Anaplasmóza

0 příspěvků / 0 nových
Beenee
Obrázek uživatele Beenee
Offline
Viděn(a): 4 roky 10 měsíců zpět
Registrace: 12.4.2007
Anaplasmóza

Anaplasmóza

Anaplasmóza je onemocnění, při kterém dochází k poškození a zničení bílých krvinek. Onemocnění je charakteristické opakovanými stavy, které se objevují každé 2 - 3 týdny, kdy zvíře trpí horečkou a má celkově špatný zdravotní stav. Imunitní systém zdravých psů někdy dokáže původce onemocnění zničit. Při oslabení imunitního systému - například vlivem zimy, stresu nebo jiného infekčního onemocnění - se však aktivita původce onemocnění opět obnovuje.

Původce: Anaplasma phagocytophilum

Přenašeč: klíště obecné (Ixodes ricinus)

Doba přenosu: < 24 hodin

Doba mezi infekcí a prvními symptomy: 4-11 dnů.

Klinické symptomy: náhlá vysoká horečka. Zvířata jsou apatická a nežerou. Často se vyskytuje zvracení a průjem spolu s neurologickými příznaky. Zvíře nemá chuť se pohybovat, objevuje se ochrnutí jako důsledek zánětů v kloubech a s tím spojená bolestivost. Onemocnění může postihnout i vnitřní orgány jako jsou játra, slezina a ledviny nebo oči. Zvířata mohou oslepnout.

Profylaxe: proti této infekci není k dispozici žádná očkovací látka, proto je potřeba dbát na účinnou ochranu proti přenosu onemocnění. K tomu slouží Scalibor® Protectorband, který klíšťata odpuzuje i usmrcuje.

 

zdroj: http://www.scalibor.cz/Krankheiten/Anaplasmose_CZ1.asp