Labrador do garsónky

6 příspěvků / 0 nových
Poslední
Zarja
Obrázek uživatele Zarja
Offline
Viděn(a): 8 let 5 měsíců zpět
Registrace: 27.5.2012
Labrador do garsónky

Milí chovatelia labradorov, obraciam sa na Vás s prosbou o radu. Momentálne žiadneho psíka nemám, minulý týždeň som sa musela rozlúčiť s fenkou kokršpaniela, a aj keď je to ešte veľmi skoro, psík mi chýba - dokonca aj veci ako poblinkaná deka, či zablatené stopy labiek na posteli. Pri prezeraní psov v útulku ma zaujal jeden labrador, je to 1 a pol ročný pes. Neviem čím to je, neviem prečo je v útulku, ani aký je. Ale v očiach má niečo, čo ma hypnotizuje. Samozrejme, nevezmem si psa domov len na základe fotky, ale predtým, než sa na neho pôjdem pozrieť a povypytovať, chcela by som poznať Váš názor a zvážiť všetko s chladnou hlavou. Prakticky okamžite som začala googliť s úmyslom dozvedieť sa o plemene čo najviac, a z niekoľkých vecí mám strach. Tá prvá je, že bývame v garsónke (nie navždy, ale ešte tak rok určite). Myslím, že psovi je jedno či má byt 20 alebo 60m2, ani vo veľkom byte sa nevybehá a musí ísť von, skôr mi ide o veci, ktoré pred ním nemôžem schovať - hlavne predlžovačky, káble, počítač, ventilátor... (s kokríkom nebol najmenší problém) Druhá je naviazanosť psa na majiteľa, priateľ pracuje, ja som študentka, psík by bol sám doma maximálne 3 dni v týždni po 5 hodín, plus občas nejaká hodinka na nákup či plaváreň. Je to na labradora veľa? Chcem psa ako spoločníka, ale nebudem sa mu môcť venovať 24 hodín denne. Nepotrebujem ho cvičiť, stačia mi základné povely a to, že psa môžem voľne pustiť a neujde mi. Ďalšia vec je pohyb. Teraz zvykneme ísť 2-3 krát do týždňa na 3-4 hodiny do lesa, ak by som mala psíka, nebol by problém ísť okrem toho každý deň na hodinku s ním von, plus normálne pravidelné venčenie. Bude mu to stačiť? Sme radi vonku a pohyb nám len prospeje, ale zas nie sme zarytí športovci, a niekedy sa proste nedá (učenie, choroba...). Tiež by sa mi od Vás hodili tipy, na čo sa mám povypytovať, na čo sa zamerať, na čo si dať pozor, až sa pôjdem pozrieť do útulku. Mne je jedno aké plemeno psa budem mať, nemám vyhranený názor, do útulku chcem ísť kvôli dobrému pocitu. Ak si myslíte, že labrador pre mňa nie je ten pravý, uvítam aj tipy, na aké plemeno sa zamerať. Kokršpaniela asi nechcem, pri pohľade na neho sa mi zviera žalúdok. A keď už budem mať psa, chcem aby to bol najšťastnejší pes na svete.

veronika
Obrázek uživatele veronika
Offline
Viděn(a): 4 roky 8 měsíců zpět
Registrace: 12.4.2007
Zarjo, gratuluju k vyberu psa

Zarjo, gratuluju k vyberu psa z utulku!

Labikovi garsonka pranic nevadi, kdyz ho vybehas venku, tak se doma smota do klubicka a spi. Pak je jedno jestli spi v garsonce nebo ve vlastnim pokoji. Ohledne kabelu bych se trosku bala a navykala psa na klec nebo ohradku, je to velmi prakticky. Pokud mas blok na psa k kleci, pak doporucuju vsechny kabely a nebezpecny veci schovat, at si nemuze ublizit. Pokud ho navyknes na 4hod prochazky, pak bych ho kratky prochazce zabavila necim doma - staci treba naplnit ten kong (pokud nebude cas na nejakou interakci s tebou).

Urcite se optej, kde se v utulku vzal. V tomhle veku ho tam klidne mohla umistit naka rodina kvuli temperamentu, kterej nezvladala. To by byla ta nejlepsi moznost, pak je jeste tisic dalsich. Urcite se optej, jak se tam chova, co psi, co lidi atd. On se pak stejne vyloupne, ale jako zaklad by to mohlo stacit. Vetsina utulku dava moznost psa vratit, pokud se bude dit neco zasadniho, s cim si novej majitel neporadi. Kazdopadne drzim palce, at vam to spolu jde:-)

veronika & retrívři v útulcích

 

Zarja
Obrázek uživatele Zarja
Offline
Viděn(a): 8 let 5 měsíců zpět
Registrace: 27.5.2012
Klietku som nikdy nepoužila,

