háravou fenou, nahlásili majitélé policii den po jejich ztrátě a o několik dní později se dozvěděli, že v cca 15km vzdálené obci byli zastřeleni.
* Důvod pro jejich zastřelení mělo být údajné napadení člověka, konkrétně cca 20 let starého syna tehdejšího příslušníka policie.
* Bylo podáno trestní oznámení, po kterém přivolaný soudní znalec vyvrátil možnost napadení. Jediné, čím se psi provinili, bylo to, že se pohybovali na cizím pozemku.
* Jeden ze psů byl těžce postřelený a trvalo nejméně 4 hodiny, než byl převezen k veterináři a utracen.
* Případ byl v průběhu šetření předán jinému státnímu zástupci, který v konečném rozhodnutí konstatoval, že došlo k pouhému omylu. Přitom nejde o jediné psy, které dotyčný nebo dotyční (není jisté, jestli střílel otec nebo syn) zastřelili.
* Zmíněná chovatelská stanice labradorských retrívrů byla v té době v provozu cca 25 let. Poskytuje psy jako asistenční a vodící. Jeden pes byl vlastní odchov, druhý import z Austrálie. Oba byli tetovaní a měli zkoušku povahy (OVVR). Ta vylučuje psy, kteří jsou agresivní vůči jiným psům nebo lidem, psy bázlivé apod.
* Tato událost je z r. 2004 a dodnes nedošlo k žádné omluvě natož vyrovnání. 

 

Zmíněná stránka: http://www.labradori.euweb.cz/tragedie.htm

jana33
Obrázek uživatele jana33
Offline
Viděn(a): 4 roky 2 měsíců zpět
Registrace: 14.5.2007
Obávám se,že po sedmi letech

Obávám se,že po sedmi letech to bude určitě promlčený. Je taky otázka,jestli se nechala dělat pitva, jestli mají chovatelé svědectví,důkazy atd. A ptal jsi se vůbec,jestli se oni k tomu chtějí vracet? Jde o chs ze severu Čech,že?

Jana a smečka

jana33
Obrázek uživatele jana33
Offline
Viděn(a): 4 roky 2 měsíců zpět
Registrace: 14.5.2007
Aha,máš tam i odkaz na

Aha,máš tam i odkaz na stránky,to jsem si nevšimla

Jana a smečka

jc
Obrázek uživatele jc
Offline
Viděn(a): 5 dnů 1 hodina zpět
Admin
Registrace: 6.2.2008
S majitelema jsem to resil -

S majitelema jsem to resil - taky nejsou radi, ze to vysumelo. Maji sice spoustu papiru, ale u soudu uz zrejme neni sance. Mozna kdyby tenkrat platila ta uvazovana zmena obcanskyho zakonika a zvirata nebyly "veci".

 

Bydlite nekdo v okoli? Mozna by obcas neuskodilo zazvonit u pana Stribrneho a slusne se ho zeptat, jestli jeste strili psy. Ja to mam dve hodiny cesty a k nejaky jednorazovy akci bych se pripojil, ale mam pocit, ze to nestaci.

Honza, Irena a Fox (*25.1.2017)