Krmení syrovou stravou

V první řadě bych ráda upozornila,že nejsem ani veterinář, ani vystudovaný odborník na výživu a v následujícím článku vycházím pouze ze zkušeností svých a mých kamarádů, kteří již několik let krmí syrovou stravou psy mladé, dospělé, staré, březí feny i malá štěňata.

 

Co to je? Jak název napovídá, jedná se o krmení stravou nijak neupravovanou, tedy syrovým masem, ovocem, zeleninou. V dnešní době se tento způsob začal nazývat BARF. Nicméně pravověrní barfaři do krmení zařazují velké množství kostí a rádi se drží přesných tabulek, což například já nedělám. Proto budu hovořit o krmení syrovou stravou nebo také stravou nativní.

Náš příběh. Zhruba před šesti lety jsem si pořídila prvního zástupce labradora – tehdy rok a pár měsíců starého Sama. Ačkoli jsme předešlého psa krmili klasicky postaru – maso,příloha,trochu zeleniny,občas vajíčko, Roboran – vybavena nejmodernějšími poznatky z internetu i od veterinářů jsem nakoupila kvalitní granule a těšila se, že s krmením nebude žádná práce a pes bude dostávat vše, co potřebuje. Bohužel začalo dlouhé martýrium hledání té správné značky, která mému psovi bude sedět. Sam měl neustále lupy, co 14 dní průjem, dokola se opakující katary žaludku i střev, občas se k tomu přidaly i záněty uší. Nakonec jsem vylučovací metodou došla k tomu,že je alergický na kuře, takže jsem začala zkoušet granule založené na jehněčím nebo rybím mase. Postupem času jsem zjistila, že většina takových granulí bohužel obsahuje kuřecí tuk. Nakonec se mi podařilo najít značku, na které pes začal vypadat lépe. V našem podání to znamenalo, že lupů ubylo a průjmy,zvracení se objevovali „pouze“ jednou do měsíce. Ale to bylo celé a ani s tímto stavem jsem se smířit nechtěla. O syrové stravě jsem začala uvažovat, když jsem viděla, jak pes, který ze lžičky tvarohu průjmoval dva dny, venku v nestřeženém okamžiku zbaštil velkou část rybičky ve značném rozkladu, a to bez jakýchkoli následků. Říkala jsem si, že za zkoušku nic nedám a pokud to nepůjde, vrátíme se ke granulím. Ze začátku jsem byla opatrná, do granulí přidala jen dva tři kousky masa, druhý den víc, když se nic nedělo, dala jsem krmení půl napůl a do týdne byl pes převeden. Naprosto bez problému, bez průjmů nebo zvracení. A tak tomu je dodnes. Jestli za pět let, kdy krmíme syrovou stravou, měl jednou průjem, tak je to hodně. Katar žaludku se už neobjevil. Momentálně tímto způsobem krmíme čtyři psy – všichni jsou zdravý, v kondici, fence vymizely časté záněty drápků a jejich lůžek, za pět let nechytl ani jeden pes psincový kašel (a to se pohybovali v pražských parcích), pokud byl jeden pes nemocný s nějakou virózou, nikdy to ostatní nechytli, byť nás veterinářka varovala, že na 99% tomu tak bude. Na syrové stravě je od sedmi týdnů i naše nejmladší, dnes roční, labradorka – podle vyjádření ortopeda (léčili jsme panostitidu) má krásně vyvinutou kostru, osvalení a předrentgeny s výsledkem čtyř nul.

Mnoho lidí přešlo na syrovou stravu ze stejného důvodu jako my. Jiní nebyli schopni vykrmit psy ani na nejlepších zátěžových granulích. Na krmení syrovou stravou také přecházejí lidé, kteří chtějí zkrátka vědět, co jejich pes ve skutečnosti do misky dostává nebo nejsou příznivci chemie, barviv a konzervantů  a nejsou zrovna důvěřivý k deklaracím výrobců.  Ať to byl však jakýkoli důvod, naprostá většina z nich už se ke granulím nevrátí.

