EIC - Excercise Induced Collapse u labradorských retrieverů

24 příspěvků / 0 nových
Poslední
veronika
Obrázek uživatele veronika
Offline
Viděn(a): 4 roky 8 měsíců zpět
Registrace: 12.4.2007
pokud tvoje doktorka je

pokud tvoje doktorka je schopna spolupracovat s laboklinem, tak to muze odebrat a poslat ona.

veronika & retrívři v útulcích

 

Teruska.V
Obrázek uživatele Teruska.V
Offline
Viděn(a): 5 let 10 měsíců zpět
Registrace: 11.4.2008
Dňa 28.augusta.2009. v

Dňa 28.augusta.2009. v Trusalovej na členskej schôdzi bol prijatý návrh o dodatok, alebo rozšírenie podmienok do chovu pre plemená LR, CCR a CHBR a to v znení; každý majiteľ hore menovaných plemien od 1.1.2010 je povinný priložiť potvrdenie o vyšetrení na EIC pri uchovnení svojho psa. Palec nahoru

Teruška, Lukáš & smečka

 

VeVes
Obrázek uživatele VeVes
Offline
Viděn(a): 4 roky 8 měsíců zpět
Moderátor
Registrace: 18.5.2007
Ano, to máme na EIC webu

Ano, to máme na EIC webu vyvěšené už od srpna 09. Slováci přikládají, ale přes to některým nedělá problém krýt i zvířata affected Nejsem si jist, to se s tím totiž bohužel nevylučuje. Prostě jen musí být známa informace o zdravotním stavu psa, ale není povinnost nemocné zvíře z chovu vyřadit....

Verča a Aisha (9.1. 2006), Praha
"Stáváš se navždy zodpovědným za to, cos k sobě připoutal." (Malý princ - Antoine de Saint-Exupéry) 

veronika
Obrázek uživatele veronika
Offline
Viděn(a): 4 roky 8 měsíců zpět
Registrace: 12.4.2007
Aspon maji ty eic statusy

Aspon maji ty eic statusy znamy nebo dohledatelny a kdyz vedome krejou postizence (o tech nevedomejch radsi nemluvim), tak asi za nejakym zamerem. Ne ze bych s tim souhlasila, ale zas nemuzem chtit vsechno. Kdyz se zajemce o stene zajima, tak se chovatele muze zeptat, proc mu nebude vadit celej vrh prenasecu, a pokud se mu to nebude zdat, tak muze jit o dum dal.

Furt je to ve vysledku lepsi jak tady, kde se pes otestuje, horsi vysledek nez clear se hodi do stoupy a hlasa se do sveta, jaka je eic hovadina donebevolajici. A ti, kdo zverejni jakejkoliv vysledek, maji muj neskonalej obdiv.

veronika & retrívři v útulcích

 

Teruska.V
Obrázek uživatele Teruska.V
Offline
Viděn(a): 5 let 10 měsíců zpět
Registrace: 11.4.2008
"Kdo pečlivě četl překlad z

"Kdo pečlivě četl překlad z AHT, ví, že tato laboratoř, stejně jaké další podobné instituce, přímo doporučují chovatelům využívat v chovu všechny jedince, aby nedošlo k devastaci plemene, pokud by se používali v chovu pouze jedinci čistí. Tím by se výrazně zvýšila pravděpodobnost vzniku nových, dědičných onemocnění a snížila by se genetická rozmanitost plemene." Tak to mrkámJsem zděšený To je blud, nebo fakt???

Teruška, Lukáš & smečka

 

Jackey
Obrázek uživatele Jackey
Offline
Viděn(a): 7 let 1 měsíc zpět
Registrace: 2.5.2007
Proč blud? Nevidím důvod proč

Proč blud? Nevidím důvod proč nevyužívat přenašeče v chovu, pokud mají dále co nabídnout....u postižených je to samozřejmě dost riziko a nevidím v tom opodstatnění, ale to je na každém

veronika
Obrázek uživatele veronika
Offline
Viděn(a): 4 roky 8 měsíců zpět
Registrace: 12.4.2007
terusko, precti si wachtela,

terusko, precti si wachtela, ten to dost dobre popisuje i s nazornyma prikladama.  Je to tak jak pisou, i vysvetleni je dost pochopitelny, snizi se genova variabilita a pujde to cely do kopru. Prenasec je porad napul cistej a pokud je to jinak solidni zvire, tak proc ne. Nemam tim ovsem na mysli dvojhlavy hydry, ktery neaportujou, maj dvojky kycle, jednicky lokty a prenaseji dve geneticky choroby zaraz.