Klietku som nikdy nepoužila, tak na ňu názor nemám. Tu je ale ten problém, že by som ju nemala kam umiestniť. 1 posteľ, 3 skrinky, 1 pracovný stôl, 1 nočný stolík a 1 stolička a bytík je saturovaný. Rotoped už je naviac a pravidelne o neho zakopávam. Už teraz by sa sem ani klietka pre škrečka nevošla. A chudák chlap si večer na zem hodí matrac a spí tam :-) (Už si viem predstaviť ako by sa pes zatváril a kde by spal :-))) Ale zas prekračovať psa rozvaleného na zemi či v pelíšku mi nevadí, na to som zvyknutá. A asi je to jednoduchšie než preskakovať klietku :-) Takže lepšie riešenie pre nás je zabezpečiť káble, už len vyšpekulovať ako. Ale som rada, že môj nápad nie je považovaný za hlúpy, chvíľu som bola na vážkach. Stále mám z toho strach, hlavne z vystrájania počas našej neprítomnosti doma. Susedia sú tu prevažne dôchodcovia. A vráteniu psa do útulku by som sa veľmi rada vyhla, preto tuho premýšľam. Ďakujem veľmi pekne za reakciu :-)

alohai
Obrázek uživatele alohai
Offline
Viděn(a): 4 roky 4 měsíců zpět
Registrace: 5.6.2008
Kdysi mi náš veterinář řekl,

Kdysi mi náš veterinář řekl, že labradorovi je úplně jedno, na jakém a jak velkém místě žije, ale že hlavní pro něj je společnost jeho páníčka. Tudíž že může být šťastný na pár metrech čtverečních v paneláku se svým pánečkem, ale nešťastný na velké zahradě, kde je sám. Já mám Darču v paneláku, ne sice v garsonce, ale ono je to víceméně jedno, protože pokud nejsem doma, tak ten čas tráví v obýváku ve svém křesle, a pokud doma jsem, jako např. teď, tak mě následuje tam, kde zrovna pobývám. Teď právě ji mám za židlí u počítače, kde podřimuje. A když přijde návštěva a jsme třeba všichni nasulcovaní v kuchyni, tak se tam k nám nacpe i Darča, a to nejraději pod stůl. Směju se

Taky si myslím, že pes starý rok a půl by už nemusel své okolí nijak devastovat. Ale to samozřejmě záleží na temperamentu a na tom, co prožil předtím, než se do útulku dostal. Však se na všechno důkladně vyptej, jak radí Veronika, a pak to ještě promysli, zda to bude pes vhodný do bytu.

Co se týká těch kabelů, zkuste vymyslit nějaké bariéry, aby se k nim nedostal. Nebo, co půjde, hodit nahoru. Já takhle měla kdysi vedený telefonní kabel ( před Darčou jsem si vzala týranou fenku s nadměrným temperamentem, bylo to peklo, zničená domácnost i nervy, ale stejně jsem neměla to srdce ji dát pryč. A až se konečně zklidnila, tak nám umřela, v 9 a půl letech.) U Darči jsem tyhle problémy neměla, odnesly to jen lišty u lina a pár bot.

Tak moc držím palce, aby vám to vyšlo a pejsek aby u vás našel pěkný a trvalý domov. Protože pak ho vracet, to by bylo hodně traumatizující a smutné, pro vás všechny...

Lída + Rita (*1.4. 2013)

alohai
Obrázek uživatele alohai
Offline
Viděn(a): 4 roky 4 měsíců zpět
Registrace: 5.6.2008
Ještě by bylo dobré, abyste

Ještě by bylo dobré, abyste si, nejlépe na střídačku, zajistili pár dní volna, aby měl pes dost času si přivyknout na vás a na nový domov. Postupně ho navykejte na vaši nepřítomnost, a při vašem návratu ho vždy náležitě hodně pochvalte a odměňte malým pamlskem, samozřejmě, pokud bude klidný a nebude vyvádět. Doporučuji při odchodu se nijak neloučit, já říkám Darče "tak čau, jdu makat", ale při příchodu hladím, drbu, chválím a hlavně dám pamlsekSmích. Na to už, potvora jedna, čeká a strká čumák k poličce s odměnami.

Až se rozhodnete, zda si pejska opravdu vezmete, nadhoďte to nejbližším sousedům a požádejte je o trpělivost a pochopení. Ujistěte je, že se budete snažit o bezproblémové soužití, a předem je požádejte o prominutí, pokud by to nešlo tak rychle, jak si vy myslíte. Myslím si, že pokud jsou to normální lidi, tak to pochopí a bude to v pohodě. Směju se

Lída + Rita (*1.4. 2013)

lucifer
Obrázek uživatele lucifer
Offline
Viděn(a): 6 let 4 měsíců zpět
Registrace: 6.10.2010
pripajam sa k volbe psika z

pripajam sa k volbe psika z utulku.

S tym casom ktory mu venovat nebudes. 3 dni a po 5 hodin si myslim, ze by v pohode pes zvladol. Nie si urcite sama, co musis do skoly alebo do roboty, a dokonca aj na viac hodin. To ze bude pes v mensom byte, nez 150 m2, to moc neries, moj pes so mnou a za mnou chodi vsade, v zahrade ani na opacnej strane domu nevydrzi a uteka si lahnut tam, kde prave nieco robim.

Drzim palce.