 

Jak na to. V dnešní době není  problém sehnat kvalitní maso pro psy. Mezi nejznámější firmy patří Vetamix, Ravel, Falco, Pošvář, nově existuje pro pražáky eshop masopropsy.cz. U velkých firem jsou podmínky závozu nastaveny buď podle hmotnosti zboží, nebo podle jeho cenové hodnoty. Některé firmy zaváží pouze určitou oblast. Pro běžného majitele je nejpřístupnější Vetamix, kde je podmínkou závozu zboží vážící minimálně 50 kg. Pro koho je takové množství příliš vysoké má dvě možnosti – buď najít někoho, s kým se o objednávku podělí nebo nakupovat maso ve zverimexech, kde tento sortiment vedou. Drůbež se mnohdy vyplatí kupovat v Kuřecích rájích,eventuelně,  kdo má možnost, v Makru.

Kromě mrazáku doporučuji koupit jednoduchého robota na krouhání zeleniny, proč vysvětlím níže. Sekáček na maso, dobrý nůž.

Krmná dávka dospělého psa by měla podle tabulek tvořit cca 2-3% jeho tělesné hmotnosti. Ve skutečnosti to tak ale úplně nefunguje. Na této úrovni je ideální s krmením začít a podle kondice psa dávku snižovat nebo zvyšovat. Psi se sklonem k tloustnutí mohou dostávat i míň, naopak psí atleti,kterým se stále rýsují žebra, dostanou dávku vyšší. Výhodou tohoto systému však je, že i když potřebujete, aby váš pes nějaké to kilo shodil , nemusíte ho trápit hlady. Prostě jen uberete masa a přidáte zeleninu, která ho nasytí.

Mnoho lidí se obává, že krmení tímto způsobem je příliš časově náročné. My krmíme čtyři psy a od vyndání potravin z ledničky až po zapnutí myčky uplyne nanejvýš 15 minut. Pokud budete krmit jednoho psa, dá se to zvládnout za deset minut, v případě,že si budete zeleninu strouhat do zásoby  postupně vyndávat, ani to ne.

 

Co krmíme


MASO

V následující části popíšu produkty, kterými krmíme my a máme s nimi tedy zkušenost. Jedná se o maso, které můžete nakoupit u firmy Vetamix. Většina psů nemá od začátku s přijímáním syrového masa problém, pokud však ano, doporučuje se maso pár minut ovařit nebo přelít horkou vodu – maso se zatáhne a pustí šťávu.

Hovězí hrubomleté – velice hezké libové maso s minimem chrupek

Telecí hrubomleté – totéž

Vepřové hrubomelté – totéž, i když je vepřové, minimum tuku

Hovězí s droby – nahrubo namleté maso, chrupky, šlachy s příměsí jater, plic, srdíček atd.

Vepřové s droby – totéž

Kuřecí s droby – totéž, jelikož je v něm namleté maso se skelety, větší obsah kostí

Hovězí směs – hrubomletý ořez s větším podílem chrupek – vhodné pro dospěláky i štěňata

Zelené dršťky – pro psy velice prospěšné, dršťky jsou neprané, proto některým lidem zrovna nevoní, ale pro psy je to opravdová lahůdka s živinami a vitamíny, které z jiného masa nedostanou. Velmi vhodné i pro psy „při těle“

Hovězí vemeno – hrubě nasekané vemínko, tučné, vhodné zejména pro psy v rekonvalescenci a pro rostoucí štěňata. Z masa má vůbec nejideálnější poměr vápníku a fosforu

Hovězí ledvinky – celé ledviny

Hovězí srdce – celé srdce – doporučuji krmit stejně jako ostatní srdíčka omezeně (1x z týden, čtrnáct dní) – mají výrazný přebytek fosforu

