Špatně rostená kost

27 příspěvků / 0 nových
Poslední
Lucy_m
Obrázek uživatele Lucy_m
Offline
Viděn(a): 5 let 3 měsíců zpět
Registrace: 20.7.2011
Špatně rostená kost

Byla jsem dnes s Akimem na rentgenu loktů, kvůli tomu jak vytáčí přední tlapky jakoby do stran - když sedí nebo stojí. Moc dobré zprávy nemám. Klouby - lokty, se zatím zdají být v pořádku, ještě není vyhrané protože je pořád ve vývinu, ale momentálně vypadají v pořádku. Bohužel mu ale špatně rostou obě kosti. V každé noze má vlastně dvě kosti které rostou vedle sebe a mezi nima je úzká mezera. Růst té jedné kosti se už zastavil, ale ta druhá ještě pořád roste a ta mezera se tím pořád zvětšuje. A to způsobuje že ty tlapky vytáčí do stran. Snad jsem to napsala aspoň trochu srozumitelně. Růst by se měl zastavit v 10-12 měsících, takže je pravděpodobnost že se to bude ještě zhoršovat. Navrhli mně operaci, ale musím se rozhodnout už do zítřka. Oni nad tím ještě popřemýšlí a poradí se s dalším doktorem co bude nejlepší. A zítra mně řeknou. Nebolí ho to, ani nijak neomezuje. Ale samo se mu to nikdy nezlepší, nemohla bych ho nikdy uchovnit, žádné výstavy apod. Chtěla jsem po něm štěňátka, ale o to mně tak ani nejde. Bojím se aby se mu to moc nezhoršilo a v budoucnu ho to nějak neomezovalo. Tak teď nevím jak se rozhodnout. Cena je cca 6tis. za jednu nohu, každá by se dělala zvlášť, pár dní po sobě. Kvůli tomu aby byl co nejkratší dobu v narkoze. Co byste udělali vy? Šli byste do té operace nebo ne?

Ewiczka
Obrázek uživatele Ewiczka
Offline
Viděn(a): 2 roky 11 měsíců zpět
Moderátor
Registrace: 27.10.2007
Luci, na jaké jste byli

Luci, na jaké jste byli veterině?

Pokud jste nebyli na veterině Brno, konkrétně u pana doktora Nečase nebo Dvořáka, jela bych tam.

 

Nebolí ho to, ani nijak neomezuje.

Tak bych neměla co řešit, na žádnou operaci bych nešla, pokud je to jen "estetické".

Lucy_m
Obrázek uživatele Lucy_m
Offline
Viděn(a): 5 let 3 měsíců zpět
Registrace: 20.7.2011
Jo teď je to jenom estetické,

Jo teď je to jenom estetické, ale já se bojím aby třeba za pár let mu to nezačalo dělat nějaké problémy. Byli jsme na naší veterině co chodíme vždycky, v Brně jsme nebyli. Veterinářka je bezvadná a "kontroluje" ji starší, a snad i zkušený veterinář. Do Brna je to dost od ruky, a autobusem s ním jet nemůžu po narkoze a já neřídím takže by to byl docela problém. A ikdyby jsme tam teď jeli tak to by ho chtěli asi znovu zrentgenovat a musel by znovu pod narkozu. To bych nerada, podle toho jak je ještě teď slabý tak to musí být pro tělo fakt zátěž. A to dostal jenom sedativa.

Lucka & Akim (30.6.2011)

http://akim3006.webnode.cz/

Ewiczka
Obrázek uživatele Ewiczka
Offline
Viděn(a): 2 roky 11 měsíců zpět
Moderátor
Registrace: 27.10.2007
ale já se bojím aby třeba za

ale já se bojím aby třeba za pár let mu to nezačalo dělat nějaké problémy.

Ale to vám má říct veterinář, jaká je budoucnost bez operace.

Já bych zkrátka šla ke specialistům, ostatním nevěřím, už mnoho psů na takové veterináře doplatilo.