 

 

veronika & retrívři v útulcích

 

Efka
Obrázek uživatele Efka
Offline
Viděn(a): 6 let 9 měsíců zpět
Registrace: 26.8.2009
V zásadě z čistě genetického

V zásadě z čistě genetického hlediska nevidím ani důvod, proč nechovat na postiženém jedinci (pokud je to v jiných směrech výborné zvíře). Pochopitelně za předpokladu, že bude spojený výhradně s jedincem čistým. Pak budou všichni potomci sice přenašeči, ale klinicky zdraví a bez obtíží - frekvence vadného genu v populaci zůstala stejná, ale frekvence onemocnění významně klesla. A tyto přenašeče můžeme dále spojovat s čistými jedinci, máme tedy další generaci klinicky zdravých psů, z nichž už vadný gen nese jen polovina. A všichni tito (zdraví!) psi nesou různé vynikající a cenné geny původního jedince, které by jinak zanikly.

Předpokládá to ale, že by byla k dispozici dostatečně široká genetická základna vyšetřených čistých jedinců, ze kterých lze pro krytí vybírat. Navíc netuším, zda krytí, březost a porod nepředstavuje pro postižené zvíře riziko záchvatu. Berte tedy prosím tyto úvahy jako čistě akademickéMrk

 

 

 

Eva, Baysha (* 12. 5. 2010) a Brego (* 29. 11. 2012)

jana33
Obrázek uživatele jana33
Offline
Viděn(a): 4 roky 2 měsíců zpět
Registrace: 14.5.2007
Efko,chovat na jakkoli

Efko,chovat na jakkoli nemocném zvířeti,považuju za týrání chovem!

Jana a smečka

Efka
Obrázek uživatele Efka
Offline
Viděn(a): 6 let 9 měsíců zpět
Registrace: 26.8.2009
I v případě, že budou všichni

I v případě, že budou všichni potomci zdraví (což je v případě EIC stoprocentně splněno) a že krytí, březost a odchov danému zvířeti nijak neublíží?

 

Podotýkám, že nevím, zda druhá podmínka v případě EIC platí - pokud ne (což je zrovna u EIC pravděpodobné), tak s tebou samozřejmě plně souhlasím. Ale když by se stejný model použil například pro PRA, kde můžu vcelku s jistotou říct, že odchov nebude mít na zdraví postižené feny žádný vliv, tak nevidím zásadní důvod, proč na takové feně nechovat, pokud je v jiných směrech vynikající a byla by kryta čistým psem, což zaručí zdravé potomstvo.

 

Jiná otázka samozřejmě je, kdo by si koupil štěně, o kterém ví, že je přenašeč - na mazlíka OK, ale do chovu nastává problém, jak najít vhodného partnera, aby vyhovoval ve všech ostatních směrech a navíc byl prokazatelně čistý na daný gen... jedině pokud by byli vyšetření prakticky všichni psi v populaci, aby bylo z čeho vybíratJsem něžný A taky je tu určitá psychologická bariéra - pes (zdravý), který nese jeden vadný gen, je pocitově jaksi méněcenný...taky to tak cítím, i když rozumově vím, že je to nesmysl. Je třeba si uvědomit, že každý z nás lidí je přenašečem zhruba 15-25 recesivních dědičných chorob - neuvěřitelné, ale je to tak! A nikdo nás kvůli tomu z "chovu" nevylučuje (ani by to nešlo, přenašeči něčeho jsme skutečně všichni). Naštěstí u každého jde o jiné geny, jiné choroby, takže se s partnerem zpravidla "nepotkáte" a dítě neonemocní. Mimochodem to je hlavní důvod, proč jsou zakázány příbuzenské sňatky - u příbuzných je velká část genů společných, takže je vysoká pravděpodobnost, že se potkají dva geny pro stejnou chorobu a potomek bude nemocný.

 

Uf, jsem se do toho nějak zamotala, ale snad se mi podařilo aspoň částečně sdělit myšlenku. Jsem toho názoru, že na spojení, jehož výsledkem jsou zdraví jedinci (ať už čistí, nebo přenašeči) není vcelku nic špatného, naopak může pomoci zachovat geny, které by jinak přišly vniveč, a tím zachovat genetickou variabilitu (a nepříbuznost) populace. Za nezodpovědnost pokládám krytí dvou přenašečů, přenašeče s nevyšetřeným psem... prostě jakékoliv spojení, jehož výsledkem může být nemocný pes. To je podle mě v dnešní době, kdy jsou aspoň pro některé choroby tyto informace dostupné, skutečně týrání chovem.

 

 

 

Eva, Baysha (* 12. 5. 2010) a Brego (* 29. 11. 2012)

Stránky