Hovězí jazyk – celé jazyky

Hovězí játra, slezina, slinivka – celé orgány, my je samostatně nekrmíme, mají pro mnoho psů projímavý účinek – jsou součástí jiných výrobků

Losos – ořezy, které zbudou z filetace pro lidskou spotřebu – nebojte se kostí, psi si s nimi bez problémů poradí, velice vhodné pro obsah prospěšných omega kyselin – časté zkrmování je vhodné zvlášť  u psů, kteří mají problémy se srstí, kůží

Kapr a sumeček – namleté celé ryby – krmit max. jednou týdně, stejně jako vaječný bílek obsahují látky, které brání využití biotinu.

Drůbeží ořez – prsní svalovina s malým procentem hrudních měkkých kůstek

Kuře celé mleté – mletá směs z celých kuřat, libové maso

Vepřové kůže – kostky kůže někdy více, někdy méně s tukem – vhodné na výrobu sulcu

Krůtí křídla – nekupujeme ve Vetamixu, díky alergii Sama  nemůžeme krmit kuřecí, proto krůtí – dáváme celé, pro nás nejběžnější zdroj kostí. Kromě nich dostávají přes léto na zahradu i kosti hovězí

Kusovky – hovězí, telecí – už nekupujeme, hezké maso vcelku, ale není odblaněné a vzhledem k tomu, že naši psi jsou hamouni, musíme maso stejně krájet, jinak jsou schopni se zadusit,jen aby to slupli

Vepřové nožičky, rypáčky – kupujeme běžně v obchodě, vyrábíme sulc

Kachní krky – kupujeme v obchodě, ňamka navíc

Na co nezapomenout – i hubnoucí pes potřebuje tuk, nekrmte jen libové maso! Štěně v růstu potřebuje víc než dospělý pes vážící dvakrát tolik! Pestrost neznamená, že pes musí mít každý den něco jiného. Pokud dostane tři dny stejné maso a následující tři zas jiné, bude mít během měsíce jídelníček pestrý dostatečně. V minulosti se nedoporučovalo krmit syrovým vepřovým kvůli pseudovzteklině – u nás se již mnoho let tato nemoc nevyskytla a proto můžete vepřové zkrmovat bez obav (potvrzeno státní veterinární správou)

 

ZELENINA,OVOCE, BĚŽNÉ BYLINKY

Protože psi mají s využíváním vitamínů a živin ze zeleniny a ovoce problémy, musíme jí rozsekat, rozmixovat nebo spařit horkou vodou. Psí organismus si s tím pak už poradí a vezme si,co potřebuje – neděste se, když ve výkalech nacházíte kousky zeleniny, je to normální a neznamená to,že prošla zažívacím traktem nevyužitá.

Krmit se dá téměř vším, co trh nabízí. Někteří psi se zpočátku na zeleninu mohou dívat nedůvěřivě, pokud jí však rozsekáte najemno a zamícháte spolu s masem, případně mléčným výrobkem, nebudou zeleninu preparovat. Musíte vyzkoušet, co vašemu psovi sedí. Někdy se vyskytne něco, co daného jedince třeba nadýmá – u našeho Ferdy je to například kedlubna, z bezpečnostních důvodů jí nedáváme J

Co krmíme my – okurky, rajčata, papriky, cukety, hlávkový i ledový salát, čínské zelí, červenou řepu, mrkev, celer, petržel, pastinák, řapíkatý celer, fenykl, ředkvičky, ředkev, jarní cibulku, pórek, kysané zelí i zelí normální, brokolici, květák, kapustu normální i růžičkovou, špenát, zelené fazolky, česnek, petrželku,pažitku, na jaře kopřivy, mladé lístky pampelišky. Z ovoce nejčastěji jablka,banány, hrušky.