Teruska.V
Obrázek uživatele Teruska.V
Offline
Viděn(a): 5 let 10 měsíců zpět
Registrace: 11.4.2008
Ještě bych to probrala

Ještě bych to probrala důkladně s odborníky, ztoho co čtu bych se rozhodla do toho nejít. Pokud by šlo jen o estetiku...

Teruška, Lukáš & smečka

 

Bailiška
Obrázek uživatele Bailiška
Offline
Viděn(a): 6 let 8 měsíců zpět
Registrace: 19.5.2009
Jednoznačně bych chtěla znát

Jednoznačně bych chtěla znát názor ortopeda specialisty. Nikdy bych nenechala operovat netypický ortopedický problém na radu běžného praktického veterináře, byť pečlivého. Tím spíš, že ještě roste a operací se mohou narušit dosud otevřené růstové zóny. Co přesně vlastně chtějí operovat? Nejsem si jist Asymetrický růst těchto kostí je principem vzniku loketní dysplazie....Jsem smutný

Všechno se dá řešit, poproste nějakého kamaráda, aby vás odvezl, rodiče, přeci je někdo, na koho se můžete obrátit? Vyžádejte si snímky od svého veterináře a ukažte je specialistovi, na to máte právo, je to Vaše zvíře!

jana33
Obrázek uživatele jana33
Offline
Viděn(a): 4 roky 2 měsíců zpět
Registrace: 14.5.2007
Podle popisu jde o toto

Podle popisu jde o toto onemocnění http://www.vetcentrum.cz/stodulky/lekar/828/distrakce-radia-a-ulny-nestejnomerny-rust-kosti-loketni-a-kosti-vreteni-

 

Za A-ortopedické problémy musí VŽDY řešit ortoped! Vezměte psa a jděte s ním za specialistou.RTG byste měli dostat od svého ošetřujícího lékaře, zaplatli jste si za něj,nicméně je možné,že si ortoped bude chtít udělat rentgeny své.Pes se na rentgeny pouze seduje, není v nakoze (neplést),není to taková zátěž. Jde o vážný stav a vážnou operaci, nenechte zprasit zvířeti celý život proto,že ho necháte operovat u obvoďáka:-( připravte se ale na to,že cena bude asi vyšší, 6its. se mi zdá u ortopedické operace značně podhodnocené

Za B - nejde o kosmetický problém,bez operace bude mít pes vážné celoživotní následky!

Za C - žádné zvíře s podobnými problémy by nemělo být použito v chovu,ať je to na něm vidět nebo není.

Jana a smečka

Lucy_m
Obrázek uživatele Lucy_m
Offline
Viděn(a): 5 let 3 měsíců zpět
Registrace: 20.7.2011
Veterinář mně řekl že se

Veterinář mně řekl že se jedná v podstatě pouze o estetický problém, že ho to nebude nijak omezovat nebo způsobovat bolest. Že se to sice může zhoršit než se ukončí růst, takže by měl tlapky ještě více do strany, ale že to nepředstavuje žádný zdravotní problém. 

 

Co se týká toho uchovnění, tak já na tom netrvám, samozřejmě že bych chtěla zdravé štěňátka, ale vet mně řekl že kdyby podstoupil operaci tak by byl naprosto v pořádku a tím pádem jsem pochopila že by to na budoucí štěňata žádný vliv nemělo. Myslela jsem si že se nejedná o dědičné onemocnění, tak teď nevím, podle vás je to dědičná nemoc?  

 

Za článek děkuji, je možné že je to náš případ, ale já to posoudit nedokážu. Takže určitě se minimálně telefonicky poptám ortopeda a uvidím co řekne. 

Dnes jsem byla na veterině s nevlastním otcem, sama jsem jít nemohla protože ho neunesu, navíc spícího. Bohužel teď ale mají problémy v práci tak nevím jestli by nás mohl zavézt příští týden do Brna nebo k nějakému specialistovi. Bylo mně řečeno že se to musí řešit okamžitě, protože pokud bych se rozhodla pro operaci tak hned protože až bude ukončený vývoj tak už to nepůjde spravit. Co se týká samotné operace tak by mu prý rozřezali tu kost co už neroste a mezi ty dvě části by dali nějaký tuk a ta kost by se přizpůsobila té rostoucí. Tak mně to bylo vysvětlené. 

