Očkování proti vzteklině

30 příspěvků / 0 nových
Poslední
mmartin
Obrázek uživatele mmartin
Offline
Viděn(a): 5 let 10 měsíců zpět
Registrace: 13.9.2007
Vzhledem k tomu, že zákon je

Vzhledem k tomu, že zákon je nad obecní vyhláškou, tak pokud to je ve vyhlášce opravdu takto, tak to je neplatné... Veterinární zákon 166/1999 Sb. říká

 

§ 4

 (1) Chovatel je povinen

...
f) zajistit, aby byli psi, jakož i lišky a jezevci držení v zajetí, ve stáří od 3 do 6 měsíců platně očkováni proti vzteklině a poté během doby účinnosti předchozí použité očkovací látky přeočkováni, uchovávat doklad o očkování po dobu platnosti očkování a na požádání jej předložit úřednímu veterinárnímu lékaři

martin + labradorky

Boo
Obrázek uživatele Boo
Offline
Viděn(a): 1 rok 10 měsíců zpět
Registrace: 3.8.2011
Zákon je sice výše než

Zákon je sice výše než vyhláška, ale obec má právo obecně závaznou vyhláškou zákon upravit. A bohužel to přímo vychází i z věty, co tu dal Martin: poté během doby účinnosti předchozí použité očkovací látky. Takže město si tuto dobu účinnosti stanovilo na rok. Tak mi to bylo zděleno veterinářem.

Nemůžu najít na stránkách města přímo tu vyhlášku, ale tohle jsem zkopčila z /Hromadného očkování proti vzteklině/ které u nás pořádá město (jen zdůrazňuji že na něj nechodíme, my musíme být VIP přímo v ordinaci a s piškotkem!!!!):

 

Každý  chovatel  je  povinen zajistit,  aby  byli  psi  a  některá  další  zvířata držená  v  zajetí,  jakmile  dosáhnou stáří  3  měsíců  a  poté  vždy  jednou  za rok  očkováni proti vzteklině.

 

Takže mám přímo i v pasu datum očkování od 19.10.2011-19.10.2012 vakcínou Rabisin. Bohužel já si to nevymyslela, jednou je to povinné, tak je to povinné. Zatím jsme sice píchanec měli jen jednou, ale bez známek únavy či nějaké hypersenzitivity. 

 

 

Eliška & Boo (29.5.2011), Karviná

 

waw
Obrázek uživatele waw
Offline
Viděn(a): 4 roky 10 měsíců zpět
Moderátor
Registrace: 10.4.2007
Tak Rabisin je zrovna

Tak Rabisin je zrovna tříletý, to bych teda každoročně do psa nenechala píchat.

U nás v obci taky probíhá každoroční očkování proti vzteklině - chodí tam starousedlíci a důchodci, kteří jsou rádi, že nemusejí nikam jezdit. A text je tam prakticky stejný - jednou ročně musí být pes očkován (očkují nějakou levnou jednoroční vakcínou). Nicméně "nic víc" bych za tím nehledala - spousta úředníků nemá o nějakých víceletých vakcínách ani tušení, i ve výstavních propozicích tuto formulku pozměnili jen někteří pořadatelé..

Veterináři se samozřejmě vyplatí, když chodíte očkovat ročně, asi proto vám to takto podal..

VeVes
Obrázek uživatele VeVes
Offline
Viděn(a): 4 roky 8 měsíců zpět
Moderátor
Registrace: 18.5.2007
doby účinnosti předchozí

doby účinnosti předchozí použité očkovací látky - z této věty vychází přesně to co je tam napsané a Rabisin je tříletý, takže pokud ho naočkuje veterinář, tak budete mít v očkovacím průkazu revakcinaci, až za tři roky a obec nemůže nic - dle zákona je to tak správně. Takže tady vidím jako problém spíš neochotu veterináře, než obecní vyhlášku.

Verča a Aisha (9.1. 2006), Praha
"Stáváš se navždy zodpovědným za to, cos k sobě připoutal." (Malý princ - Antoine de Saint-Exupéry) 

Boo
Obrázek uživatele Boo
Offline
Viděn(a): 1 rok 10 měsíců zpět
Registrace: 3.8.2011
Každopádně napíšu na

Každopádně napíšu na magistrát. Pokud vím, tak OZV má být volně přístupná. Hlavně že poplatek za psa a dodržování čistoty ve městě jsem našla hned. 

Verčo, veterinářů máme víc. Chodíme na kliniku, kde se to střídá. Stejně se ale poptám.