Diskutované potraviny – cibule, česnek – pro psa jsou ve velkém množství opravdu toxické, ale musel by  naráz sníst několik kilogramů! Pokud dáme do krmení jednou týdně kus pórku nebo cibule a jednou dvakrát stroužek česneku, nejenže se psovi nic nestane,ale naopak prospějeme jeho zdraví.

 

MLÉČNÉ VÝROBKY

Dospělý psi většinou ztratili schopnost trávit laktózu,  a proto mají po mléce průjem. To ale neplatí pro zakysané výrobky, které naopak prospívají zažívání. Prospěšné jsou i čerstvé sýry.

Pro psy s nadváhou volíme výrobky s nižším obsahem tuku, ale nikdy nevolíme výrobky nízkotučné, ve kterých jen těžko najdeme původní prospěšné látky.

Obecně krmíme bílé jogurty, sýry typu cottage a lučina, pro štěňata a psy, kteří nemají problém s váhou, můžeme použít i zakysanou smetanu. U štěňat se vyhněte podávání měkkého tvarohu, který obsahuje vysoký podíl fosforu a sáhněte raději po tvarohu tvrdém.

 

OSTATNÍ DOPLŇKY

Pokud krmíme syrovou stravou dospělého zdravého psa, není nutné přidávat navíc žádné doplňky. Výjimkou jsou specifické situace, během nichž můžeme psa podpořit – v období línání tak přidáváme biotin, v období virových pandeimií můžeme podávat jitrocelový sirup,echinaceu. My zhruba dvakrát do roka podáváme mořské řasy, které jsou úžasným zdrojem minerálů a vitamínů. Jediným doplňkem, který podáváme trvale – cca třikrát do týdně jsou pivovarské kvasnice.  Vedle toho dáváme už jen individuální doplňky pro každého psa zvlášť. Osvědčili se nám bylinné směsi od firmy Phytovet – na klouby, nerovový systém a dýchací aparát. Mnoho doplňků nabízí firma Baron, která také prodává směs sušené zeleniny a bylinek – vhodné pro psy, kteří běžně zeleninu odmítají. Přidávají se také různé oleje - olivový, slunečnicový, ale stačí i pouhý řepkový. Někteří lidí, zvlášť v začátcích krmení pro dobrý pocit, podávají několikrát týdně i kompletní vitamínové přípravky. My jsme je přidávali jen rostoucímu štěněti.

 

PŘÍLOHY

Při krmení syrovou stravou není nutné do krmiv přidávat přílohy. To platí zvlášť pro dospělé psy v optimální kondici. Pokud však máte hubené nohaté štěně nebo psa, který má problémy s přibráním na váze, není nutné se přílohám bránit. Za nejoptimálnější se považuje rýže – doporučuji před vařením alespoň na hodinu namočit do vody a pak ještě propláchnout, rýže se tak zbaví zbytečného škrobu. Další možností jsou těstoviny, které většina psů přijímá velice ochotně. Někteří však po nich mají brzy hlad. Ovesné vločky se dají podávat dvěma způsoby – spařené horkou vodou je podáváme psům hubnoucím, naopak uvařené dáme těm, kteří potřebují nabrat. Pro hubnoucí psy je také možno dělat bramborovou kaši z vody. Nejjednodušší je však vyhnout se přílohám úplně a přidávat do misky více zeleniny, která zasytí.

 

CO TO STOJÍ

Vzhledem k dotazům na cenu denní dávky psa krmeného syrovou stravou, jsem provedla hrubý součet. Cena se samozřejmě odvíjí od druhu masa, který ten den použiji a také od toho, zda používám pouze zeleninu sezónní, tudíž levnější, nebo i tu, která je v daném momentu enormně drahá (nyní např. cukety 90 Kč za kilo).

Dávka je počítána na průměrného dospělého psa – naši psi mají tendenci přibírat, tudíž masa dáváme méně ( pes 38 kg cca 400 g masa) a více zeleniny. Půl kila masa dostává roční Františka. Dávka je vypočítána bez příloh, ale to už jsou opravdu korunové položky – těstoviny se dají koupit za 6 Kč za 500g, rýže za 19 Kč za kilo.