 

Jana33: Nevím jak velká je to zátěž, jenom sedativa dostal dnes v 9h a ještě teď spí, když vstane tak se motá, je omámený, nechce vůbec pít, vypadá hrozně utrápeně, až mně to trhá srdce. Každou chvilku kňůčí. Pro jistotu jsem ještě po poledni volala na veterinu jestli to tak má být, nemám zkušenosti tak jsem se radši chtěla zeptat a prý je to v pořádku a během dne bude ok. Asi je i vyčerpaný z hladu protože od včerejška od 17h nejedl a dnes může jídlo dostat až ve 20h, a to jenom poloviční porci.

Lucka & Akim (30.6.2011)

http://akim3006.webnode.cz/

VeVes
Obrázek uživatele VeVes
Offline
Viděn(a): 4 roky 8 měsíců zpět
Moderátor
Registrace: 18.5.2007
Jen takový věcný dotaz - proč

Jen takový věcný dotaz - proč se to musí řešit okamžitě, již včera bylo pozdě, když jde pouze o estetický problém? Kvůli růstu - pozítří už bude mít růstový vývoj u konce?

Pokud by opravdu šlo o estetický problém - proč chceš do psa řezat? Můj pes ná zlomený celý prst a sám ortoped mi řekl, že když to psa nebolí a nevadí mu to, necháme to být. 

 

Vždy jde vše řešit - máš rodinu, přítele,  kamarády, tak sedni s někým do auta a nech psa vyšetřit u ortopeda, jak ti zde radí holky, ten jediný ti řekne co a jak, abys toho později nelitovala u nějakého obvoďáka.

 

S tím jídlem je to taky nesmysl, dej mu normálně nažrat, pokud je vzhůru, menší porci a v pět hodin zbytek.

 


Verča a Aisha (9.1. 2006), Praha
"Stáváš se navždy zodpovědným za to, cos k sobě připoutal." (Malý princ - Antoine de Saint-Exupéry) 

Ewiczka
Obrázek uživatele Ewiczka
Offline
Viděn(a): 2 roky 11 měsíců zpět
Moderátor
Registrace: 27.10.2007
Upřímně se mi váš veterinář

Upřímně se mi váš veterinář nezdá kompetentním toto posoudit.

 

A všichni tady napsali, jet ke specialistovi, auto jde vždy nějak vyřešit, rodina, přátelé ...

 

Štěňata bych vůbec neřešila, v ČR je spousta šampionů, co si nikdy nezakryjí, pokud tvůj pes nebude šampion několika zemí, nebude mít lovecké zkoušky a skvělé zdravotní předpoklady, stejně by si nikdy nezakryl.

To jsou jen naivní představy majitelů prvních labradorů s PP, časem by jsi na to také přišla.

Bailiška
Obrázek uživatele Bailiška
Offline
Viděn(a): 6 let 8 měsíců zpět
Registrace: 19.5.2009
Vidím to stejně jako Jana.

Vidím to stejně jako Jana. Uvidíte co vám řekne ortoped. To co tvrdí váš vet na mne úplně dobře nepůsobí. Na jednu stranu pouze kosmetický problém, na druhou stranu nutnost okamžité náročné operace??? Jsem šokován Tu sedaci museli nějak pokazit, nebo ho zbytečně dali do narkozy. Nedávno mi rentgenovali fenu kvůli vyhodnocení, do pěti minut byla vzhůru, za 15 odešla po svých, pak se dvě hodiny prospala, odpoledne už normálně běhala, večer dostala normoš nažrat.

Každopádně prosím: do chovu ne!

Dejte vědět jak jste pochodili, držím palce, lepí se na vás smůla. Jsem smutný

Stránky