Eliška & Boo (29.5.2011), Karviná

 

Boo
Obrázek uživatele Boo
Offline
Viděn(a): 1 rok 10 měsíců zpět
Registrace: 3.8.2011
Takže, podle pí. vedoucí

Takže, podle pí. vedoucí odboru ŽP zní veterinární zákon takto:

V souladu s ustan. § 4 odst. 1 písm. f) zák.č.166/1999 Sb., o veterinárnípéči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon), jak vyplývá z pozdějších změn, je povinen každý chovatel zajistit, aby byli psia některá další zvířata držená v zajetí, jakmile dosáhnou stáří 3 měsíců,a poté vždy jednou za rok, očkováni proti vzteklině.KoulĂ­m oÄŤima

A je jasně prý stanovené, že vakcína Rabisin je na 3 roky, ale může se to měnit v závislosti na lokální legislativě. Číslo OZV, kde je to napsané, mi samozřejmě neposlala. A neopomenula ježibaba podotknout, že pokud psa letos nenaočkuji, tak mi hrozí trestní stíhání HlasitÄ› se smÄ›ju a měla jsem prý využít hromadného očkování (což je už úplná hovadina, protože to bylo v květnu a Boovi by původní vakcína působila pouze 8. měsíců).

Tudíž, příští týden jdeme na psinku, tam se veta zeptám, kde je to PŘESNĚ napsané, že musím psa očkovat vakcínou na 3 roky každý rok. Je fakt ale, že o přeočkování na vzteklinu se se mnou nebavil. Domlouval se jen na tu psinku. Tak uvidím, co mi řekne. Problém je, že to mám napsané v tom pase (platnost do) a poslední týden v prosinci cestujeme i s bobanem na hory do zahraničí. 

 

Eliška & Boo (29.5.2011), Karviná

 

mmartin
Obrázek uživatele mmartin
Offline
Viděn(a): 5 let 10 měsíců zpět
Registrace: 13.9.2007
"obec má právo obecně

"obec má právo obecně závaznou vyhláškou zákon upravit" - takže když se v Horní dolní rozhodnou, že liché čtvrtky po úplňku se smí vraždit, tak je vražda v katastru Horní dolní v pořádku? HlasitÄ› se smÄ›ju To naštěstí ne... obecní vyhlášky upravuje Zákon o obcích, který říká -

§ 123
(1) Odporuje-li obecně závazná vyhláška obce zákonu, vyzve Ministerstvo vnitra obec ke zjednání nápravy. Nezjedná-li obec nápravu do 60 dnů od doručení výzvy, rozhodne Ministerstvo vnitra o pozastavení účinnosti této obecně závazné vyhlášky.
a pí. vedoucí odboru ŽP má starou verzi zákona - od 1.7.2008 vstoupila v platnost novela veterinárního zákona (182/2008 Sb.). Mimo jiné se touto novelou mění pravidla zákonné povinnosti vakcinovat psy proti vzteklině. Dosud bylo povinné očkovat psy každoročně (tedy po 12 měsících). Nově se tato pravidla mění a přeočkování se provádí v termínu udávaném výrobcem použité vakcíny.
Takže tříletá vzteklina je opravdu tříletá a pokud veterinář tvrdí něco jiného, tak jen proto, že každoročním očkováním na vás vydělá třikrát tolik...

martin + labradorky

Boo
Obrázek uživatele Boo
Offline
Viděn(a): 1 rok 10 měsíců zpět
Registrace: 3.8.2011
JJ, rozumím tomu. Bavila jsme

JJ, rozumím tomu. Bavila jsme se o tom s jinou paní a říkala, aby mi nemohl oponovat tím, že je třeba psa přeočkovat proto, že se první vakcína po roce obnovuje. Protože Boo byl zatím očkován jen jednou.

Zatím mi nebyla dána k dispozici vyhláška, kde je výslovně napsáno, že musí být v naší obci pes očkován každoročně. Ještě mě pí. sekretářka nařkla, že jsem si ten §4, f) vet. zákona vymyslela, a že jeho doslovné znění je to, které jsem tu zkopčila z její odpovědi. A opakovaně se mi ohrazuje jen jen tou její verzí. Zatím jsem na magistrátu nebyla osobně, ale mám to v plánu. Tudíž, pokud to neuvidím černé na bílém, psa přeočkovat samozřejmě nenechám!!! 

Eliška & Boo (29.5.2011), Karviná

 

VeVes
Obrázek uživatele VeVes
Offline
Viděn(a): 4 roky 8 měsíců zpět
Moderátor
Registrace: 18.5.2007
Boo jestli máte v očkováku

Boo jestli máte v očkováku přeočkování za rok, tak se obávám, že ho přeočkovat za rok budeš muset nechat, ale pak už vyžaduj rovnou tu tří letou.

Verča a Aisha (9.1. 2006), Praha
"Stáváš se navždy zodpovědným za to, cos k sobě připoutal." (Malý princ - Antoine de Saint-Exupéry) 

Stránky