 

Hovězí hrubomleté 500g + mrkev 100g + pastinák 100g + malý jogurt = 18 + 4 + 10 = 32Kč

Dršťky zelené 500g + rajčata 100g + cuketa 200g = 10 + 3 + 16 = 29 Kč

Kapr a sumeček 500g + špenát 100g + celer řapíkatý 200g = 11 + 4 + 24 = 39 Kč

Hovězí ledvinky 500g + brokolice 200g + okurka hadovka 1ks = 15 + 16 + 10 = 41 Kč

Hovězí s droby 500g + zelí čínské 200 g + mrkev 100g + cottage = 12 + 3 + 2 + 20= 37 Kč

Vemeno 500g + jablka 300 g = 7 + 5 = 12 Kč

Losos 500 g (dáváme samostatně) 17 Kč

 

Celkem 207 Kč za týden, za čtyři týdny tedy 828 Kč, s různými bylinkami, oleji, pangaminem atd. do 900 Kč. I pokud budu počítat používání dražších kusových druhů masa, za měsíc 1000 Kč nepřesáhnu. Naopak pokud budu používat levnější směsi s obsahem drůbežího, spolu se sezónní zeleninou, mohu ušetřit i několik stovek korun.

 

KAM SE PODÍVAT

Zde bych ráda uvedla odkazy na stránky, které se zabývají krmením syrovou stravou, informacemi o ní nebo informacemi o vlastních zkušenostech s krmením psa syrovým. Poslední dva odkazy jsou na internetové diskuze, kde se scházejí lidé krmící syrovou stravou.

www.manwe.eu – kromě informací se na stránkách nachází i řada odkazů

http://www.deutsche-dogge.cz/bonoda/poradna.html - poradna MVDr. Šťourače, chovatele německých dog, veterináře a příznivce nativní stravy

http://www.baron.cz/pes/krmivo-pro-psy/clanky-zdrave-vyzive/i-0

http://www.calenzana.estranky.cz/stranka/vyziva

http://www.cz-pes.cz/diskuse/2_8192_0.html

http://www.mujpes.cz/ - forum krmení syrovou stravou

http://pudlkralovsky.webnode.cz/krmeni-zdravi-a-jine-/

 

Doufám,že tento článek pomůže lidem, kteří se rozhodli přejít na krmení syrovou stravou a hledají co nejvíce informací, stejně jako těm, kteří váhají. A snad obsahuje  některé informace zajímavé i pro ty, kteří krmí psy granulemi.

Pokud vám v tomto článku něco chybí, ptejte se.

 

Jana Andrášková

Teruska.V
Obrázek uživatele Teruska.V
Offline
Viděn(a): 5 let 10 měsíců zpět
Registrace: 11.4.2008
B. má také po hovězím či

B. má také po hovězím či vepřovém kozí bobky. Japonec

Teruška, Lukáš & smečka

 

veronika
Obrázek uživatele veronika
Offline
Viděn(a): 4 roky 8 měsíců zpět
Registrace: 12.4.2007
Ale ty kosti tam prece nejsou

Ale ty kosti tam prece nejsou jen tak, ne? A kdyz tam nejsou, nechybi psovi?

 

veronika & retrívři v útulcích

 

jana33
Obrázek uživatele jana33
Offline
Viděn(a): 4 roky 2 měsíců zpět
Registrace: 14.5.2007
Veroniko za nás nechybí.

Veroniko za nás nechybí. Barfaři hodně mluví o dotaci vápníku prostřednictvím kostí,to je samozřejmě pravda,ale nemyslím si,že by to muselo být v takovém množství. Vápník se dotuje i jinými věcmi a důležitý je hlavně vitamín D,aby mohlo dojít k jeho využití. Ale myslím,že žádné ofiko výzkumy na tohle téma neexistují. Vycházím ale mimo jiné z toho,že je hodně psů,co se jim kosti nedávají skoro vůbec (někteří se prostě ucpou i malým množstvím nebo jsou na ně přecitlivělý) a žádné problémy ani deficity tito psi nemají

Jana a smečka

veronika
Obrázek uživatele veronika
Offline
Viděn(a): 4 roky 8 měsíců zpět
Registrace: 12.4.2007
ok, diky za info

ok, diky za info Mrk

veronika & retrívři v útulcích

 

markosta
Obrázek uživatele markosta
Offline
Viděn(a): 7 let 3 měsíců zpět
Registrace: 31.10.2008
Je možné, že po změně stravy

Je možné, že po změně stravy tak najednou začala přibírat? Za prvních 14 dní u nás měla přírůstek jen 700g, a teď za týden (z toho 5. den na syrovém mase) a má dalších 900 g -mám radost, už vypadá jako štěně a ne jako chrt :-), dnes má 3,60kg Palce nahoru.

Markosta a hafani (Bolla, Ammy, Lucka, Shirley a Gaya)

Butkovičová Pavla
Obrázek uživatele Butkovičová Pavla
Offline
Viděn(a): 4 měsíců 2 dny zpět
Registrace: 9.7.2009
Maruško tak to je vidět, že

Maruško tak to je vidět, že jí to svědčíMrk

Pavča a Apollo 

jana33
Obrázek uživatele jana33
Offline
Viděn(a): 4 roky 2 měsíců zpět
Registrace: 14.5.2007
Markosto,je to bezva,ale

Markosto,je to bezva,ale kdyby tolik nabrala i tento týden,tak jí radši masa trochu uber - přeci jen kilo týdně má nabírat pes typu labrador,NO atd

Jana a smečka

markosta
Obrázek uživatele markosta
Offline
Viděn(a): 7 let 3 měsíců zpět
Registrace: 31.10.2008
Já myslím, že jen potřebovala

Já myslím, že jen potřebovala dohonit ten deficit. Ona byla z deseti štěňat to nejmenší, váhově poloviční než ostatní, celou dobu byla jak jejich mladší sestra. Původně si mysleli, že zemře a ona se tak drala o cecík, že ji začali dokrmovat flaškou s umělým mlékem (silnější a tlustější sourozenci ji přeci jen, i přes její dravost, odstrčili). Takže jsme si ji brali jen dvoukilovou, sourozenci byli velcí jako ona je teď po dalších třech týdnech. Další porce mám v mrazáku navážené na tříkilového prcka, takže se svými skoro 4 kily to bude snad porce menší. Ale budu ji průběžně vážit a kdyžtak uberu, sem ráda že konečně trošku nabírá a roste. Opravdu z ní lezla žebra i páteř, ty granule neuměla asi v tělíčku zpracovat.

Markosta a hafani (Bolla, Ammy, Lucka, Shirley a Gaya)

jana33
Obrázek uživatele jana33
Offline
Viděn(a): 4 roky 2 měsíců zpět
Registrace: 14.5.2007
Tak to je super,jak jsem

Tak to je super,jak jsem psala i ve článku,jsou psi na granulích prostě nevykrmitelní, jsem moc ráda,že to zatím vypadá dobře

Jana a smečka

maxwell
Obrázek uživatele maxwell
Offline
Viděn(a): 6 let 6 měsíců zpět
Registrace: 11.3.2010
také přecházíme z granulí na

také přecházíme z granulí na syrové maso,ale ta moje potvůrka to syrové nechce žrát vyhazuje ho z granulí i přimýchané k masu vařenému a ani z ruky ho nechce...krásné libovéTak to mrkám

Psí pohled umí promlouvat tím nejkrásnějším jazykem..

http://www.max-labrador.estranky.cz/

 


Stránky